Test
Jennys Superfrallor
Bröd. Det kan, utan att överdriva, vara något av det godaste jag vet! Ett gott, saftigt bröd som dessutom är både enkelt att slänga ihop samtidigt som det besitter ett extremt bra innehåll – då kan det inte bli bättre! Säg välkommen till det senaste tillskottet i familjen av superbröd, nämligen Jennys Superfrallor!
Innehåll, 8 frallor:
300 g superminikeso
2 ägg
250 g havregryn
0,5 – 1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor (innehållande en bladning av anis & fänkål)
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200grader.
2. Blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke.
3. Rör runt med en sked så att allt blandas. Stavmixa därefter snabbt några gånger ned i bunken så en del av havregrynen blir till ordentligt kross. OBS, mixa inte för mycket, då blir degen lätt för kompakt och bullarna får en tråkigare konsistens.
4. Rulla bullarna till 8 jämnstora bullar och lägg ut på en plåt på bakplåtspapper. Toppa ev. med lite lätt strö av havregryn och tryck fast lätt så att det inte ramlar av.
5. Ställ in bullarna i mitten av ugnen ca 13-16 minuter beroende på ugn. Håll koll på bullarna efter ca 10 minuter så att dem inte blir för brända, dem skall få en fin, gyllene yta!
6. Låt svalna på ett galler under en bakhandduk.
7. Skär upp dem ljumna bullarna och servera med ex skinka med gurka/paprika eller ett skivat ägg toppat med lite salt och hackad persilja! NJUT!
Innehåll/fralla:
Protein: 10,3
Kolhydrater: 19,75
Fett: 3,6
Kcal: 162
Stort lycka till med frallorna! Tagga mig SÅ gärna i era bilder om ni testar dem!
Ta hand om Er och må väl.
Starka kramar, J.
Positivitet eller negativetet, vilken vågskål väger tyngst?
Den mentala inställning till saker och ting är alltid grunden till dina handlingar. Det må låta luddigt och diffust, men det ligger en stor sanning bakom det hela. Hur du väljer att sortera dina tankar, och vilka av dessa som du väljer att omvandla till handlingskraft, kommer också avspegla dina resultat. Så ställ dig frågan; Väljer du att lyssna på de positiva tankarna, eller de negativa?
Om du ser positivitet och negativitet i dina tankar och dagliga mönster som en våg, är det också lättare att tänka sig vågen tippa över åt olika håll, desto mer du väljer att lägga på vardera sida.
Om vågen varje dag är nollad när du öppnar ögonen på morgonen, så har du med det sagt också alla möjligheter att välja på vilken av de båda sidorna som du vill att vågen skall tippa över på.
Om din första tanke som slår dig när du vaknar är att du är trött, det är mörkt och du inte känner något sug att gå upp. Tre saker som forsar genom huvudet inom loppet av några sekunder, och direkt har vågen börja tippa över åt det negativa hållet.
Istället för att inse att det är mörkt om mornarna på hösten och vintern, men att det istället är mysigt eftersom du då kan ta din kopp med morgonkaffe till ett tänt ljus före jobbet. På så sätt har istället mörkret utanför fönstret omvandlats till en positiv känsla, istället för en negativ och vågen tippar åt ett annat håll.
Precis på samma sätt så kommer vågen dippa från den ena sidan till den andra beroende på vad du möter längs med dagen och hur du bemöter detta. Om du hela tiden försöker att eftersträva att lägga dina tankar på den positiva sidan av vågen, så kommer den sidan hela tiden att ligga steget före och väga lite tyngre hela tiden. Och tro mig, i början upplever många det både är svårt och lite löjligt att ”övertänka” positiva tankar, men ju mer du gör detta, desto mer naturligt blir det.
Efter veckor, månader och år med detta tänk, så kan jag också lova dig att din våg inte längre kommer ligga horisontellt när du öppnar ögonen på morgonen. Efter år av positiv inställning kommer den istället redan när du slår upp ögonlocken, dippa över till det positiva och du blir både tacksam över att en ny dag ligger framför dina fötter, orörd och redo att tas sig an. För med den inställningen så gör det inte heller något om en negativ tanke, person eller känsla angriper dig längs med dagen, för du vet med dig att din våg är, och förblir alltid en tungviktare av positivitet.
Ta hand om Er och våga vara din mest positiva version även om det kan komma att ifrågasättas av de mindre positiva människorna, i ren avundsjuka.
Nu njuter vi av hösten och ser dess vackra natur och fina färger!
Starka kramar, en mycket glad & tacksam J.
Jennys toklätta frukostmüsli
Nog för att gröt är min största favorit åter runt, alla dagar i veckan när det kommer till frukost. Men, variation är aldrig fel för att väcka liv i smaklökarna, så vad passar bättre om inte en skål med kvarg, färsk frukt eller bär toppad men en enkel och nyttig müsli som inte tar med än 10 minuter att fixa ihop!
Ingredienser, 4 port.
3 skivor Falu Råg Rut, Wasa
2 dl havregryn
2 msk hela linfrö
20 g flytande honung
1 tsk kokosolja
0,5-1 tsk kanel
Tillagning:
1. Krossa knäckebröden i en bunke rätt smått. Blanda därefter i havregryn, linfrö och kanel.
2, Sätt på en stekpanna på medeltemperatur och klicka i lite kokosolja.
3. Häll i den torra blandningen och låt det stekas samtidigt som du rör runt lätt. Tillsätt därefter honungen och låt müslin stekas på låg/medeltemperatur en liten stund tills färgen har blivit lite er gyllene.
4. Servera med ex vaniljkvarg och lite bär eller frukt, och du har en bra bas till din frukost!
Innehåll/port:
P: 6g
K: 13,3g
F: 6g
Kcal: 195
Lycka till och njut av hösten!
Starka kramar, J.
Salted Fudge Brownie-Balls
Proteinbombade och krämiga chokladbollar perfekt till en klassisk fikastund! Och vem säger att man inte kan fika, men varför inte använda sig att ett alternativ som både är gott för smaklökar och kropp? Här kommer därför ett recept på ett par underbart goda chokladbollar med dessutom riktigt bra innehåll!
Ingredienser, 11 styck:
1 pkt, 230g, avrunna kikärtor
1,5 skopa Kasein, Salted Fudge Brownie från JFsupplements
1/2 dl havregryn
1 msk flytande honung
Tillagning:
1. Skölj av kikärtorna väl från spadet i en sil och mixa dem sedan slätt i en bunke.
2. Blanda samman resterna ingredienser till en slät och len smet.
3. Rulla till 11 stycken jämnstora chokladbollar och lägg på en tallrik. Låt stå i kylen ca 30 min före servering och du får en fudgeliknande boll med smak av saltkola/choklad.
4. NJUT!
Innehåll/per boll:
Protein: 4,9
Kolhydrater: 6,2
Fett: 0,8
Kcal: 56
Hoppas Ni tycker om dem lika mycket som vi!
Ta hand om Er och ha en härlig helg!
Starka kramar, J.
Kycklingpaj med knaperstekt bacon
Det är få maträtter som går att variera i den mängd som just paj. Allt från matiga pajer med all världens ingredienser till söta pajer i form av frukt, bär etc. Dessutom ofta en otroligt uppskattad rätt i alla åldrar och perfekt att förbereda för ex bjudning och bara värma på i ugnen när det är dags för mat.
Jag som ÄLSKAR att experimentera fram nya recept, testa och utvärdera för nyttiga alternativ på ”vanlig” och klassiska rätter, gjorde därför igår en helt underbart krämig paj med en smakrik fyllning av både kyckling, Ajvar Relish och knaperstekt bacon. Dessutom, som om inte smakerna vore nog är den dessutom fullproppad med nyttigheter och högt proteininnehåll. En paj som Ni helt enkelt måste testa!!
Ingredienser, 6 port.
Pajskal:
230 g avrunna kikärtor
1 nypa salt och peppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 msk olivolja
3 msk rismjöl
Fyllning:
400 g kycklingfilé
2 ägg
1 dl äggvita
2 dl lättkvarg
1 röd paprika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl ajvar relish (ICA stark)
(1 pressad vitlöksklyfta, valfritt)
100 g kalkonbacon
75 g riven, mager ost, Arla 12%
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 100 grader för att förgrädda pajskalet.
2. Mixa samman de avrunna kikärtorna till en slät smet med en mixer eller i en matberedare. Blanda i resterande ingredienser till pajskalet lite en slät deg.
3. Tryck ut i en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter över alla kanter, även upp på sidorna. Nagga med en gaffel över hela skalet.
4. Låt stå i ugnen i ca 20 minuter tills att det har satt sig och blivit rätt hårt. Täck ev. över kanterna med lite folie så att dem inte bränns. Ta ut pajskalet och öka ugnen till 200 grader för gräddning av pajen.
5. Strimla/tärna kycklingfilén och stek den lätt i en stekpanna så den är nästan klar.
6. Lägg undan kycklingen och strimla baconet tunt, låt det stekas hårt så det blir knaprigt.
7. Tärna paprika i centimeterstora bitar och blanda sedan samman alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Häll i paprika och kyckling sist då det blir lättare att blanda vätskan slätt. Pressa i vitlöksklyftan om du önskar det.
8. Fyll pajskalet med fyllningen, toppa med knaperstekt bacon och riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter, se efter halva tiden och täck ev. med folie så toppen inte blir bränd.
9. Servera med en stor sallad och ev. något bröd som tillbehör! NJUT!
Innehåll/portion:
Protein: 31g
Kolhydrater: 14,6g
Fett: 13g
Kcal: 313
Hoppas att Ni gillar den lika mycket som vi! Låt mig gärna veta vad ni tycker, och fortsätt att Tagga mig i era bilder, det gör mig så glad!
Ta hand om Er och njut av fina Augusti!
Starka kramar, J.
Bakad sötpotatis med pulled chicken & vitlökssås
Troligtvis är jag inte ensam om att totalt älska sötpotatis, söt, krämig och proppad med nyttigheter! Och vad passar inte bättre än att förbereda en stor laddning pulled chicken, och i efterhand göra sötpotisen i micron, för att därmed hitta en ny variant på nyttig snabbmat? Servera med en liten klick vitlökssås och du har en toppengod rätt antingen för lunch eller middag!
Ingredienser, 8 port.
Pulled Chicken:
1 kg kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1/2 dl mörk soja
1/2 dl rapsolja
2 msk kycklingfond
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1200 g Sötpotatis (150g/styck)
160 g lättkvarg (20g/portion)
1 vitlöksklyfta
Persilja, till servering
Tillagning;
1. Börja med kycklingen. Putsa filéerna och lägg i en stor gryta/kastrull eller slowcooker, alla filéer skall ligga i botten.
2. Blanda ihop soja, rapsolja, fond, paprikapulver, salt och peppar. Pressa i vitlöksklyftorna och häll blandningen över kycklingen så den täcks.
3. Låt gryten puttra på svag värme i ca 1 h. Efter halva tiden vänds filéerna. Dra sedan isär kycklingen med hjälp av två gafflar och rör runt så att såsen fördelas jämnt kring köttet.
4. Blanda samman lättkvarg med pressad vitlök. Späd med vatten för en lösare konsistens och smaka ev. av lite salt.
5. Lägg sötpotatisen på en tallrik och gadda ordentliga hål med en gaffel så att fukt kan tränga igenom skalet. Placera i micron och låt tillredas på full effekt i ca 4-5 minuter beroende på storlek.
5. Skär ett snitt genom sötpotatisen när den är genommjuk och klar, dra isär något och fyll med kycklingen. Toppa med en klick sås och lite klippt persilja. NJUT!
Innehåll/portion:
Protein: 31,8
Kolhydrater: 33
Fett: 9,6
Kcal: 348,5
Ta hand om er och njut av sommar och kanske även semester!
Starka kramar, J.
Sedan när blev mat Din största fiende?
Få saker gör mig så berörd och illa till mods som människors väldigt osunda beteende gällande mat, med så kallade ätstörningar. Det kan vara allt från människors rädsla till vissa vanliga råvaror, olika former av kolhydrater eller att det går så långt som att vissa väljer att inte behålla maten för att dämpa den stora ångest som detta ger, och utveckla såväl Anorexi och Bulimi. Det är dags att tala allvar, detta är inget att vifta bort med en axelryckning och lämna till skuggan av att man är ”hälsosam”. Detta är ett enormt stort problem där din egen hälsa och välmående sätts på spel, både nu och för all framtid.
Det skär rent i mig att sätta mig ned att skriva om detta ämne. Men jag kan inte se på obemärkt när jag vet hur vanligt detta sorgliga fenomen är, och om jag så kan få såväl en människa på andra, bättre tankar – då är det värt varenda sekund av engagemang från mitt håll.
Kost, mat, föda. Kalla det vad du vill. Ett ämne som totalt eskalerat i vad man skall äta, får äta eller bör äta för att få den där ”perfekta kroppen”. Men det är också precis detta, som sätter igång all denna tankeverksamhet som snurrar runt i huvudet på väldigt många, likt en irriterande fluga kring matbordet. Mat som skall vara vårt bränsle, vår energi och det som ger oss ork, glädje och energi till att hitta på allt det roliga som livet bjuder oss på, blir istället för många dess totala motsats och största fiende. Det vi stoppar i oss skall istället förbrännas och gärna till det dubbla. När blev det såhär?
I allt detta kaos, för det är precis vad jag vill kalla det – kaos, så har alltför många också på vägen tappat bort sig själva. Istället för att må bra, äta god och hälsosam mat så snurrar alla skeva tankar kring vad som händer om du äter för mycket eller ”fel”. Hjärnan går varm för att klura ut vad nästa måltid skall bestå av så att jag får den där platta magen eller de stora och välsvarvade formerna jag drömmer om. Stopp. Vad hände med klassisk, bra och hederlig mat i bra mängder? Om du så äter dig tokmätt en dag, så kommer kroppen så fantastiskt att reglera detta, för nästa dag kanske du råkar missa ett mellanmål eller tar en snabb lunch i farten på stan och kroppen löser det också. Att se svart på vitt i allt vad vi stoppar i oss, kommer göra allt annat än gott. Att genomsyra varenda innehållsförteckning med ditt största förstoringsglas, vad ger det dig?
Att ”ha koll” innebär inte att du inte kan äta precis vad du vill om det så heter lördag eller onsdag. Sommaren vet vi alla att det ofta innebär en extra glass eller två mitt i veckan, men likaså kommer också en vinter då glassen inte lockar en varm tisdagseftermiddag. En nyttig måltid kommer inte göra dig hälsosam och sund, medan en ”onyttig” (vad det nu innebär) inte kommer göra dig överviktigt eller onyttig för resten av ditt liv. Se helheten.
Om du känner ångest, stress eller har skeva tankar kring vad du stoppar i dig gentemot din kropp, så lyssna. Det är viktigt. Det är något som absolut inte skall tas för en axelryckning eller skämtsam kommentar. Lyssna nu och inte sedan. Den mat du stoppar i dig skall hjälpa dig, och det som får dig att må bra. Absolut inte motsatsen.
Om du däremot ändå förmodan känner motsatsen, försök be om hjälp. Berätta för din livspartner, en kompis, en familjemedlem eller någon annan du håller kär. Din hälsa är viktig, och det blir inte bättre om du inte arbetar för det. Och då givetvis åt rätt håll. Det må låta hårt, men det maniska beteende dessa känslor drar med sig kan förstöra ditt liv, inte bara nu utan för all framtid. Så ta tag i det – ta dig själv i handen och berätta för någon som sedan kan hjälpa Dig. Mat är Din vän, inte din fiende.
Ta hand om Dig, och glöm inte att det finns alltid hjälp att få på ett eller annat sätt!
Starka kramar, J.
Stekt lax med dillkokt potatis och frisk citronsås
Sommaren är i full fart och midsommar precis över, och för mig finns få saker som klingar så mycket midsommar som dillkokt nypotatis! Och därav inspirationen till gårdagens otroligt goda och såväl lättlagade måltid, med en frisk sås tillsammans med knaperstekt lax!
Ingredienser, 1 port:
125 g laxfilé
150 g färskpotatis
Saften ur 1/2-1/3 citron
30 g Naturell lättkvarg
1 knippe dill
Gurkmeja
Salt
Övriga kryddor till laxen, gärna något ”hetare” men lite sting.
Tillagning:
1. Sätt på en kastrull med vatten. Lägg i potatisen i jämnstora bitar med klippt dill, salta lätt och låt koka tills potatisen blivit mjuk.
2. Krydda laxen med valfria kryddor, jag använde mig enbart av Santa Marias kebabkrydda och aromat, en kombination jag tycker om. Stek hårt på båda sidorna så att laxen får en ordentlig yta och gärna lite tidigare än genomklar, då den lätt annars blir torr på eftervärmen.
3. Blanda såsen med pressad citron, och lite salt samt en skvätt vatten för rinnigare konsistens. Tillsätt gurkameja för en mer gul färg, det smakar inget utan ger bara såsen en trevlig och mer färgglad nyans.
4. Töm av potatisen, och servera med lax, citronsås och en god och somrig sallad upptill!
Innehåll:
Protein: 31
Kolhydrater: 26
Fett: 17
Kcal: 385
Hoppas ni gillar receptet, och låt mig gärna veta vad ni tyckte!
Ta hand om Er och njut av sommaren.
Starka kramar, J.
Frisk midsommar-cheesecake med citron & passion
Imorgon väntas dans runt midsommarstången, skratt och god mat i härligt umgänge! Och i år ville jag dela med mig av en härlig tårta som jag klurade ihop igår, som både är lättgjord och i en nyttigare tappning. 30 minuter att göra och sedan några timmar i frysen. En raw botten och lättare cream cheese av frisk smak på toppen! Servera med färska, solmogna jordgubbar och midsommarafton är fulländad!
Ingredienser, 1 form ca 25cm i diameter.
Botten:
15 dadlar
3 dl sötmandel
1 tsk kokosolja
2 msk kakao
1 nypa salt
Ca 2 msk vatten för en mjukare konsistens
Cream cheese:
400 g philadelphia light 2%
1 dl vaniljkvarg, arla
3 passionsfrukter
Skalet från 1 citron + saften ur 1/2 citron
6 droppar vaniljextrakt
6 steviasuketter, spädda i 1 msk vatten
Tillagning:
1. Mixa samman samtliga ingredienser till botten med en matberedare eller en stavmixer.
2. Platta ut i en springform med löstagbara kanter till ett tunt och jämnt lager.
3. Blanda samtliga ingredienser till cream cheesen i en bunke och rör om väl. Smaka av efter hur mycket syra/sötma du önskar, och applicera ev. mer citronsaft alt. ytterligare någon steviasukett, för mer sötma/syra.
4. Häll cream cheesen över bottenskiktet och bred ut jämnt. Ställ in plant i frysen ca 4-6 timmar alt. över natten.
5. Ta ur cheesecaken ca 30 minuter före servering, och toppa med skivade, färska jordgubbar.
6. NJUT!
Hoppas att ni tycker om tårtan och testar den till årets midsommar!
Njut av en härlig högtid!
Starka kramar, J.