Ägg – samma näringsvärde trots tillagningssätt?

Home Forums Kost och Näringslära Ägg – samma näringsvärde trots tillagningssätt?

  • This topic is empty.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #54006
    #135654

    Frågan gäller främst ägg men jag undrar även över andra livsmedel också.
    Förutsatt att man inte använder något matfett eller liknande; blir näringsvärdet detsamma oavsett om man kokar, steker eller gör en äggröra av ägget?

    #135655

    Lite google gav mig det hära.
    Från livsmedelsverket.

    Ägg kokt
    Per 100Gram
    Energi kcal: 141,00
    Proteiner: 12,60
    Kolhydrater: 0,00
    Alkohol: 0,00
    Fetter:
    Fett: 10,10
    E-mättade: 4,50
    F-mättade: 1,20

    Ägg rått
    Ägg rått
    Per 100Gram
    Energi kcal: 141,00
    Proteiner: 12,60
    Kolhydrater 0,00
    Alkohol: 0,00

    Fetter:
    Fett: 10,10
    E-mättade: 4,50 Mättade: 2,80
    F-mättade: 1,20

    Ägg stekt
    gg stekt
    Per 100Gram
    Energi kcal: 211,00
    Proteiner: 12,60
    Kolhydrater:0,00
    Alkohol: 0,00

    Fetter:
    Fett: 18,10
    E-mättade: 9,40 Mättade: 3,70
    F-mättade: 3,60

    #135656

    Ägget har i princip oförändrat näringsvärde men vid stekning kommer det skilja per 100 gram eftersom vatten avges. ”Äggmängden” är ju mindre men energigivarna samma.

    #135657
    Eddie Vedder wrote:
    Ägget har i princip oförändrat näringsvärde men vid stekning kommer det skilja per 100 gram eftersom vatten avges. ”Äggmängden” är ju mindre men energigivarna samma.

    Ja det var det jag tänkte, därför kändes det svårt att utgå från några tabeller. Och jag hade inte möjlighet att väga olika tillagade ägg. Tack för svaret!

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.