Home › Forums › Kost och Näringslära › Fruktsocker.
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
1 februari, 2006 at 08:15 #1038308Anonym anvandareMembersarbaz wrote:Nu är detta kanske inte tillåtet, men jag vill verkligen veta och har aldrig fattat, varför påstår man att diabetiker fuskar ifall insulin inte är anabolt förutom efter träningen? Är det anabolt ifall diabetikern skjuter i sig en massa IU direkt efter träningen? Eller är det mer antikatabolt? Det man uppnår genom att dricka sin gainer borde väl räcka, eller har man nytta av den extra höga spiken som en insulinpenna kan ge?
Jag minns att Sverker på kollo anklagades för fusk i någon tråd, och om jag förstår dig rätt så är det bara nonsens?
Det var ju intressant att någon tycker att det är fusk att ta sitt insulin. Ska diabetikern lägga sig ner och dö istället?
1 februari, 2006 at 08:55 #1038309Anonym anvandareMemberolle wrote:Det var ju intressant att någon tycker att det är fusk att ta sitt insulin. Ska diabetikern lägga sig ner och dö istället?Haha, jag håller med. Det är sjukt som fan vilka grejer folk får för sig…
1 februari, 2006 at 10:12 #1038310Anonym anvandareMemberKing Grub wrote:Bara i samband med träning eller annan fysisk ansträngning.Om man med ”anabolt” menar uppreglerad proteinsyntes, så krävs insulin, men nivåerna för maxeffekt behöver inte överskrida fastenivå eller däromkring.
Ett litet tillägg bara, fastän det indirekt framgår.
Insulin är väldigt anabolt så till vida att det kraftigt stimulerar uppbyggnaden och inlagringen av kolhydrater och fett i kroppen.
1 februari, 2006 at 10:19 #1038311Anonym anvandareMemberO ja, anabolt för Prippsmuskeln. [img=http://www.hevolve.com/ico/fatter.gif]
23 februari, 2006 at 12:19 #1038312Anonym anvandareMemberKonstigt, självaste Fredrik Paulun äter ju ett strort fat frukt till frukost. Han har väll inget emot att man äter det senare under dagen heller. Om man utesluter frukt får man ju inte i sig alla vitaminer
Kan nån förklara det här? King Grub?23 februari, 2006 at 12:26 #1038313Anonym anvandareMemberFruktos är den kolhydrat som har störst möjlighet att lagras in som kroppsfett. Fruktos ställer in metabolismen på mer effektiv fettinlagring, och är en av dom stora bovarna bakom insulinresistens, övervikt, dyslipidemi och det metabola syndromet.
[http://www.pubmedcentral.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=15723702][http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/5]
[http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/89/6/2963]
”These data are compatible with the conclusion that a high intake of fructose selectively enhances adipogenesis, possibly through a shift of substrate use to lipogenesis.”
Obes Res. 2005 Jul;13(7):1146-56.
Det är dock svårt att överäta fruktos genom att äta naturella frukter och grönsaker. Frukt och grönt innehåller till största delen vatten. Dom är inte energitäta. Det är sockersötade och raffinerade produkter, snask, läsk och liknande, som är dom stora bovarna.
23 februari, 2006 at 14:56 #1038314Anonym anvandareMemberEn normal lever kan hålla 75-100 gram kolhydrat. Sedan spelar naturligtvis glykogenstatus och energiintag- och energiförbrukning roll, som vanligt, liksom aktivitetsnivå och typ av aktivitet.
23 februari, 2006 at 15:15 #1038315Anonym anvandareMemberKing Grub wrote:Insulin är inte anabolt hos människan.Jo
När det gäller uppbyggnad/proteinsyntes så är det som jag förstått en lång kedja av mekanismer som bör samverka, insulin är där en viktig kugge. Det är viss skillnad på denna om man har överskott eller underskott av energi.
När man pratar proteinsyntes så är det också viktigt att ta reda på vilken celltyp man menar, som byggare så menas ju oftast muskelcellen. En cell som arbetar reagerar helt annorlunda jämfört med en cell i vila vilket också är viktigt att ta med i beräkningen.
Tränar inte en person som finns det inget preparat i världen som kommer göra denna person till grov byggare vilket visar ganska tydligt hur en cell (i detta fallet muskelcellen) påverkas om den får arbeta kontra om den ligger i vila.Om man arbetar kraftigt så behövs inte insulin alls för att muskeln skall forsla in glukos, bara genom arbetet muskeln utför translokeras glut-4 (glukos transportörer), men insulin gör ju inte intaget sämre.
23 februari, 2006 at 15:31 #1038316Anonym anvandareMemberLäs refererade studier. Michael Rennie vet vad han pratar om, och både han och jag pratar om muskelcellen.
EAA är anabola, och visst krävs det insulin för upptag, men det räcker med nära fastenivåer för maximalt anabolt gensvar i närvaron av EAA, och aminosyrorna i sig frisätter fullt tillräckligt med insulin för att aminosyrorna skall komma till godo.
Det går att få insulin anabolt, men då måste insulinnivåerna höjas 1000 ggr över basnivåer… och eftersom det inte gör genom naturliga medel är det irrelevant.
23 februari, 2006 at 16:25 #1038317Anonym anvandareMemberKing Grub wrote:Fruktos är den kolhydrat som har störst möjlighet att lagras in som kroppsfett. Fruktos ställer in metabolismen på mer effektiv fettinlagring, och är en av dom stora bovarna bakom insulinresistens, övervikt, dyslipidemi och det metabola syndromet.
[http://www.pubmedcentral.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=15723702][http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/5]
[http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/89/6/2963]
”These data are compatible with the conclusion that a high intake of fructose selectively enhances adipogenesis, possibly through a shift of substrate use to lipogenesis.”
Obes Res. 2005 Jul;13(7):1146-56.
Det är dock svårt att överäta fruktos genom att äta naturella frukter och grönsaker. Frukt och grönt innehåller till största delen vatten. Dom är inte energitäta. Det är sockersötade och raffinerade produkter, snask, läsk och liknande, som är dom stora bovarna.
Förutom dom du räknat upp är även dom flesta såkallade dietpulver storbov för oss tränande.
23 februari, 2006 at 16:52 #1038318Anonym anvandareMemberVincent wrote:Förutom dom du räknat upp är även dom flesta såkallade dietpulver storbov för oss tränande.Bra poäng! Många MRP:s (Meal Replacement) marknadsför ett lågt GI som en positiv egenskap, men tyvärr är det fruktosen i MRP:n som gör att GI:t blir lågt.
Exempelvis 15 gram fruktos per 100 gram är inte en ovanlig sammansättning. Och så undrar folk varför de inte går ner i vikt med hjälp av dessa pulver…
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.