Yngves kostdagbok fr.o.m. 08/12 – 08

Home Forums Dagböcker Yngves kostdagbok fr.o.m. 08/12 – 08

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 346 through 360 (of 446 total)
  • Author
    Posts
  • #271775

    Tisdag 14/12 – V50/2010

    Visningar: 9229

    Idag bakade jag och en vän brezels. Det är ett bröd som får sin speciella yta, av att man doppar degämnena i 5%:ig kaustiksodalösning innan man gräddar dem. För övrigt är brezels vanligt under oktoberfest som tilltugg till ölen.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/brezel_i_lag.jpg]Här doppar jag ett degämne.[img=http://www.nyttgrepp.se/brezels_pa_plat.jpg]Här lägger jag upp en brezel på plåten.[img=http://www.nyttgrepp.se/bagarn_med_brezels.jpg]Här är mäster med det färdiggräddade brödet.

    DON’T TRY THIS AT HOME, KIDZ!!!

    #271776

    Fredag 31/12 – V52/2010

    Visningar: 9474

    Här är lite mat jag fixat:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/alandspankaka.jpg]Ålandspannkaka med hemlagad krusbärssylt. Denna pannkaka görs på råris, kornmjöl, ägg och mjölk, när jag gör den.[img=http://www.nyttgrepp.se/kronanskaka.jpg]Kronans kaka. Denna kaka är helt fri från mjöl – görs på potatis, mandel, bittermandel, ägg, socker och 1tsk bakpulver.[img=http://www.nyttgrepp.se/pumpernickel.jpg]Det här är min version av pumpernickel. Ett tyskt bröd, bakat på fullkornsrågmjöl, hela rågkärnor, salt, jäst och vatten. Brödena väger 1130g styck, snudd på tegelstens vikt! 8 dagar sen senaste baket.

    #271777

    Tisdag 2/2 – v05/2011

    Visningar 9993.

    Här steker jag upp lite blinier!

    [img=http://www.nyttgrepp.se/bliniestekmedium.jpg]Blinier är Ryska plättar som blandas på bovetemjöl och jäses med jäst.

    Här har jag och en bekant dukat upp för lite kaffe![img=http://www.nyttgrepp.se/marangpaj.jpg]Paj med citronkräm och maräng.

    #271778

    10193 visningar.

    Börjar med en sushi tallrik med 6st maki med sushiris blandat med svarta bönor, samt fylld med röd paprika, i mitten lite dito sashimi.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/beansushi.jpg]Sen en salladstalrik med ZETAS nya pasta gjord på cronos durumvete med hela 14g protein per hg.[img=http://www.nyttgrepp.se/salladstall_v06_2011.jpg]

    #271779

    Söndag v10/2011

    10558 visningar.

    Det här är en jalapenohalva med getchevre och en valnötsbit!

    Jalapeno är en rätt mild chilisort med runt 3000 scovillegrader. Habanero ligger runt 275000 scovillegrader. Den här jalapenon var det dock lika lite styrka i som normal paprika, d.v.s. ingen alls!

    [img=http://www.nyttgrepp.se/jalapeno_v10_2011.jpg]Får ursäkta den dåliga bildkvalitén.

    #271780

    10679 visningar

    Åt det här för några dagar sen.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/alandspannkaka.jpg]Råris, fullkornskornmjöl, mjölk, ägg, salt och råsocker.

    Serverat med hallonsylt.

    #271781

    Vi gjorde även en god citrus marmelad på blodgrape, citron och lime.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/marmeladfrukt.jpg]Vi sicelerade limen, då skalen är för hårda att ha med i marmeladen.[img=http://www.nyttgrepp.se/sicelerad_lime.jpg]Här skär jag ner grapen[img=http://www.nyttgrepp.se/marmbered1.jpg]Och här pressas limesaften ur frukterna:[img=http://www.nyttgrepp.se/limepress.jpg]Här är grytan med frukterna precis innan kokning:[img=http://www.nyttgrepp.se/skuren_marm_frukt.jpg]Det blev 1600g marmelad för ca 45 kr.

    #271782

    10794 visningar.

    Här kommer ett litet tips:

    Sätt ugnen på 225 grader.
    Istället för att koka färsk grön sparris, skär du dem i ca 4 cm långa bitar och lägger i ett ugnsäkert fat, tillsammans med t.ex. kokta kidneybönor, tomat, squash, skogschampinjoner. Sen täcker du med skivor av potatis. Till sist ringlar du lite olivolja över potatisen.

    Sätt in formen ganska lågt och rosta i 35 minuter.
    Ta ut formen, rör om, men salta inte.
    Låt svalna i 10 minuter.

    Salt behövs inte, då nästan alla mineraler stannar kvar i grönsakerna under rostning, till skillnad från kokning.

    Har tyvärr inget foto på detta, men gott blir det!

    #271783

    10864 visningar.

    Hade ett presentkort i dyra butiken, så har nu köpt ett Belgiskt våffeljärn.

    Bra smet till 4 våfflor:

    1/2 dl socker
    2 dl kornmjöl
    1 tsk bakpulver
    1 1/2dl mellan mjölk
    60g skirat smör eller 1dl olivolja
    ett ägg

    Rör ihop torrvarorna.

    Rör i mjölken och fettet.

    Rör i ägget.

    Grädda.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/belgisk_vaffla.jpg]

    #271784
    YTS wrote:
    10864 visningar.

    Hade ett presentkort i dyra butiken, så har nu köpt ett Belgiskt våffeljärn.

    Bra smet till 4 våfflor:

    1/2 dl socker
    2 dl kornmjöl
    1 tsk bakpulver
    1 1/2dl mellan mjölk
    60g skirat smör eller 1dl olivolja
    ett ägg

    Rör ihop torrvarorna.

    Rör i mjölken och fettet.

    Rör i ägget.

    Grädda.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/belgisk_vaffla.jpg]

    *Skall vara 1/2 dl olivolja

    #271785

    11004 Visningar.

    POST TRAINING MUFFIN

    Har tidigare gjort ett recept på sportmuffin med dinkelmjöl, sojamjöl, torkad frukt, nötter och frön, nu har jag tagit det här ett steg till med hela rågkärnor, fullkornsrågmjöl, samt lite vinäger för att mjuka upp fibrerna.

    Bakade dessa idag:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/pumpermuffin.jpg]Sojamjölet och rågmjölets proteiner samverkar med varandra, så att fullvärdigt protein uppnås.

    Råg är det av våra vanliga sädesslag, som har högst omega 3 fetthalt, samma sak gäller för soja, bland baljväxterna.

    Torkad aprikos innehåller såväl Betakarotin (som är provitamin till A-vitamin), samt E-vitamin.

    Torkade plommon o russin innehåller oraffinierat socker, samt en del mineral o vitamin.

    Solroskärnor innehåller en hel del omega 6, som behövs för att balansera upp omega 3, samt även rejält med E-vitamin.

    Kokos innehåller en del mättat fett, för att balansera upp allt omättat fett i övriga ingredienser.

    Valnötter har en mycket lämplig balans mellan omega 6 och 3 fett.Ingredienser

    4,6 dl vatten
    90g rågkärnor
    90g sojamjöl
    90g grovt rågmjöl
    180g fint rågmjöl
    0,2 dl vitvinsvinäger
    12,5g jäst
    1 tsk havssalt
    48g torkade osvavlade aprikoser
    48g russin
    48g katrinplommon
    24g solrosfrön
    24g kokosflingor
    24g valnöt

    RECEPT

    Blötlägg rågkärnorna i 0,9dl kokhett vatten i en 400g’s syltburk, linda in i en handduk, låt stå 60 min.

    Skär under tiden aprikoser och katrinplommon i bitar, samt hacka valnötterna halvgrovt.

    Ta fram en +3l bakskål och lös upp jäst och salt i 3,7dl vatten.
    Lägg i blötlagda rågkärnor, sojamjöl, grovt rågmjöl, fint rågmjöl, torkad frukt, solroskärnor, kokos och valnötter. Kör 10 minuter i degblandare eller rör för hand.

    Låt jäsa ca 60 min.

    Mjöla ett bakbord med fullkornsdinkelmjöl, sleva upp degen med en slickepott på bakbordet, stryk degen slät med en matkniv, strö på lite dinkelmjöl även på ovansidan, rulla ihop till en rulle. Dela rullen i två delar, dela varje halva i tre delar. Rulla varje del i dinkelmjöl och lägg i American muffinformar, som står i metallmuffinform.

    Grädda i 175 grader lågt i ugnen i 45 minuter.
    Ta ut, låt svalna under duk i 10 min. Ta ur muffinformarna ur metallmuffinformen och låt svalna under duk tills de svalnat.
    Man bör vänta tills muffin svalnat ordentligt, innan man äter dem eftersom de är rätt kletiga innan de svalnat.

    Serveras med ett äpple (för C-vitamin) och ett glas mjölk (för kalcium, samt höja proteinkvalitén ytterligare)

    Går bra att frysa in.

    #271786

    10009 visningar.

    Testat recept lite till, till mitt Belgiska våffeljärn.

    Bra smet till 4 våfflor:

    1/2 dl socker
    2 dl kornmjöl
    1 tsk bakpulver
    1 1/2dl mellan mjölk
    20g olivolja, ca 1 1/2 msk
    ett ägg

    Rör ihop torrvarorna.

    Rör i mjölken och ägget.

    Rör i olivoljan.

    Gräddar 3 – 3 1/2 min på 1/3 del av maxvärme.

    #271787

    11148 visningar.

    Här är lite rostade grönsaker – kikärter, morot, tomat, skogschampinjoner, aubergin, färsk lök, potatis.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/gronsaker_v18_2011.jpg]

    #271788

    Visningar: 11550

    Lite matbilder från senaste två veckorna!

    [img=http://www.nyttgrepp.se/rost_gronsaker_no1_v19_2011.jpg]Råris och kikärter, med ugnsbakade grönsaker[img=http://www.nyttgrepp.se/rost_gronsaker_no2_v19_2011.jpg]Ungsbakad potatis och kikärter, samt grönsaker.[img=http://www.nyttgrepp.se/salladstall_v20_2011.jpg]Salladstallrik med råris, kikärter, persiljerot, morot, squash, tomat, skogschampinjon, pärllök och fänkål.

    #271789

    11968 visningar

    [img=http://www.nyttgrepp.se/paella.jpg]Pizza deg med, vetemjöl, kornmjöl, vitlök, potatis och saffran.

    Fyllning gröna ärter, musslor, räkor, kyckling och röd paprika, samt gratäng ost.

    Exactare recept på [http://www.nyttgrepp.se/grotar/paellapanpizza.html]

Viewing 15 posts - 346 through 360 (of 446 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.