- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
3 november, 2011 at 07:39 #271805Anonym anvandareMember
Portergryta är sanslöst gott. Har en rejäl bit högrev i frysen, kanske blir att snickra ihop en sådan till helgen.
15 november, 2011 at 17:11 #271806Anonym anvandareMemberVisningar: 13941
Idag bakade jag några simits, eller som de också kallas, sesamringar.
Smör, olja, mjölk, ägg, vatten, jäst, 1/4 del kornmjöl, 3/4 delar vetemjöl.
När degen jäst färdigt delar man den i 16 delar. Inget mjöl på skärbrädan, man rullar degen fram och tillbaka, samtigt som man låter händerna förflyttas från mitten ut mot ändarna. När ämnet är lika långt som skärbrädan, sätter man ihop ändarna paralellt och tvinnar lagom hårt. Därefter lägger man snodden på plåten och sammanfogar i en ring. När hälften av sesamringarna är klara så penslar man med äggula och strör på sesamfrön. In i ugnen 12 minuter på 225 grader.[img=http://www.nyttgrepp.se/simits3.jpg]
17 november, 2011 at 23:30 #271807Anonym anvandareMemberVisningar: 13973.
Var i bagartagen i dag också!
Blev lite gifflar.
Hade ont om tid och lät därför inte degen jäsa, utan jag rullade gifflarna direkt och lät dem sen jäsa 30 minuter på plåten. Det märkliga var att gifflarna blev bättre på detta sätt. Blev 24 gifflar.
Helt nöjd är jag dock inte, tror att gifflarna skulle bli snyggare om man gjorde degen tunnare, innan man rullade ihop dem.[img=http://www.nyttgrepp.se/gifflar.jpg]Skall försöka hinna med lite bakning på Tisdag, nästa vecka, då blir det Cranks bröd, ett proteinrikt bröd.
22 november, 2011 at 18:06 #271808Anonym anvandareMemberVisningar: 14077.
Det blev bakning av Grissini idag, då jag inte hade alla ingridienser till ”Cranks bröd” hemma.
I min bakbok står det så här om Grissini:
”LÄTTA OCH SPRÖDA stänger att knappra på till en drink eller till en god soppa. Passar också bra till en mustig dippsås, gjort på tex avocado eller aubergine.”
”Turin i Italien är grissinis hemtrakt. Det sägs att Napoleon älskade dem och kallade dem för ”Batonnet” som på Franska betyder liten käpp.”
-Slut citat.
Den vanliga formen på grissini är smala raka stänger, men min bekant som var med och baka, tyckte vi skulle göra dem som promenad käppar, efter Napoleons namn på dem – ”Batonnet”.
Det blev ca 28 st Grissinis.
[img=http://www.nyttgrepp.se/grissini.jpg]
24 november, 2011 at 21:29 #271809Anonym anvandareMemberVisningar: 14181
Ja, då blev det äntligen av att baka Cranks bröd. Enligt brödboken, så är det ett känt bröd, som förtjänar sin plats i varje bakbok.
Jag vill minnas att det finns en vegetarisk restaurang i London, som heter Cranks, nå’n som vet?
Jäst, olivolja, dinkelmjöl, vetemjöl, kessela, socker och salt.
Det skall egentligen vara grahamsmjöl och inte dinkel, men dinkel är också ett slags vete och det var fullkornsvarianten.
Gott blev det iaf.
Fotot blev inte bra, tog ändå 4 bilder, men inget av dem blev bättre än så här:
[img=http://www.nyttgrepp.se/cranksbread.jpg],
24 november, 2011 at 21:50 #271810Anonym anvandareMemberYTS wrote:Jag vill minnas att det finns en vegetarisk restaurang i London, som heter Cranks, nå’n som vet?Man glömmer lätt Internets möjligheter, det är ju bara att googla.
Jo! det finns en Cranks restaurang, som ursprungligen låg i London och de serverar vegetariskt, så det var inte så konstigt att jag hade en aning.
Ni som äter vegetariskt hittar recept på deras hemsida.29 november, 2011 at 17:24 #271811Anonym anvandareMemberVisningar: 14266.
Hade besök idag och testade ett för mig, helt nytt recept på falafel, från kokboken ”Grön i köket”
Ingredienserna var kikärter, couscous, lök, vitlök, ägg, salt, spiskummin och chili.
Kom på att det var lättast att göra som bollar och sedan platta ut mot plättjärnet.
Här är iaf en bild:
[img=http://www.nyttgrepp.se/falafel.jpg]
23 december, 2011 at 04:17 #271812Anonym anvandareMemberVisningar: 14883.
Har inte bakat på ett tag, så i onsdags tyckte jag det var dags.
Bestämde mig för ett recept ur Jan Heds bok ”BRÖD”, nämligen Schweziskt Burlibrot med dinkel.
Satte en fördeg sent på kvällen med vatten, jäst, salt och dinkel.
På torsdag morgon gjorde jag bortgörningen med fördeg, mera vatten, salt och jäst, samt dinkel, råg och vetemjöl.
Blev ett riktigt gott bröd. 60% fullkorn, mättar bra och bra tuggmotstånd.
[img=http://www.nyttgrepp.se/burlibrot.jpg]
3 januari, 2012 at 21:05 #271813Anonym anvandareMemberVisningar: 15161.
Idag var jag sugen på pepparkakor och då speciellt på de skåne pepparkakor, som man kunde köpa förr.
Dessa gjordes på sirap och socker, som fick sjuda ihop, därefter hälldes denna blandning över smör och kryddor. Sedan vispa man ihop ägg och mjölk, som hälldes ner i smeten. Till sist blandades kornmjöl, vetemjöl och bakpulver, som rördes ihop med smeten till en deg. Degen rullades sen till en rulle med 7cm diameter, halvcentimeter tjocka skivor skars ut och lades på bakplåtar, gräddades i 200 grader i 16 minuter.
[img=http://www.nyttgrepp.se/skanepepparkakor.jpg]
8 januari, 2012 at 21:14 #271814Anonym anvandareMemberVisningar: 15294
Bakade Burlibrot idag igen och det blev verkligen gott!
Enligt Jan Hedh, en av våra bästa kockar, så är det ett av de vanligaste bröden på restaurangerna på kontinenten.[img=http://www.nyttgrepp.se/burlibrot.jpg]SCHWEIZISKT BURLIBROT MED DINKEL
Ett bröd med knaprig, mjölad skorpa, luftigt inkråm och kraftig brödsmak.
Dag 1 Fördeg
1g jäst
100g vatten
150g dinkelmjöl, fullkorn
1g salt, gärna havssaltLös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta den lilla degen kraftigt i cirka 10 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta den ytterligare i cirka 5 minuter. Lägg därefter degen i oljad bunke med lock och låt jäsa 10-12 timmar eller över natten.Dag 2
300g dinkelmjöl, fullkorn
80g fint rågmjöl
350g vetemjöl med hög proteinhalt
25g jäst
400g vatten
10g salt, gärna havssaltVäg upp mjölsorterna i bunke. Tillsätt fördegen. Lös upp jästen i vattnet och blanda i. Kör degen i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 8 minuter. Lägg den rätt lösa degen i oljad bunke och låt vila 2 timmar. Stöt samman degen två gånger under tiden.
Ta upp och dela degen i två delar. Rulla runda bullar, lägg i runda korgar som mjölats med rikligt med dinkel. Täck och jäs i 45 minuter till dubbel storlek.Stjälp upp bröden på het plåt och sätt in i 250º. Spraya vatten i ugnen med en duschflaska. Sänk värmen till 200º efter 5 minuter. Öppna luckan efter 10 minuter, sen ytterligare en gång för att lufta ugnen. Det ger knaprig yta. Baka totalt 50 minuter. Stjälp upp bröden som får kallna på galler. Spraya med lite vatten för vacker krackelering.
12 januari, 2012 at 21:34 #271815Anonym anvandareMemberVisningar: 15420
Idag tog jag fram ett recept på pepparkakskex, efter ett recept på porterkex, som jag bakat tidigare. Bilden här, är på porterkexen, men mina pepparkakskex ser likadana ut.
[img=http://www.nyttgrepp.se/porterkex_small.jpg]Recept pepparkakskex:
90g vetemjöl
45g fullkornskornmjöl
ca 80g mellanmjölk
20g smör
1 msk rörsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk bakpulver
1 krm havssaltSätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingridienser i en ca 2l bunke.
Finfördela det rumsvarma smöret i mjölblandningen och tillsätt mjölken.
Knåda ihop ingredienserna och låt sedan stå i ca 15 minuter i rumstemperatur.
Dela degen i två delar.
Kavla ut en del i taget och sporra ut bitar enl. bilden.
Lägg upp på en bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda 12-15 minuter, mittenhöjd i ugnen.
Samtidigt kavlar och sporrar du ut andra hälften av degen.GOTT TILL KAFFE
16 januari, 2012 at 20:32 #271816Anonym anvandareMemberVisningar: 15532
Ikväll bakade jag en ålandspannkaka, med mina modifieringar.
[img=http://www.nyttgrepp.se/alandspannkaka.jpg]Recept:
1. Koka 1,5dl råris i 3dl vatten i 45 minuter.
2. Rör i 2,5dl mellanmjölk, koka upp på 4:an under lock (Här gäller det att vara med, så det inte kokar över)
3. Stäng av plattan och låt stå 20 minuter.
4. Rör i 1 tsk havssalt, 1 msk rörsocker, 2,5dl mellanmjölk, 2,5 dl kornmjöl, 3 hela ägg, därefter ytterligare 2,5dl mellanmjölk, samt 2-3 msk russin.
5. Häll upp på teflonform och grädda 35 minuter i 225 grader, mitten av ugnen, picka om det blir luftblåsor.
6. Låt svalna 10 min och servera sedan.17 januari, 2012 at 22:10 #271817Anonym anvandareMemberVisningar: 15579
Här en riktigt näringsrik & billig middag:
[img=http://www.nyttgrepp.se/min_standard_v03_2012.jpg]Det är 75g (torrvikt) kokta kidneybönor, 150g pasta, samt följande wokade (traktörpanna) grönsaker – morot, vitkål, lök och skogschampinjon. Wokat i en
blandning av olivolja/rapsolja. Har inget aktuellt pris, men när jag räknat tidigare, så har det varit den billigaste maträtten jag tagit fram. Gillar man
inte pasta/kidneybönor, kan man t.ex. köra på råris/kikärtor.Börja med att woka morotsbitarna, när de mjuknat något, lägg i resten av grönsakerna och woka tills alla grönsaker har lagom spänst. Krydda med svartpeppar och t.ex. basilika.
Om du kokar torkade Kidneybönor, kan du blötlägga dem i en stor gryta (jag blötlägger 800g bönor i en 7 liters kastrull), i ca 10h. Häll därefter av vattnet och skölj bönorna i durkslag. Koka bönorna i rikligt med saltat vatten (ca 5l vatten 5 tsk havssalt). Bönorna skall koka tills det röda ytterhöljet på bönorna krullar sig om man blåser på dem, de skall då vara väl genomkokta. Sila av kokvattnet och häll bönorna i ett stort durkslag, som du hänger i grytan, så att bönorna svalnar fortare. När bönorna svalnat väger du upp 150g kokta bönor i varje 1liters fryspåse, det skall bli (om man hade en torrvikt på 800g) ganska exact 11 st påsar. En påse per två portioner, samt 150g (torrvikt) pasta, råris, hirs, korngryn el. dyl.
27 januari, 2012 at 20:33 #271818Anonym anvandareMemberVisningar: 15891
Här en riktigt näringsrik & billig soppa:
[img=http://www.nyttgrepp.se/borstj.jpg]Recept på 1-2 portioner Borstj.
1. Ca 5dl vatten med en halv grönsaksbuljong tärning. 1 stort lagerblad eller 3 små. 1/3 krm svartpeppar. Kokas upp.
2. Tre små (äggstora) rödbettor och 1 mediumstor morot, skärs i stavar.
En mediumstor gullök skalas och skärs i klyftor. En liten vitkålsbit strimlas. Grönsakerna hälls ner i buljongen, som nätt och jämt skall täcka grönsakerna.3. När det kokar, så sänk värmen och låt småkoka i 20 min, därefter tillsätts 1 msk rödvinsvinäger.
4. Låt svalna 10 min, därefter servera med grovt rågbröd med keso.
28 januari, 2012 at 07:51 #271819Anonym anvandareMemberBorstj sitter fint en kall vinterdag, jag brukar dock oftast ha kött i. Vet du om det ingår kött i ”originalreceptet”?
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.