GP: Mycket socker i lösviktsbrödet

Home Forums BODY.se: Nyheter om kroppskultur GP: Mycket socker i lösviktsbrödet

  • This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #96821
    #1062051

    [http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=237424 GP: Mycket socker i lösviktsbrödet]
    Sportextra, grovkubb, hälsobröd – visst låter det nyttigt? GP har analyserat åtta sorters bröd i lösvikt. Bara tre skulle hålla måttet för nyckelhålet.

    Vi köpte åtta matbröd i sju Göteborgsbutiker, av den sorten som man plockar själv i hyllorna och lägger i papperspåse. Alla innehåller råg av något slag och namnen signalerar hälsa – sport-, grov- eller rågbröd.

    För det mesta står det på en skylt vid sidan av bröden vilka ingredienser som ingår, men inte alltid och framför allt inte hur näringsrika de är. Därför lämnade vi in dem till laboratoriet Analycen i Lidköping. Testresultaten visar att ett nyttigt namn kan bedra, och att mörk färg kan lura ögat.

    […]

    På färdigförpackade bröd visar nyckelhålet att ett bröd är nyttigt.
    – Då behöver man inga förkunskaper, man behöver inte ens kunna svenska. Någon annan har redan analyserat bröden och bestämt att de är hälsosamma, säger Stine Störsrud.
    Men nyckelhålsmärkningen lyser ännu med sin frånvaro på bröden i självplock.

    […]

    Sedan i somras gäller nya regler för nyckelhålsmärkningen. Förut fanns det bara gränsvärden för fibrer och fett. Nu har även gränser för socker- och saltmängd införts på flera livsmedelsgrupper, bland annat bröd. I november 2006 ska den nya märkningen finnas på alla bröd.

    Nyckelhålsmärkningen för mjukt bröd:

    • fetthalt högst 7g/100 gram
    • sockerarter högst 10g/100 gram
    • natrium högst 600 mg/100 gram
    • kostfiber minst 4,5 g/1000 kJ = 1,9g/100 kcal
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.