Lättlagat, gott och nyttigt – mina tre ledord när det kommer till matlagning!
Den klassiska rätten flygande Jakob, god och väldigt barnvänlig rätt, men dessvärre också de flesta gånger fylld av en fet sås gjord på grädde. Som alltid när jag lagar mat och vill dela med mig av recepten, så vill jag alltid laga mat som gynnar vår hälsa och får oss svenskar att äta mer hälsosam mat, med ett innehåll av såväl kolhydrater, protein och fetter av god kvalité. Också ett recept med en ny test på Njies nya kvargsåser, även denna toppengod!
Igår blev det därför min variant på Flygande Jakob till söndagsmiddag, där krämigheten stod för ledordet i rätten. Krämig sås, mjuka och varma bananer och krispiga jordnötter, Top 10 vardag som helg!
Ingredienser, 1 form ca 25×20 cm.
Kokt Jasminris (ca 2-3 cm kokt ris skall fylla botten av formen)
800 g färsk kycklingfilé
Salt, peppar
Valfria kryddor
2 burkar Njie kvargsås, smak Barbeque
100 g kalkonbacon
Jordnötter
1-2 bananer
Tillagning:
Koka riset enligt förpackningen. Strimla kycklingen och fräs i en stekpanna tills den nästan är klar, resten går färdigt i ugnen. Salta, peppra och krydda med resterande, valfria kryddor.
Hacka bananerna och strimla kalkonbaconet.
Häll Barbeque-såsen i en kastrull och späd ut med vatten tills att den får en lätt krämig konsistens och låt koka upp snabbt.
Bred ut ris på botten av formen, ca 2-3 cm tjockt. Häll på kycklingen och bred ut bananerna. Häll över såsen, toppa med kalkonbacon och jordnötter.
Låt stå i ugnen ca 12 minuter på 225 grader. Sätt ev på grillstyrka sista minuterna för mer yta på gratängen!
Servera med en god sallad, smaklig måltid!
Hoppas ni kommer att tycka rätter är lika god som vi! Låt mig mer än gärna veta vad ni tycker genom att lämna en kommentar nedan.
Ta hand om er och ha en trevlig midsommarvecka!
Starka kramar, J.