Havregryn

Home Forums Kost och Näringslära Havregryn

  • This topic is empty.
Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Posts
  • #94208
    #1032286

    Någon som har bra koll du hur havregrynen ”förändras” vid tillagning?

    Gillar själv att göra gröt utan att koka grynen.

    #1032287

    Näringsvärdet förändras inte alls.

    #1032288
    King Grub wrote:
    Näringsvärdet förändras inte alls.

    men fredrik Paulun säger ju att… :D

    #1032289
    Nimrod wrote:
    men fredrik Paulun säger ju att… :D

    Gentemot våran Grub kan Paulun ta sig i häcken.
    Nä, men om sanningen ska fram så är det väl så att
    Paulun sällan har särskilt trovärdiga källor i sina påståenden hit och dit
    om t.ex. Gi-metoden och dess verkan.
    Finns det vetenskapliga studier att tillgå när det gäller ett visst ärende och dessutom en smart människa som kan tolka och förmedla dem åt andra så äre grubben. :up:

    #1032290

    GI på okokta gryn är högre än på gröt kokt på samma gryn (vilket dock är irrelevant när dom ingår som en del av en komplett måltid och inte äts ensamma).

    GI har emellertid inget med näringsvärde att göra, och näringsvärdet är detsamma, oavsett man äter grynen okokta eller som gröt. Det kommer inte att innebära någon skillnad i upptag eller metabol påverkan om man låter kolhydratdelen i ett mål i en blandad kost bestå av antingen okokta havregryn eller gröt kokt på motsvarande mängd gryn.

    #1032291

    Enda skillnaden är väl att man håller sig mättare om man kokar dom än äter dom som dom är. Och det är ju bra.

    #1032292

    Helvete, man kan ju tydligt se ironin i mitt inlägg på flera mils avstånd!! Det var bara så uppenbart att frågan skulle dyka upp på den här tråden för eller senare… :D

    #1032293
    Nimrod wrote:
    Helvete, man kan ju tydligt se ironin i mitt inlägg på flera mils avstånd!! Det var bara så uppenbart att frågan skulle dyka upp på den här tråden för eller senare… :D

    :ph34r:

    #1032294

    er det problematisk for kroppen å ta opp næringen i ukokte havregryn? selv bruker jeg å spise en tallerik med store havregryn med melk av og til som frokost.

    #1032295
    Nimrod wrote:
    Helvete, man kan ju tydligt se ironin i mitt inlägg på flera mils avstånd!! Det var bara så uppenbart att frågan skulle dyka upp på den här tråden för eller senare… :D

    Du vet hur det är, byggare tar näringslära på stort allvar, ingen ironi kommer att uppfattas:D

    #1032296
    goggen wrote:
    er det problematisk for kroppen å ta opp næringen i ukokte havregryn? selv bruker jeg å spise en tallerik med store havregryn med melk av og til som frokost.

    Nej, dom är redan ångpreparerade. Dom är inte ”råa”.

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.