Body Radio gästas denna vecka av den gamle BODY-skribenten och kostgurun Fredrik Paulún. Fredrik berättar om hur hans karriär började, sin nära döden-upplevelse i bänkpressen och sin relation till Annika Dahlqvist. Dessutom hinner han ge sin syn på allt från proteinbehov och bulk, till periodisk fasta och mättade fetter.
Läs mer om Fredrik på hans hemsida och hans blogg.
Ni som har Android- och iPhone-appen för BODY Radio kan under knappen ”Extras” ladda hem reportaget om Fredrik som gjordes i Dagens Träningsindustri våren 2008 som PDF. Här inledningen på ”Mannen som blev mat”:
Fredrik Paulún är något så ovanligt som en svensk som inte skäms för den han är. Han sticker ödmjukt, men bestämt, uthakan på ett sätt vi inte är vana att se på våra breddgrader. Han vet hur man kan tjäna pengar på att bygga ett varumärke som ingen kan kopiera. Sitt eget.
- 00:11:53 – Värdarnas introduktion av veckans gäst
- 00:13:55 – Samtalet med Fredrik Paulún
- 01:00:42 – Eftersnack med värdarna
Direktlänk till showen som MP3-fil. Spela upp avsnittet i webbläsaren genom att klicka på play-ikonen nedan. Andra alternativ för att lyssna på showen:
- BODY Radio podcast i iTunes
- BODY Radio i iTunes Store (iOS app)
- BODY Radio på Android Market (Android app)
- Bloggen för BODY Radios avsnitt på libsyn.com (RSS-flöde för er som inte använder iTunes)
Fredrik Paulún berättade om sin propp för BODY i augusti 2006:
BODY Magazines före detta frågeskribent, Fredrik Paulún, har synts på tidningarnas löpsedlar de senaste veckorna – läs vidare för BODYs intervju med den nu fullt återställde näringsfysiologen…
Vi såg att du fått en blodpropp av att styrketräna. Berätta!
– Ja, det var ett riktigt skrämselskott, men nu är jag helt återställd.
Tränar du mycket?
– Inte lika mycket idag som i tonåren, men jag har tränat regelbundet i drygt tjugo år. För att få in korta effektiva pass i mitt schema har jag utrustat ett hyfsat komplett gym hemma med begagnade gymmaskiner. Under sommaren brukar jag emellertid ha mycket mer tid, och det innebär att jag åker till gymmet med en träningkompis och tränar som i fornstora dagar.
– I år gick träningen jättebra tills vi fick för oss att träna decline bench press. Vi körde inte ens särskilt tungt men kombinationen av att halsen pressades ihop och att blodet rusade ned i huvudet gjorde att jag fick en skada på halspulsådern. Det blev som ett sår på kärlets insida och när sårskorpan lossnade for den rätt upp i hjärnan och orsakade tillfällig syrebrist.
– Symptomen var mycket obehagliga och det var svårt att hitta orsaken till dem. Mina blodvärden är perfekta och inte alls vad sjukvårdspersonalen brukar associera till blodproppspatienter. I efterhand har jag dock hört att detta är den vanligaste orsaken till blodproppar hos yngre människor.
Hur mår du idag?
– Jag mår jättebra och är helt återställt. Rutinmässigt måste jag äta blodförtunnande medel i tre månader, men det är ingen risk att problemen ska komma tillbaka. Om jag inte toktränar förstås…
– Den som vill läsa hela historien med mina egna ord kan läsa ”Att åka på en propp” som ligger under artiklar på min hemsida www.paulun.se.
Vad ligger matchvikten på idag?
– Den låg på cirka 80 när det hände, men sjukhusportionerna är mer anpassade till bensköra små damer, så jag har snabbt gått ned till 78.
Vad har du för träningsmål?
– Jag kommer inte att träna någon styrketräning alls under resten av året, men efter årsskiftet sätter jag igång med lätta övningar. Till dess är det promenader och lätta joggingpass som gäller.
Vad satsar du på just nu?
– Mitt stora projekt är lanseringen av Paulúns livsmedel som kommer ut i handeln i januari. Det blir bland annat proteinbröd och proteinrika nötblandningar. Dessutom håller jag på att skriva en bok om fetter, vilket har varit ett mycket spännande projekt.