- This topic is empty.
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
- You must be logged in to reply to this topic.
Home › Forums › Kost och Näringslära › Är din kost Syra eller Bas bildande? Kalkylator On-Line!
Kostens Syra resp. Basbildande förmåga, brukar ofta förknippas med Svenske näringsforskaren Ragnar Berg, med huvudsaklig verksamhet i Dresden på 1930 och 40-talen. Ser du tabeller på detta, så är de ofta baserade på Bergs forskning som baseras på analysmetodik från början av 1900 talet. Den här kalkylatorn kan du dock låta baseras på senare års analysmetodik, genom att använda t.ex. livsmedelverkets livsmedelsdatabas på nätet.
Syra-Bas Balansen är kroppens system att hålla rätt pH i kroppen. En sak som påverkar Syra-Bas balansen är kostens innehåll av Anjoner och Katjoner. Anjoner som ger upphov till syra, är Svavel och Fosfor. Katjoner som ger upphov till bas är huvudsakligen, Kalium, Kalcium, Magnesium och Natrium.
Nu har jag uppdaterat kalkylatorn, så att den visar syra resp. basbildande förmåga hos kosten, uttryckt som millival/MJ
Istället för total förmåga i millival.
Detta eftersom ett kostupplägg om 3000 kcal, som har +30millival i basbildande förmåga, har +60 millival om man dubblar portionerna (6000kcal)
För att man ska kunna relatera millival till referens värden är därför millival/MJ en bättre idé. Mellan -3 & + 3 millival/MJ är rätt normala värden.
http://www.nyttgrepp.se/syra-bas_kalkylator.php
Om du inte har egna värden, så testa följande ur ett av mina kostupplägg:
Energi 2784 kcal
Protein 127g
Fosfor 3176mg
Kalium 8644mg
Kalcium 1840mg
Magnesium 962mg
BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.
Varje månad i BODY