Home › Forums › Kost och Näringslära › Hur mycket fettinlagring bidrar en cola light med?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
7 februari, 2006 at 21:18 #94982Anonym anvandareMember7 februari, 2006 at 21:18 #1041751Anonym anvandareMember
Ser vi till cola lights innehålls förteckning är det innehållandes följande ämnen/livsmedel.
0,4 kcal/100 ml, 0 g i F/P/K. Därefter kommer följande ”tillsatser”, för att nämna ett par, aspartam, acessulfam osv.
Verkligen små kvantiteter, eller nästan inget, elr?
Vad är det dåliga i Light-cola, existerar det eller är det ”grönt” på diet?en undranden
/M
8 februari, 2006 at 10:11 #1041752Anonym anvandareMemberPat Bateman wrote:Ser vi till cola lights innehålls förteckning är det innehållandes följande ämnen/livsmedel.0,4 kcal/100 ml, 0 g i F/P/K. Därefter kommer följande ”tillsatser”, för att nämna ett par, aspartam, acessulfam osv.
Verkligen små kvantiteter, eller nästan inget, elr?
Vad är det dåliga i Light-cola, existerar det eller är det ”grönt” på diet?en undranden
/M
Aspartam ger ingen insulinutsöndring (mer än motsvarande mängd Kcal från protein, dvs försumbart), du påverkar således inte varesig inlagring (via LpL) eller frisättning (via HSL) av fett. Du påverkar inte heller blodsockret så egenproduktionen av FFA är även den opåverkad.
Koffeinet har visserligen en viss effekt på insulinkänsligheten.
Hurvida aspartam är bra eller dåligt av andra orsaker är såklart en annan (omtvistad) fråga, notera dock att just coca-cola light numera sötas med sucralos!
/M
9 februari, 2006 at 10:57 #1041753Anonym anvandareMemberDet rör sig alltså om ytterst små kvantiteter av en 33 cl stor light-cola burk angående fett inlagring. Så helt grönt mao.?
/M
9 februari, 2006 at 12:13 #1041754Anonym anvandareMemberPat Bateman wrote:Det rör sig alltså om ytterst små kvantiteter av en 33 cl stor light-cola burk angående fett inlagring. Så helt grönt mao.?/M
Det är grönt.
9 februari, 2006 at 14:12 #1041755Anonym anvandareMemberCamilla levde nästan på cola light under dieten.
utan den hade hon nog inte orkat!:p9 februari, 2006 at 18:31 #1041756Anonym anvandareMemberJonas Lundberg wrote:Camilla levde nästan på cola light under dieten.
utan den hade hon nog inte orkat!:pSamma här :up:
9 februari, 2006 at 18:49 #1041757Anonym anvandareMemberAllright, tack för svaren.
10 februari, 2006 at 10:10 #1041758Anonym anvandareMemberFör att få den här tråden att verka som en bantningstråd i ett VV-forum så frågar jag:
Ni som anser att det är ”grönt” att häva i sig cola light under deffen,
gäller detsamma sockerfria tuggummin och kaffe?jag har sett studier och hört läkare besvara mig; påverkar insulinutsöndring,
men ej mkt. hur mkt? jag förlitar mig mer på verkliga observationer/röster10 februari, 2006 at 10:17 #1041759Anonym anvandareMemberTugga du tuggummi (Givetvis sockerfritt) och drick svart kaffe. Koffein hjälper som du kanske vet frisättningen av fett under träning så det är bara att köra på ! Mvh Calle Sirén
10 februari, 2006 at 10:54 #1041760Anonym anvandareMemberKoffein gör dig minde känslig för insulin, men ökar frisättningen av FFA från fettvävnad (i avsaknad av insulin) och även vid närvaro av insulin så är FFA nivåerna högre.
Diabetes Care. 2002 Feb;25(2):364-9.
Caffeine can decrease insulin sensitivity in humans.
Keijzers GB, De Galan BE, Tack CJ, Smits P.
Department of Internal Medicine, University Medical Center Nijmegen, 6500 HB Nijmegen, the Netherlands.
OBJECTIVE: Caffeine is a central stimulant that increases the release of catecholamines. As a component of popular beverages, caffeine is widely used around the world. Its pharmacological effects are predominantly due to adenosine receptor antagonism and include release of catecholamines. We hypothesized that caffeine reduces insulin sensitivity, either due to catecholamines and/or as a result of blocking adenosine-mediated stimulation of peripheral glucose uptake. RESEARCH DESIGN AND METHODS: Hyperinsulinemic-euglycemic glucose clamps were used to assess insulin sensitivity. Caffeine or placebo was administered intravenously to 12 healthy volunteers in a randomized, double-blind, crossover design. Measurements included plasma levels of insulin, catecholamines, free fatty acids (FFAs), and hemodynamic parameters. Insulin sensitivity was calculated as whole-body glucose uptake corrected for the insulin concentration. In a second study, the adenosine reuptake inhibitor dipyridamole was tested using an identical protocol in 10 healthy subjects. RESULTS: Caffeine decreased insulin sensitivity by 15% (P < 0.05 vs. placebo). After caffeine administration, plasma FFAs increased (P < 0.05) and remained higher than during placebo . Plasma epinephrine increased fivefold (P < 0.0005), and smaller increases were recorded in plasma norepinephrine (P < 0.02) and blood pressure (P < 0.001). Dipyridamole did not alter insulin sensitivity and only increased plasma norepinephrine (P < 0.01). CONCLUSIONS: Caffeine can decrease insulin sensitivity in healthy humans, possibly as a result of elevated plasma epinephrine levels. Because dipyridamole did not affect glucose uptake, peripheral adenosine receptor antagonism does not appear to contribute to this effect.
11 februari, 2006 at 10:39 #1041761Anonym anvandareMemberhur är det med den kroniska effekten av kaffe på insulinkänsligheten då?
att den akut försämrar vet jag, men hur dramatiskt talar vi om här? :Stack för svaren!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.