Home › Forums › Matlagning och Recept › hur står sig frysta grönsaker sett ur ett hälso perspektiv
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
15 maj, 2010 at 16:18 #57147Anonym anvandareMember15 maj, 2010 at 16:18 #283200Anonym anvandareMember
som jag har förstått det är den främsta anledningarna till att det anses bra att äta frukt och grönt att man får i sig komplexa sammansättningar av vitaminer polyfenoler, antioxidanter, flavanoider etc.
hur mycket av det försvinner vid infrysning?
Om man sen ändå ska värma upp maten borde det väl inte göra nån skillnad om man använder fryst istället för färskt då många av de ämnena inte klarar hög värme iallafall, från vad jag vet.så har det nån betydelse om man tar färska eller frysta grönsaker i varm mat, mer än att färskt är dyrare och kan smaka bättre?
15 maj, 2010 at 16:48 #283201Anonym anvandareMemberFrysta är mycket bättre. De fryses direkt efter skörd och behåller oerhört mycket mer näring än färska som förlorar näring under hela transporten/inte ens får mogna färdigt på trädet innan transport utan mognar på vägen (ingen näring tillkommer då under denna process.)
15 maj, 2010 at 16:49 #283202Anonym anvandareMemberVad jag förstått av det jag tidigare läst på nätet är att fryst frukt/grönsaker innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som de färska. Ibland mer också eftersom frukten fryses fortare efter skörd än den säljs färsk i butiken.
Alltså skulle det vara en fördel att välja frysta grönsaker än färska.
15 maj, 2010 at 17:10 #283203Anonym anvandareMemberAnton Fräs wrote:Frysta är mycket bättre. De fryses direkt efter skörd och behåller oerhört mycket mer näring än färska som förlorar näring under hela transporten/inte ens får mogna färdigt på trädet innan transport utan mognar på vägen (ingen näring tillkommer då under denna process.)Kunde inte sagt det bättre själv.
15 maj, 2010 at 18:25 #283204Anonym anvandareMemberVill man vara riktigt optimal är det frysta grönsaker som tillagas via ångkokning eller kokning i micron som gäller för att bevara så mycket utav de vattenlösliga vitaminerna som möjligt.
15 maj, 2010 at 19:20 #283205Anonym anvandareMember[http://traningslara.se/blogg/tips-for-hantering-av-gronsaker/]
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.