- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
28 september, 2012 at 18:22 #1069686Anonym anvandareMember
Fredag v39/2012
Visningar: 20483
Igår gjorde jag sorbet på bl.a. jordgubbar och balsamvinäger. blev riktigt gott (och dyrt).
[img=http://www.nyttgrepp.se/jordgubbssorbet.jpg]25 december, 2012 at 07:18 #1072742Anonym anvandareMemberTisdag v52/2012
Visningar: 21697
Har bakat en kopia på Fazers rågkusar, för 14 kr/kg. Kallar dem för Askil Sturessons rågkusar.
Rågmjöl, rågsurdeg, grahamsmjöl, samt vetemjöl special.[img=http://www.nyttgrepp.se/raagkusar.jpg]Gjorde även falafelkorv, efter en egen idé, det är ju inte helt vegetariskt, tänker på ägg och grisfjälster, men det funkade.[img=http://www.nyttgrepp.se/falafelkorv.jpg]
28 december, 2012 at 23:31 #1072792Anonym anvandareMemberfredag kväll v52/2012
Idag hann jag bara äta en rejäl frukost på morgonen, så på kvällen behövdes en rejäl måltid. Hämtade lite inspiration från det Finländska köket och gjorde en rotsakslåda på 150g vardera av potatis, morot och kålrot, som jag skar i stavar, dessutom en gul lök i klyftor och 85g kokt vikt kidneybönor. Fyllde på med en smet av 1dl grädde 1/2dl mellanmjölk och 3 hela ägg. Ca 45 minuter i ugnen på 225 grader.
1 januari, 2013 at 09:42 #1072837Anonym anvandareMemberMåndag kväll v01/2013
Visningar: 21810
Fortsätter med experiment till en budget matsedel, denna gång med crepes.
Crepesen lagas med lika delar vitabönor (25g torrvikt), kornmjöl, samt vetemjölspecial, dessutom ett ägg-large och lite mellanmjölk. Allt blandas och mixas, innan stekning.
Fylls med vitkål, morot, lök och champinjon, fräst i lite raps/olivolja, rett med vatten, grönsaksbuljong och lite vetemjöl. Kryddat med svartpeppar, kikkoman och oregano.
4 januari, 2013 at 19:47 #1072904Anonym anvandareMemberFredag v01/2013
Visningar: 21864
Igår sattes, en rågsurdeg och vid 13 tiden idag, hade den jäst klart. Lade då i mer mjöl och vatten, så nu skall den höja sig något, innan den slevas upp på formar och gräddas. Skall bli s.k. pumpernickel, surdegsjäst fullkornsrågbröd med hela rågkärnor. Använder Kungsörnens ekologiska rågmjöl, som har högre proteinhalt 11g/hg, än det vanliga rågmjölet med ca 8,5g protein. Ger bättre bakegenskaper, speciellt viktigt då man bakar pumpernickel, som ”inte får” innehålla vetemjöl.
[img=http://www.nyttgrepp.se/pumpernickel.jpg]Idag gjordes sista rätten till budget kokboken, nämligen Vitabönor och grönsaker i dijonsås med dragon.[img=http://www.nyttgrepp.se/dijongryta_v01_2013.jpg]Sen skall den ”bara” näringsberäknas och prisberäknas, samt göra ett likaledes kostupplägg, baserat på budget kosten.
30 januari, 2013 at 00:17 #1073687Anonym anvandareMemberOnsdag v05/2013
Visningar: 22072
Lite Finsk matlagning på hög nivå!
[img=http://www.nyttgrepp.se/morotslaada.jpg]Morotslåda gjord på morot, ägg och risgrynsgröt.[img=http://www.nyttgrepp.se/kaalrotslaada.jpg]Kålrotslåda gjord på kålrötter, ägg, mjölk, sirap och fullkorns couscous.
Lite internationell matlagning, från Jan Hedh’s nya bok ”Passionerat hantverk på Olof Viktors”[img=http://www.nyttgrepp.se/citronsorbet.jpg]Citronsorbet gjord på lika delar citronsaft, vatten, socker och mjölk, samt ciselerat skal från en av 5 citroner.
31 januari, 2013 at 18:14 #1073727Anonym anvandareMemberTorsdag v05/2013
Visningar: 22115
Här en bild från mitt 50 års kalas:
[img=http://www.nyttgrepp.se/sushimiddag.jpg]Sushi tallrikar på Japanskt hemmavis, d.v.s. man gör det inte så märkvärdigt, utan lagar sushiris och lägger upp grejerna snyggt kring det. Här vilar kallrökt lax toppad med aramealger på en bädd av sushiris, kringgärdat av sallad och på salladen i de fyra väderstrecken vit sparris.
6 mars, 2013 at 23:41 #1074763Anonym anvandareMemberOnsdag v10/2013
Visningar: 22770Nu har Askil ”uppfunnit” en gainer för 20 kr/kg.
800g polenta majsmjöl, blandas med 200g sojamjöl.
4dl vatten & 4dl mellanmjölk kokas upp på 4:an (av 6 lägen)
125g av gainern vispas i och får puttra på eftervärmen i 5 minuter.
Rör i ca 30g russin och kyl därefter i diskhon 2 x 5 minuter.[img=http://www.nyttgrepp.se/polenta-sojagrot.jpg]Askil hann även baka baguetter under dagen.
Askil bakade denna gång med 20% kornmjöl.
Blev bättre än med 33%[img=http://www.nyttgrepp.se/kornbaguette.jpg]Recept sök på ”Rick’s förjästa baguetter” Vill du ha samma smak som mina dividerar du mjölmängderna med 5 för kornmjöl, sen multiplicerar du denna mängd med 4 för vetemjöl.12 mars, 2013 at 22:27 #1074986Anonym anvandareMemberTisdag v11/2013
besökare: 23027Här en bit falafellimpa, med potatis och grönsaksfräs (morot, portabello, röd paprika och vitkål).
[img=http://www.nyttgrepp.se/falaffellimpa2.jpg]
25 mars, 2013 at 21:14 #1075355Anonym anvandareMemberMåndag v13/2013
Besökare: 23521Igår gjorde vi Trollets ölglass.
[img=http://www.nyttgrepp.se/aleglass.jpg]Separera 6 äggulor från vitorna.
Vispa gulorna pösiga med 1 dl socker.
Rör i 1,5dl mellanmjölk.
Värm på 3:an till 72 grader.
Kyl i vattenbad 2 x 5 minuter.
Rör i 3 dl grädde, rör sedan ner 1,5 dl Hobgoblin eller annan mörk ale.
Häll upp på en 1,5l glasbytta och frys in.
Vispa om varje timme, tills det är lagom tjockt.
Låt stå och frysa klart över natten.
Ta ut ur frysen 15 minuter innan servering.25 augusti, 2013 at 04:00 #1078675Anonym anvandareMemberMåndag v34/2013 28844 visningar
Gjorde äkta jordgubbsglass i Onsdags och då blev det 5 äggvitor över och på Torsdag morgon gjorde jag maränger av dessa. De cremefärgade bitarna är marängerna.
[img=http://www.nyttgrepp.se/glass_o_maraeng.jpg]Veckan innan gjorde jag och en vän 2,8kg Gain Müsli.
OBS ingen reklam, myslin är endast för eget bruk.[img=http://www.nyttgrepp.se/mysli_vaegning.jpg] -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.