Home › Forums › BODY.se: Nyheter om kroppskultur › Folkhälsoinstitutet: En rapport om levnadsvanor
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
2 november, 2008 at 19:47 #67740Anonym anvandareMember2 november, 2008 at 19:47 #488661Anonym anvandareMember
Gunnar Ågren, avgående generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, kommenterar aktuella folkhälsofrågor [http://www.fhi.se/templates/Blog/Blog____9451.aspx i sin blogg]. Här ett nyligt inlägg:
Quote:Igår överlämnade Folkhälsoinstitutet den första ”Livsstilsrapporten” till regeringen. I denna redovisas de levnadsvanor som har stor betydelse för folkhälsan. Rapporten grundar sig framför allt på Folkhälsoinstitutets årliga undersökningar av hälsorelaterade levnadsvanor, den nationella folkhälsoenkäten, men även andra datakällor har utnyttjats.Rapportens viktigaste resultat är att levnadsvanor som medför hälsorisker har ett starkt samband inbördes och med människors sociala situation.
Andra viktiga resultat som framkommer i rapporten är att alkoholskadorna fortsätter att öka trots att ökningen av totalkonsumtionen stannat upp de senaste åren. Detta kan tyda på en viss tidsfördröjning innan skador visar sig och på att det skett en omfördelning av skadlig alkoholkonsumtion till nya grupper. Allvarligt är också att den narkotikarelaterade dödligheten har ökat och nu är på den högsta nivån som registrerats någonsin. Fortfarande är dock användningen av narkotika relativt liten vid en internationell jämförelse.
Glädjande är att rökningen minskat, vilket kan ha samband med rökförbudet på restauranger som infördes 2005. Det bör dock noteras att betydande befolkningsgrupper, framför allt lågutbildade och lågavlönade kvinnor släpar efter i den gynnsamma utvecklingen.
Kraftig övervikt eller fetma har ökat bland kvinnor vilket tyvärr motsäger förhoppningarna att det skulle ha skett ett genomgripande trendbrott när det gäller ökningen av övervikt. Glädjande är dock att insatser för att stimulera till ökad fysisk aktivitet ” exempelvis fysisk aktivitet på recept ” fått stort genomslag.
I rapporten ställs en rad förslag till fortsatta insatser. Viktiga målgrupper för det fortsatta arbete är äldre, där satsningar på fysisk aktivitet framstår som en central förebyggande åtgärd, barn och unga där föräldrastöd och satsning på socialt och emotionellt lärande är centrala inslag bland annat i ett drogförebyggande arbete. Också funktionshindrades situation uppmärksammas särskilt.
När det gäller en rad hälsoproblem som är relaterade till levnadsvanor står vi vid ett vägskäl. Om det skall vara möjligt att pressa tillbaka alkoholskadorna, uppnå de nationella målen i tobaksfrågan och bryta utvecklingen mot fler kraftigt överviktiga krävs mer genomgripande åtgärder än det som gjorts hittills. Informationsinsatser och individinriktade åtgärder är otillräckliga när det rör sig om hälsoproblem som har så starkt samband med den sociala situationen. Det krävs genomgripande strukturella insatser som utgår från en helhetssyn.
Särskilt när det gäller alkohol, narkotika, tobak och dopning är tillgänglighetsreducerande åtgärder av central betydelse eftersom det rör sig om beroendeskapande substanser. Det ställs därför förslag om tillgänglighetsbegränsande åtgärder som innefattar såväl en anpassning av beskattningen till den allmänna prisutvecklingen och en förstärkt och samordnad tillsyn. När det gäller narkotika är det angeläget att man får genomföra rutinmässiga kontroller av droganvändning i trafiken på samma sätt som nu gäller för alkohol. Tobaksvaror bör inte få exponeras i samband med försäljning.
[http://www.fhi.se/templates/Blog/Blog.aspx?id=9451&BlogBeginDate=2008-10-01 Läs hela inlägget i Gunnars blogg…]
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.