- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
28 januari, 2012 at 19:36 #271820Anonym anvandareMembermaskin wrote:Borstj sitter fint en kall vinterdag, jag brukar dock oftast ha kött i. Vet du om det ingår kött i ”originalreceptet”?
Borstj har nog gamla traditioner, så det är nog svårt att säga.
Jag har sett recept med kött, med vita bönor och utan annat än lite Smetana (ryssarnas Creme Fraiche).Jag skall testa med vita bönor nå’n gång framöver.
28 januari, 2012 at 19:42 #271821Anonym anvandareMemberVisningar: 15936
En Jansson + lite färg:
[img=http://www.nyttgrepp.se/jansson_v04_2012.jpg]Jansson gjord på 1/2 kg potatis, 1 gul lök, en burk ansjovis, 1 1/2 dl mellanmjölk, 1/2 dl raps/olivolja 1:4. + lite kokosflingor, efter 20 min i ugnen.
Grönsakerna är tomat & squash.
9 februari, 2012 at 19:48 #271822Anonym anvandareMemberVisningar: 16326
Börjar med en salladstallrik jag gjorde för ungefär en vecka sen med råris och stora vita bönor, samt lite olika grönsaker:
[img=http://www.nyttgrepp.se/salladstall_v04-2012.jpg]Idag Torsdag 9/2 – v06/12, gjorde jag choklad – chilikex, med chilin Piri-Piri från Eldorado.[img=http://www.nyttgrepp.se/chilikex.jpg]Recept:
45g fullkornskornmjöl
90g vetemjöl
1/2 msk rörsocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
12,5g smör
ca 90g mellanmjölk
3st Piri-Piri frukter (Eldorados)Pulverisera Piri-Pirin i en mortel.
Blanda Piri-Piri med övr. torra ingridienser.
Knåda in det rumsvarma smöret.
Rör i mjölken och knåda ihop.
Kavla ut degen och sporra i lämplig form.
Grädda ca 12-15 minuter.
Låt svalna och servera sedan med t.ex. kaffe.Tyckte dessa blev lagom starka.
10 februari, 2012 at 07:48 #271823Anonym anvandareMemberYTS wrote:Idag Torsdag 9/2 – v06/12, gjorde jag choklad – chilikex, med chilin Piri-Piri från Eldorado.Spännande, hur blev smaken?
10 februari, 2012 at 18:26 #271824Anonym anvandareMembermaskin wrote:Spännande, hur blev smaken?Hettan var lagom, men kakaosmak var det ont om.
Tror dock inte på mer kakao iaf. Ibland ”gifter sig” ju smaker, så då kan man missa poängen, genom att lägga i mer.15 februari, 2012 at 20:04 #271825Anonym anvandareMemberVisningar: 16523.
Testade receptet på falafel, från kokboken ”Grön i köket” idag igen. I receptet står det att man skall ha i 2 msk vatten, när man mixar ihop kikärter, lök, ägg, salt, kryddor. Men jag prova utan och det blev perfekt.
Ingredienserna var 3,5dl kokta kikärter (ca 1,5 dl okokta), 1,5 dl fullkorns couscous blandad med 1,5 dl grönsaksbuljong, 1/2 lök, 2 vitlöksklyftor, ett ägg, 1/2 tsk salt, 2 tsk spiskummin och 1/2 tsk chili.
Kom på att det var lättast att göra som bollar och sedan platta ut mot plättjärnet.
Här är iaf en tidigare bild ur tråden:
[img=http://www.nyttgrepp.se/falafel.jpg]
19 februari, 2012 at 21:23 #271826Anonym anvandareMemberVisningar: 16634.
Har gjort Ålandspannkaka i helgen samt bakat kanelbullar.
Recept Ålandspannkaka:
1. Koka upp 3 dl vatten, lägg i 1,5 dl Risentas råris, låt småkoka i 45 minuter.
2. Häll i 2,5 dl mellanmjölk. Koka upp på 4:an och låt stå och dra 20 minuter, på den avstängda plattan.
3. Häll i ytterligare 2,5 dl mellanmjölk. Rör ner 1 tsk havssalt, 1 msk rörsocker, 2,5dl kornmjöl, 3 ägg och 2,5 dl mellanmjölk till.
4. Häll upp i ugnsform och grädda i 35 minuter på 225 grader.
[img=http://www.nyttgrepp.se/pannkaka_v07-2012.jpg]Recept kanelbullar spetsade med kornmjöl:
1. Ta ett 1/4-dels paket jäst och lös upp i 2,5 dl mellanmjölk. Rör ner 1/2 dl rörsocker, 1 krm havssalt, 1 tsk kardemumma.
2. Skär 75g smör i skivor och lägg ner i degvätskan.
3. Tillsätt 2 dl kornmjöl och 6,5 dl vetemjöl.
4. Kör i blandare 10-15 minuter.
5. Låt jäsa 1h.
6. Gör Fyllning: 50g rumsvarmt smör, rörs ihop med 1/2 dl rörsocker och 1 tsk kanel.
7. Dela degen i två lika delar.
8. Kavla ut hälften till ca 35 x 17 cm. Bre på fyllningen, men spara en kant på 3 cm längs yttersta långsidan. Rulla ihop från långsidan. Skär i tolv lika stora bitar och lägg i bullformar. (Jag ställer bullformarna i en teflonmuffinsform, så behåller de formen bättre.) Låt jäsa 30 minuter.
9. Pensla ovansidan bullarna med en ihoprörd äggula och strö över pärlsocker.
10. Grädda 12-14 minuter i 225 grader.[img=http://www.nyttgrepp.se/kanelbull_v07-2012.jpg]
20 februari, 2012 at 14:36 #271827Anonym anvandareMemberDet var ett par riktigt små bullar!
21 februari, 2012 at 03:40 #271828Anonym anvandareMembermaskin wrote:Det var ett par riktigt små bullar!Eller så är det koppen som är stor! (4,5dl)
Skämt åsido, det var den storlek receptet på mjölpåsen rekommenderade.
26 februari, 2012 at 17:46 #271829Anonym anvandareMemberVisningar: 16826
Det jag vill testa är om en väl sammansatt vegankost, kan underlätta kroppsfettsreducering. Hypotes är att lägre intag av protein, fett, mättat fett, samt kolesterol + ett högre intag av fiber kan underlätta viktnedgång.
Dagsmeny
Mål 1 & 2: Skogshuggargröt 1p/vardera.
Mål 3 & 4: Pumpernickelbröd m. bönor & tomat.
Mål 5: Potatis och bönor, m. kål samt andra grönsaker 4 olika varianter.
RECEPT:
Skogshuggargröt 2portioner:
115g havrekross (torrvikt)
58g gula ärtor (torrvikt)
18g torkad aprikos
18g katrinplommon
18g russin
18g hackade valnötter
9g solroskärnor
9g kokosflingor
2 krm havssalt
260g äpple exl. skrott och skalEnergigivare per portion
NRG 548 kcal
Protein 17,7g (C.S. 115)
Fett 15,1g
Kolh. 84g
Fiber 15,7gPumpernickel m. tomat-bönsallad 1 portion
185g pumpernickel (100% rågfullkornsbröd)
25g vitabönor (torrvikt)
66g cocktailtomat
20g charlottenlök
5g röd paprika
12g solrosfrö
1/2 krm linfröoljaEnergigivare per portion
NRG 548 kcal
Protein 19,2g (C.S.104)
Fett 9,9g
Kolh. 94,0g
Fiber 24,6gRecept salladstallrik m. vitkål: 1 portion
375g potatis + 40g kidneybönor (torrvikt)
50g vitkål + 25g morot + 50g palsternacka + 50g squash + 25g champinjon + 25g purjolök + Xg aramealg + 1/2 msk oliv/rapsolja + 1/2 tsk vitvinsvinäger.Energigivare per portion
NRG 554 kcal
Protein 20,0g (C.S.98)
Fett 10,7g
Kolh. 92,6g
Fiber 16,9gRecept salladstallrik m. broccoli: 1portion
375g potatis + 40g kikärter (torrvikt)
50g broccoli + 25g morot + 50g sellerirot + 50g körsbärstomat + 25g champinjon + 25g purjolök + Xg aramelag + 1/2 msk oliv/rapsolja + 1/2 tsk vitvinsvinägerEnergigivare per portion
NRG 550 kcal
Protein 19,8g (C.S.101)
Fett 11,1g
Kolh. 91,1g
Fiber 15,2gRecept Salladstallrik m. fänkål: 1 portion
375g potatis + 40g kokta linser (torrvikt)
50g fänkål + 25g morot + 50g rödbetta + 50g squash + 25g champinjon + Xg aramealg + 1/2 msk raps/olivolja + 1/2 tsk vitvinsvinäger.Energigivare per portion
NRG 557 kcal
Protein 21,6g (C.S.82)
Fett 11,0g
Kolh. 91,5g
Fiber 15,5gRecept salladstallrik m. blomkål: 1 portion
375g potatis + 40g kokta vitabönor
50g blomkål + 25g morot + 50g persiljerot + 50g körsbärstomat + 25g champinjon + 25g purjolök + Xg aramealg + 1/2 msk raps/olivolja + 1/2 tsk vitvinsvinägerEnergigivare per portion
NRG 541 kcal
Protein 20,3g (C.S.97)
Fett 10,8g
Kolh. 89g
Fiber 16,5gDAGSSNITT ENERGIGIVARE
NRG 2743 kcal
Protein 94,3g (14,0E%)(C.S. 112)
Fett 61,1g (20,2E%)
Mättat fett 11,4g (3,8E%)
Enkelomättat fett 15,7g (5,2E%)
Fleromättat fett 28,7g (9,5E%)
Varav:
Omega 3: 3,12g (1,03E%)Kolesterol 0mg
Kolh. 446,9g (66,2E%)
Fiber 96,6g (8,4g/MJ)Kommentarer övriga näringsvärden
Nästan allting ligger på okey nivåer, t.o.m. Riboflavin ligger på 102% av rekommenderat dagsintag för man 30-60 år. Det som fattas är lite kalcium, som ligger på 90% av rekommendationen, samt selén som ligger på 27% av rekommendationen. Det som inte finns alls är D-vitamin och vitamin B12, eftersom dessa vitamin inte finns i vegetabilier.
Det som kan vara idé att komplettera är alltså Selén, D-vitamin och vitamin B12.27 februari, 2012 at 16:34 #271830Anonym anvandareMemberVisningar: 16906
Har gjort mackor på pumpernickel m. sallad på kidneybönor, körsbärstomater, charlottenlök o röd paprika.
[img=http://www.nyttgrepp.se/beansonbread.jpg]
29 februari, 2012 at 21:58 #271831Anonym anvandareMemberYTS wrote:Hettan var lagom, men kakaosmak var det ont om.
Tror dock inte på mer kakao iaf. Ibland ”gifter sig” ju smaker, så då kan man missa poängen, genom att lägga i mer.Provlagade idag, men bytte mjölken mot vatten och då framträdde kakaosmaken mer.
Recept:
45g fullkornskornmjöl
90g vetemjöl
1/2 msk rörsocker
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
12,5g smör
ca 90g vatten
3st Piri-Piri frukter (Eldorados)Pulverisera Piri-Pirin i en mortel.
Blanda Piri-Piri med övr. torra ingridienser.
Knåda in det rumsvarma smöret.
Rör i mjölken och knåda ihop.
Kavla ut degen och sporra i lämplig form.
Grädda ca 12-15 minuter.
Låt svalna och servera sedan med t.ex. kaffe.1 mars, 2012 at 19:46 #271832Anonym anvandareMemberVisningar: 17029
Ja då börjar vegankosttestet, för att se om man kan gå ner några välbehövliga kilon.
Väger ca 118 kg och min idealvikt är runt 100kg och, det är också där jag brukar hamna när jag deffat tidigare. Denna gång är det dock ingen deff, utan jag skall se om vegankosten i sig själv gör att man går ner till sin idealvikt. Jag småstartade vegankosten redan i Söndags, genom att slopa mjölk och fil. Det matschema jag gjort tidigare i tråden är bra, men jag känner att jag inte behöver riktigt så mycket mat. Har dock ätit de saker som var på matschemat. Lite onyttigt blev det idag med en 33cl Premier Lemon & Lime.
4 mars, 2012 at 23:55 #271833Anonym anvandareMemberVisningar: 17181
Här är dagens middag.
Mathavre, kidneybönor + råa grönsaker, sellerirot, morot och fänkål. Här är 150g torrvikt mathavre som fått koka i 2,5 dl vatten med 1/2 veg. buljongtärning i 20 minuter. 75g torrvikt kidneybönor.
[img=http://www.nyttgrepp.se/salladstall_v09_12.jpg]Till efterrätt gjorde jag muffins med dinkel & sojamjöl, samt solrosfrö, kokos, valnötter, russin, torkad aprikos och katrinplommon.
8 mars, 2012 at 19:08 #271834Anonym anvandareMemberVisningar: 17263
Första veckan avklarad. Det har gått lättare än jag trodde, att skippa ägg, keso, mjölk och fil. Enda avsteg från vegankosten var igår, när jag åt ute, då åt jag lite fisk, eftersom de inte hade nåt vegan-alternativ. Nu är det ju inte för att jag gör det här för djurens skull, utan för att se om det reducerar vikten och då tror jag inte en portion fisk på en hel vecka, med i övrigt strikt vegankost gör nå’n större skillnad.
Har jag märkt några resultat än då? Jo! morgonvikten har minskat med ett helt kg och halsen slemmar nästan ingenting längre. Jag har ju hört de gamle säga detta länge, att de slemmar av mjölk, men inte trott på det, då jag tidigare inte märkt av detta, dock senaste året, så har jag haft en del problem med det, men sen jag sluta med mjölken, har det nästan gått bort helt. Människan är väl ganska unik på det sättet att hon dricker mjölk i vuxen ålder, jämfört med djuren? Jag är av den uppfattningen att människan är ämnad som växtätare, även om vi kan klara hos på det mesta i födoväg, precis som man hört talas om rovdjur som överlevt på växter, t.ex. hundar som inte tål kött längre. Har även läst en bok av en lejontämjare, som gav sitt lejon olika sorters växter som föda, han kanske tyckte det var bra om lejonet inte åt kött:what:
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.