Colting ang kosthållning

Home Forums Kost och Näringslära Colting ang kosthållning

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 54 total)
  • Author
    Posts
  • #664767
    Bashful_Bob wrote:
    Vad du pratar i nattmössan…

    [http://www.doggy.se/sv/hund/produkter/doggy/doggyoriginalbitarisas/]

    Kött och köttbiprodukter (oxkött minst 4%), mineraler, grönsaker (morötter, potatis, ärtor och tomat).

    Så du menar att det som säljs som hundmat är hundens artegna föda?
    Har du sett någon hund som grävt fram och ätit morötter, potatis, ärtor och dessutom plockat och ätit tomater?

    #664768
    Frank Nilsson wrote:
    Så du menar att det som säljs som hundmat är hundens artegna föda?
    Har du sett någon hund som grävt fram och ätit morötter, potatis, ärtor och dessutom plockat och ätit tomater?

    Oh ja. Jag har sett massor med tamhundar i deras naturliga habitat. Speciellt deras tomatodlingar är mycket imponerande. Nej, vad fanken tror du:D

    Vad är du ute efter egentligen? Vad i begreppet ”allätare” är det du inte förstår?

    #664769

    Du påstod att hunden äter hundmat innehållande morötter, potatis, ärtor och tomater och att detta gör den till allätare. Samtidigt säger du att detta inte är hundens artegna föda. Är det inte den artegna födan som bestämmer om den ska hänföras till rovdjur, allätare eller herbivor?

    #664770
    Frank Nilsson wrote:
    Du påstod att hunden äter hundmat innehållande morötter, potatis, ärtor och tomater och att detta gör den till allätare. Samtidigt säger du att detta inte är hundens artegna föda. Är det inte den artegna födan som bestämmer om den ska hänföras till rovdjur, allätare eller herbivor?

    Du ger verkligen inte upp i onödan eller hur? Då kan du ju förklara vad som menas med ”artegen föda” när det handlar om djur som är intensivt avlade i tusentals år för att passa människans syften. Om du menar att den ”artegna födan” är vargmat så är du ute och cyklar farligt nära kanten. Du kan ju prova att ge din labrador 98% rått viltkött så får du se hur den mår efter några dagar.

    Du kan ju hellre jämföra med andra hunddjur och vad de äter i det vilda. Lite allt möjligt, nämligen.

    #664771
    RandomC wrote:
    Nej, det menar jag inte. Vad jag menar är att han bör hålla sig till det han är bra på, sin sport. Att ge generella kostråd och tips om träning är en sak. Men det blir bara pinsamt när han försöker sig på att förklara mekanismerna bakom glukos och fett förbränning.

    Lite osäker på vad du menar. Om du menar citaten i Steinbachs inlägg så är det ju Frank Nilssons ord inte Coltings.

    Vad jag menar är att med tanke på dom resultat Colting presterar är det svårt att påstå att det inte ligger något i vad han säger och gör angående träning och kostupplägg.

    #664772
    Petter__Jonsson wrote:
    Förstår inte varför detta skulle vara ett argument mot kolhydrater. Jonas Colting köper en hel del kolhydratbaserad sportdryck och tävlar knappast utan kolhydrater.

    Det var inte menat som det heller. Enligt vad Colting själv säger så använder han ju kolhydrater som kickar under tävling och långpass. Inget konstigt med det. Det intressanta är ju om det är som han påstår att hans erfarenhet säger, dvs att kroppen blir effektivare på att använda fett beroende på vad man äter och att kicken av kolhydraterna blir effektivare i fall man normalt inte äter särskilt mycket av dom.

    Observera att jag inte påstår att det är på det ena eller andra sättet. Jag tycker däremot att det är oerhört intressant i fall en kille som tränar hårt och lyckas bra i tävlingar där den vanliga inställningen är att kolhydratladda osv gör i princip tvärtom och lyckas fantastiskt bra.

    #664773

    Bashful Bob,
    Ja hundens artegna föda är nog vargmat. Den mat hundarna får idag ger dem många av de metabola sjukdomar människan får av samma föda.
    Diabetes vanligt hos jämthund:
    [http://www.jagareforbundet.se/news/diabetes_vanligt_hos.asp]
    Agria Djurförsäkring. http://www.agria.se/Agria/bilder.nsf/LookUpByKey/6986/$file/Vinklar_final_web.pdf

    ”Hunden är nära släkt med vargen och förvandlingen påbörjades då vi människor för tusentals år sedan tämjde de första vargarna. Från början drog vi förmodligen bara nytta av varandras närhet, men med tiden förfinades användningsområdena och idag fyller hunden många olika funktioner.”
    Rovdjurscentret de 5 stora: [http://www.de5stora.com/rovdjurManniska/hundar/]

    Här kan du se de olika rovdjursfamiljerna och konstatera att inte bara hunden, utan också björnen, är ett rovdjur:
    [http://sv.wikipedia.org/wiki/Rovdjur]

    #664774
    Frank Nilsson wrote:
    Bashful Bob,
    Ja hundens artegna föda är nog vargmat. Den mat hundarna får idag ger dem många av de metabola sjukdomar människan får av samma föda.
    Diabetes vanligt hos jämthund:
    [http://www.jagareforbundet.se/news/diabetes_vanligt_hos.asp]
    Agria Djurförsäkring. http://www.agria.se/Agria/bilder.nsf/LookUpByKey/6986/$file/Vinklar_final_web.pdf

    ”Hunden är nära släkt med vargen och förvandlingen påbörjades då vi människor för tusentals år sedan tämjde de första vargarna. Från början drog vi förmodligen bara nytta av varandras närhet, men med tiden förfinades användningsområdena och idag fyller hunden många olika funktioner.”
    Rovdjurscentret de 5 stora: [http://www.de5stora.com/rovdjurManniska/hundar/]

    Här kan du se de olika rovdjursfamiljerna och konstatera att inte bara hunden, utan också björnen, är ett rovdjur:
    [http://sv.wikipedia.org/wiki/Rovdjur]

    Så nu äter naturligtvis inte björnar blåbär heller? Förstår fortfarande inte din poäng. Det går utmärkt att vara rovdjur och allätare samtidigt.

    För övrigt är mathållningen bara en av många komponenter som avgör risken att utveckla diabetes (typ 2).

    #664775
    Taisho wrote:
    Lite osäker på vad du menar. Om du menar citaten i Steinbachs inlägg så är det ju Frank Nilssons ord inte Coltings.

    Vad jag menar är att med tanke på dom resultat Colting presterar är det svårt att påstå att det inte ligger något i vad han säger och gör angående träning och kostupplägg.

    Du har rätt, det var främst Nilssons ord jag reagerade på.

    Jag tycker ändå att det kommer en del skitsnack även från Colting. Det är de gamla vanliga konspirationsteorierna blandat med en handfull evolutionsargument.

    #664776

    Varför diskuteras det hundmat i denna tråd?

    Jag trodde det handlade om högpresterande människor.

    Visst kan man lära sig en hel del av evolutionen men vad är det som säger att evolutionen kan ge alla svar på hur människan som lever i dag topp-presterar i moderna idrotter.

    #664777
    Bashful_Bob wrote:
    Så nu äter naturligtvis inte björnar blåbär heller? Förstår fortfarande inte din poäng. Det går utmärkt att vara rovdjur och allätare samtidigt.

    Ja, om du med allätare menar att man äter allt möjligt oavsett om man är genetiskt lagd för det eller inte.

    Däggdjuren är genetiskt antingen köttätare, allätare eller växtätare.
    Att björnen (och vi) kan tillgodogöra oss energi från blåbär, beror på att sockret ligger fritt i bären.

    Men vare sig björnen eller vi, eller hunden för den delen, kan tillgodogöra oss energi från t.ex. stärkelsen i en rå potatis.
    Det beror på att ingen av dessa har en magtarmkanal som kan bryta ner växternas cellväggar, som består av cellusosa. Om man däremot kokar sönder dessa cellväggar, kan vi ta upp energi ur potatisen, men detta utan att vi genomgått någon genetisk förändring som egentligen anpassat oss till den födan. Vi får den vägen idag i oss massor av energi, men vår kropp är inte anpassad att hantera den typen av energi på ett bra sätt och detta är bakgrunden till de metabola sjukdomarna. Vi är köttätare genetiskt sett!
    Det är ingen tillfällighet att vi slog oss samman med vargen/hunden. Vi jagade samma byten och fick mer och säkrare utbyte av jakten om vi slog oss samman.
    Sjölander S. Vårt djuriska arv, Bokförlaget Nya Doxa, 2004, s. 17-20.

    #664778
    Ola Wallengren wrote:
    Varför diskuteras det hundmat i denna tråd?

    Jag trodde det handlade om högpresterande människor.

    Visst kan man lära sig en hel del av evolutionen men vad är det som säger att evolutionen kan ge alla svar på hur människan som lever i dag topp-presterar i moderna idrotter.

    Därför att om vi går utanför vad evolutionen anpassat oss till, presterar vi sämre. Det är det som evolutionen handlar om. Anpassningen har tillkommit för att vi ska kunna prestera optimalt både fysiskt och psykiskt för att säkra överlevnad.

    Det är ju ganska märkligt detta, att man lyckats övertyga en hel idrottsvärld om att den kost som efter hand gör vanliga människor allt sjukare, samtidigt skulle vara den kost som vi absolut behöver för att kunna prestera på toppnivå!

    #664779
    Frank Nilsson wrote:
    Ja, om du med allätare menar att man äter allt möjligt oavsett om man är genetiskt lagd för det eller inte.

    Däggdjuren är genetiskt antingen köttätare, allätare eller växtätare.
    Att björnen (och vi) kan tillgodogöra oss energi från blåbär, beror på att sockret ligger fritt i bären.

    Men vare sig björnen eller vi, eller hunden för den delen, kan tillgodogöra oss energi från t.ex. stärkelsen i en rå potatis.
    Det beror på att ingen av dessa har en magtarmkanal som kan bryta ner växternas cellväggar, som består av cellusosa. Om man däremot kokar sönder dessa cellväggar, kan vi ta upp energi ur potatisen, men detta utan att vi genomgått någon genetisk förändring som egentligen anpassat oss till den födan. Vi får den vägen idag i oss massor av energi, men vår kropp är inte anpassad att hantera den typen av energi på ett bra sätt och detta är bakgrunden till de metabola sjukdomarna. Vi är köttätare genetiskt sett!
    Det är ingen tillfällighet att vi slog oss samman med vargen/hunden. Vi jagade samma byten och fick mer och säkrare utbyte av jakten om vi slog oss samman.
    Sjölander S. Vårt djuriska arv, Bokförlaget Nya Doxa, 2004, s. 17-20.

    Frank. Snälla. Stanna upp och tänk för en sekund. Det finns hundratals miljoner vegetarianer i världen. Många av dem är dessutom veganer. Det innebär att de utesluter allt animaliskt protein och allt animaliskt fett. Hur kommer det sig då att det inte är en galopperande diabetes-epidemi bland vegetarianerna? Att vegetarianer, mig veterligt, inte har MS eller reumatism i högre grad än köttätare? Att det tvärtom finns mängder av människor som är levande bevis på att en vegetarisk livsstil inte bara är möjlig utan också mycket hälsosam. Man kan tom. bli framgångsrik kroppsbyggare på en vegetarisk diet!

    Du utgår ifrån ett naturtillstånd som aldrig funnits. Människan är en kulturvarelse: kulturen är vårt naturtillstånd. Kultur innebär att ändra, odla, modifiera. Vi har kokat och stekt och bakat i tiotusentals år. Skulle detta bruk vara naturvidrigt vore vi utdöda sedan länge.

    #664780
    Bashful_Bob wrote:
    Frank. Snälla. Stanna upp och tänk för en sekund. Det finns hundratals miljoner vegetarianer i världen. Många av dem är dessutom veganer. Det innebär att de utesluter allt animaliskt protein och allt animaliskt fett. Hur kommer det sig då att det inte är en galopperande diabetes-epidemi bland vegetarianerna? Att vegetarianer, mig veterligt, inte har MS eller reumatism i högre grad än köttätare? Att det tvärtom finns mängder av människor som är levande bevis på att en vegetarisk livsstil inte bara är möjlig utan också mycket hälsosam. Man kan tom. bli framgångsrik kroppsbyggare på en vegetarisk diet!

    Du utgår ifrån ett naturtillstånd som aldrig funnits. Människan är en kulturvarelse: kulturen är vårt naturtillstånd. Kultur innebär att ändra, odla, modifiera. Vi har kokat och stekt och bakat i tiotusentals år. Skulle detta bruk vara naturvidrigt vore vi utdöda sedan länge.

    Det är inte möjligt att långsiktigt klara hälsan på en helvegansk eller helvegetarisk kost utan kosttillskott, vilket visar att det inte är en artegen föda.

    T.ex. finns vitamin B12 bara i animalisk föda. Därför tillsätter också många s.k. vegetarianer rätt mycket animalisk föda i sin ”vegetariska” kost, t.ex. mjölkprodukter och ägg.

    #664781
    Frank Nilsson wrote:
    Det är inte möjligt att långsiktigt klara hälsan på en helvegansk eller helvegetarisk kost utan kosttillskott, vilket visar att det inte är en artegen föda.

    T.ex. finns vitamin B12 bara i animalisk föda. Därför tillsätter också många s.k. vegetarianer rätt mycket animalisk föda i sin ”vegetariska” kost, t.ex. mjölkprodukter och ägg.

    Jag håller med dig om att vitamin B12 kan vara svårt att få i sig utan jästtillskott till exempel, men det hör faktiskt inte hit. Du erkänner ju alltså att det är möjligt att leva och ha hälsan på vegetarisk kost.

    Hur stämmer detta med din ursprungliga tanke att människan ”egentligen” är en köttätare? Vi borde alltså äta övervägande kött för att må bra. Varför har vi då inte en tanduppsättning och en mag/tarmkanal som liknar kattdjurens, utan en typisk allätaruppsättning, liknande andra allätare och vår närmaste släkting bonobon (en schimpans)?

    Vi är allätare. Vi mår bäst av att äta en mängd grönsaker, rotfrukter, frukter, nötter, insekter, fisk, skaldjur, rötter, blommor och skott mm. Vi äter det som vi kommer över. Att äta hårt raffinerad spannmål och vitt socker mår vi inte bra av däremot. Att leva uteslutande på kött klarar vi inte heller. Magen behöver växtfibrer för att fungera bra.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 54 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.