Home › Forums › BODY.se: Nyheter om kroppskultur › Läkartidningen: Myt att mellanmål ger bättre viktnedgång
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
18 september, 2006 at 22:29 #690930Anonym anvandareMember
[http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=4768]
Ibland kan verkligen forskning visas ur olika vinklar…
18 september, 2006 at 22:29 #78589Anonym anvandareMember7 oktober, 2006 at 23:33 #690931Anonym anvandareMemberVerkar ju väldigt troligt.. Det är väll endå mängden kcal som gör skillnaden inte när man äter eller vad.. Klart det kan ju ha en viss betydelse men väldigt minimal skulle jag tro.
Dock tycker jag att det underlättar att äta mellanmål då och då för att slippa få hungersattacker och trycka i mig en massa socker och annat gottis…
8 oktober, 2006 at 00:21 #690932Anonym anvandareMemberAllan wrote:[http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=4768]Ibland kan verkligen forskning visas ur olika vinklar…
Exakt vilka ”vinklar” är det du syftar på?
Du är väl medveten om att detta inte är någon nyhet överhuvudtaget?
10 oktober, 2006 at 20:42 #690933Anonym anvandareMemberGrandmaster wrote:Exakt vilka ”vinklar” är det du syftar på?Du är väl medveten om att detta inte är någon nyhet överhuvudtaget?
Jag kanske uttryckte mig lite konstigt där;) onyanserat är nog mer rätt.
Självklart går man inte ner i vikt bara genom att sprida ut måltiderna. Till syvende och sist handlar det om energiintag-energiförbrukning. Men också om sammansättningen på kosten!
Äter man bra samt sprider ut sitt intag över dagen är det klart lättare att t. ex hålla diet än att enbart äta tre stora huvudmål om dagen.”Två delstudier i avhandlingen visade också att personer med fetma åt fler mellanmål än normalbefolkningen och att kvinnor åt fler mellanmål än män. Kvinnor med kraftig fetma åt sina mellanmål framför allt under eftermiddag och kväll. Ju fler mellanmål männen och kvinnorna åt, desto högre blev också kaloriintaget. Med ökande antal mellanmål steg också kaloriintaget från söta och energirika livsmedel, vilket framför allt var tydligt hos män och kvinnor med fetma.”
Att viktnedgången blev densamma emellan den grupp där 2-3 mellanmål ingick, och den grupp utan är ju föga överraskande då själva kostsammansättningen ej är redovisad. Enda rekommendationen till patienterna var att promenera oftare, äta mindre fett samt mer fibrer.
10 oktober, 2006 at 20:42 #690934Anonym anvandareMemberOops skickade visst två ggr.
11 oktober, 2006 at 12:50 #690935Anonym anvandareMemberAllan wrote:Självklart går man inte ner i vikt bara genom att sprida ut måltiderna. Till syvende och sist handlar det om energiintag-energiförbrukning. Men också om sammansättningen på kosten!Är protein- och energimängden lika stor spelar fett- och kolhydratfördelningen ingen roll för viktnedgången, om det inte handlar om några extremexempel.
11 oktober, 2006 at 14:34 #690936Anonym anvandareMemberjag har en fråga då..
att äta mellanmål och att äta vid bestämda tider tex var 3e timma ska inte det ha en possitiv effekt på insulinkurvan dvs att det blir jämnare?
11 oktober, 2006 at 14:52 #690937Anonym anvandareMemberDet påverkar inte fettinlagringen/fettförbränningen över dygnet.
Quote:The purpose of this review was to examine the role of glycaemic index in fuel partitioning and body composition with emphasis on fat oxidation/storage in humans. This relationship is based on the hypothesis postulating that a higher serum glucose and insulin response induced by high-glycaemic carbohydrates promotes lower fat oxidation and higher fat storage in comparison with low-glycaemic carbohydrates. Thus, high-glycaemic index meals could contribute to the maintenance of excess weight in obese individuals and/or predispose obesity-prone subjects to weight gain. Several studies comparing the effects of meals with contrasting glycaemic carbohydrates for hours, days or weeks have failed to demonstrate any differential effect on fuel partitioning when either substrate oxidation or body composition measurements were performed. Apparently, the glycaemic index-induced serum insulin differences are not sufficient in magnitude and/or duration to modify fuel oxidation.Obes Rev. 2006 May;7(2):219-26.
Och insulinfrisättning är energimängdsrelaterad: större men färre måltider = större insulinfrisättningar som sker mer sällan; mindre men fler måltider = mindre insulinfrisättning som kommer oftare. Summa = ingen praktisk skillnad över dygnet.
Och fettinlagring sker utmärkt utan insulin!
11 oktober, 2006 at 19:14 #690938Anonym anvandareMemberKarl Alfred wrote:Men troligen är det inte fettinlagring man tänker på i första hand då man pratar om höga blodsockernivåer/insulinpåslag.Precis. Det är knappast på lång sikt hälsosammare att äta tre stora mål än sex mindre.
11 oktober, 2006 at 19:18 #690939Anonym anvandareMemberKing Grub wrote:Är protein- och energimängden lika stor spelar fett- och kolhydratfördelningen ingen roll för viktnedgångenFörstår nog inte hur du menar riktigt…
11 oktober, 2006 at 19:53 #690940Anonym anvandareMemberAllan wrote:Precis. Det är knappast på lång sikt hälsosammare att äta tre stora mål än sex mindre.Det har ingen hävdat heller. Det finns inga hälsofördelar med en högre måltidfrekvens heller, såvida vi förutsätter att energiintaget är snarlikt i två jämförande livsstilar där personer äter tre respektive sex mål.
11 oktober, 2006 at 20:26 #690941Anonym anvandareMemberAllan wrote:Förstår nog inte hur du menar riktigt…Det spelar ingen roll hur energiprocenten kolhydrat och fett fördelas.
12 oktober, 2006 at 08:57 #690942Anonym anvandareMemberDet känns som att organen skulle må bättre av att 6 måltider där du inte äter dig stupmätt än 3 där du gör det. Forskning på detta blir dock svårt att utföra och redovisa.
12 oktober, 2006 at 20:03 #690943Anonym anvandareMemberGrandmaster wrote:Det har ingen hävdat heller. Det finns inga hälsofördelar med en högre måltidfrekvens heller, såvida vi förutsätter att energiintaget är snarlikt i två jämförande livsstilar där personer äter tre respektive sex mål.Läs rubriken på denna tråd.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.