- This topic is empty.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
- You must be logged in to reply to this topic.
Home › Forums › Kost och Näringslära › Ägg – samma näringsvärde trots tillagningssätt?
Frågan gäller främst ägg men jag undrar även över andra livsmedel också.
Förutsatt att man inte använder något matfett eller liknande; blir näringsvärdet detsamma oavsett om man kokar, steker eller gör en äggröra av ägget?
Lite google gav mig det hära.
Från livsmedelsverket.
Ägg kokt
Per 100Gram
Energi kcal: 141,00
Proteiner: 12,60
Kolhydrater: 0,00
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 10,10
E-mättade: 4,50
F-mättade: 1,20
Ägg rått
Ägg rått
Per 100Gram
Energi kcal: 141,00
Proteiner: 12,60
Kolhydrater 0,00
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 10,10
E-mättade: 4,50 Mättade: 2,80
F-mättade: 1,20
Ägg stekt
gg stekt
Per 100Gram
Energi kcal: 211,00
Proteiner: 12,60
Kolhydrater:0,00
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 18,10
E-mättade: 9,40 Mättade: 3,70
F-mättade: 3,60
Ägget har i princip oförändrat näringsvärde men vid stekning kommer det skilja per 100 gram eftersom vatten avges. ”Äggmängden” är ju mindre men energigivarna samma.
Ja det var det jag tänkte, därför kändes det svårt att utgå från några tabeller. Och jag hade inte möjlighet att väga olika tillagade ägg. Tack för svaret!
BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.
Varje månad i BODY