Jag har länge varit sugen på vit fisk och vidare något fräscht nu såhär efter några dagars midsommarmat- frosseri! Therese, jag och Jenny hade gjort helt gudomliga hemmagjorda pajer, smörgåstårta, ostbricka, räkor, röror, potatissallad, grillat, såser, brittatårta, jordgubbar och glass, snacks.. ja you name it.. se bild nedan (kan tilläggas att shoppinglistan gjordes på diet en dag ut från Olympia 😉 och Jenny och jag slog nog samtliga i gänget med hästlängder när det kom till att äta.. ;P verkligen mycket uppskattat efter en lång diet att bara få njuta av allt det goda plocket på bordet. Men som sagt – mätt och belåten efter dessa dagar och idag blev det en fräsch fiskmåltid till söndagsmiddag och även över för några matlådor till den kommande veckan.
Tillagning:
Förbered gärna såsen tidigare på dagen så den får stå lite och dra till sig i smaken.
Kall & Fräsch citron- och dillsås med bostongurka
Godast blir det med gräddfil, men man kan även använda sig av yoghurt naturell eller kvarg om man har egna smaklöks- eller makropreferenser 🙂 Jag tog faktiskt en kombo av ovan (totalt ca 200 g) denna gång och adderade 1-2 matsked bostongurka, citronsaft från en liten citron, salt och peppar samt fryst dill efter smak. Rör ihop, smaka av och låt stå någon timme. Smaka gärna av innan servering sen också då smaken kan förändras, om du vill addera något. Jag adderade faktiskt en liten nypa sötning, för att framhäva smakerna ytterligare.
Ugnsstekt vit fisk med smak av senap och citron
Välj valfri (vit) fiskfilé (torsk, rödspätta, pangasius – jag föredrar vidare filé framför ”block”fisk men det är en smaksak) . Låt tina om de är frysta och låt vattnet rinna av. Salta och peppra efter smak (hade bara svartpeppar hemma, men vit passar även bra enligt mig) Droppa lite citron över, skär upp några tunna halvmåneformade skivor och lägg på fisken. Citronen är efter tillagning god att dra av från kanten och ha på – den får en annan smak i ugnen. Strö lite senapsfrön över. Grädda fisken på 200 grader i ca 15 min.
Servera fisken på en bädd av lite babyspenat – gott och tjusigt
Kokt färskpotatis & vitaminberikade grönsaker
Jag använde mig av färskpotatis- sorten (godaste) som jag kokade i ca 15 min. Gillar att behålla skalet på. Till detta kokade jag upp kålrabbi, broccoli och morötter i någon minut och lät stå och efterångas med locket på till servering. Jag hade även kokta ärtor till och hela små ättiksgurkor men de glömdes i bild 🙂
Mycket gott, enkelt att tillaga (tar max 25 min) och så innehåller rätten massa fräscha nyttigheter för kropp och knopp!