Julbak!

Home Forums Matlagning och Recept Julbak!

  • This topic is empty.
Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Posts
  • #95970
    #1054561

    Lussekatter:
    50g jäst
    5dl lättmjölk
    5 msk olja
    1 burk lättkesella
    1g saffran
    2dl sötningsmedel
    1/2 tsk seltin
    1dl pofiber
    1,7dl mjöl av 4 sädeslag
    1ägg(till pensling)
    225grader 5-8min
    Räcker till 2 plåtar medelstora lussekatter

    Värm mjölken till fingervärme och blanda med den nedsmulade jästen, rör sedan ned allt annat i den ordning de står i receptet. Låt jäsa ca 60min.
    Baka ut och jäs ca 20min på plåten. Pensla och sätt på russin(valfritt), grädda i mitten av ugnen.

    Pepparkaka:
    2 måbra-ägg
    2dl sötningsmedel
    1burk kesella eller minifraiche
    11/2 dl lågkalori lingonsylt
    3 1/4 dl mjöl av 4 sädeslag
    1tsk bikarbonat
    1påse pepparkakskrydda
    3msk olja (+ smörj en avlång kakform)

    Vispa ägg och sötningsmedel med elvisp. Tillsätt kesella och lingonsylt.
    Blanda i separat skål torrvarorna och rör sedan ned det i ägg-blandningen.
    Häll till sist i oljan(Det går att göra den utan olja också)

    Grädda i mitten av ugnen på 225grader ca 15-20min

    #1054562

    Wow! Tack :worship:

    uppskattas MÄNGDER!! :emo-thumb :worship:

    jul;)

    #1054563

    Man kanske ska ta och baka lite grova lussebullar och en mjukis pepparkaka, har redan käkat lite vanliga grejer…

    #1054564

    nån som orkar räkna ut kcal på dom
    :up:

    #1054565
    3 pac wrote:
    nån som orkar räkna ut kcal på dom
    :up:

    Bättre att inte göra det…käka julgodis på dina ätardagar istället!!!

    #1054566

    lånar tråden… testade att baka lite nyttigare Lussebullar idag.

    Tog ett grundrecept på ”Saffransbullar med kesella” och bytte ut mjölet mot Atkins Bake-Mix och sockret mot sötningsmedel.
    Gjorde bara en halv sats dock:
    50g margarin
    2,5dl mellanmjölk
    25g jäst
    150g kesella
    1,5dl sötn.medel
    0,5g saffran
    1/4 tsk salt
    250g Bake-mix

    Blev 20 st små bullar och varje bulle kom att innehålla (om jag räknat rätt):

    7,5g protein
    1,5g kolhydrater
    2,5g fett

    Helt ok! Går ju att göra dem större eller mindre och kransa dem som lussekatter, men jag gjorde enkla släta bullar.

    Tänk bara på att grädda dem lite kortare tid om de är små och vice versa, mina blev lite svarta under….. men men nästa gång blir det bra :emo-thumb

    #1054567

    58,5kcal per bulle f

    #1054568

    Lite st

    #1054569

    fan va bra…nu blire att baka i helgen då:emo-thumb

    #1054570
    Madeleine Ahlqvist wrote:
    Lussekatter:
    1,7dl mjöl av 4 sädeslag

    Visst menar du väl 1,7 liter mjöl??? Eller är jag helt ute och cyklar :|

    #1054571
    nicke73 wrote:
    Tack !!:up:
    Detta måste jag verkligen testa, är nybörjare på detta att använda kesella osv mindre fett inge socker KANON återkommer

    Testade själv i tisdags, funkade hur bra som helst! :up:
    Hittade inget pofiber på Hemköp så jag skippade det helt enkelt, blev bra ändå. Och som någon påpekat så är decimalkommat på mjöl lite fel, ca: 17 dl ska det vara (inklusive utbak). Bullarna blev riktigt mumsiga men smakade aningens mindre än vanliga, tror det beror på avsaknaden av smör snarare än socker.

    Ska ta mig en eller två små katter till kvällen tänkte jag.

    #1054572

    Så bra att recepten uppskattas!
    Liten felskrivning på mjölet som sagt var.

    Är lite fett- och socker fobiker vilket kanske märks!
    Min sambo fyllde år igår. Hade gjort magra smörgåstårtor och kanelbullar på grovt mjöl och sötningsmedel. Men det fick godkänt t.o.m av svärmor. Själv smaskade jag kesella och hallon.

    Dax att laga julmaten till julafton nästa vecka. Min sambos farmor är rädd att det inte blir någon mat för att hon vid varje kalas ser att jag inte äter något av allt som bjuds.

    Lördag kväll och mitt godis fick bli ett par läkeroltabletter…

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.