Home › Forums › Kost och Näringslära › Hur räknar man?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
10 oktober, 2005 at 11:58 #1060161Anonym anvandareMember
När man ska räkna ut näringsintag ska man alltid räkna på okokt mat. Men hur är det exempelvis med frukt och grönsaker?
Vi säger att jag ska äta 120 gram avokado. Vad väger jag? Avokadon med kärna och skal eller bara ”köttet”. Eller om jag ska äta 80 gram banan. Är det då en 80 grams banan och dess innehåll eller bara 80 gram banan utan skal?
mvh
Stefan
10 oktober, 2005 at 11:58 #96571Anonym anvandareMember10 oktober, 2005 at 12:01 #1060162Anonym anvandareMemberDet är alltid den ätliga råvaran. Så i avokadon räknar du vikten på ”köttet”, bananen utan skal osv.
28 oktober, 2005 at 20:31 #1060163Anonym anvandareMemberDet verkade ganska sj
28 oktober, 2005 at 20:35 #1060164Anonym anvandareMemberpsycopatric wrote:Det verkade ganska självklart, men säg pasta då?
Är det kokt pasta eller okokt? Antar att det är okokt eller?Korrekt.
5 november, 2005 at 15:23 #1060165Anonym anvandareMemberJoachim Bartoll wrote:Det är alltid den ätliga råvaran. Så i avokadon räknar du vikten på ”köttet”, bananen utan skal osv.Om du har 1kg kycklingfilé, som du tinar och steker i ugnen, väger du den först när den är tillagad alltså?
5 november, 2005 at 15:38 #1060166Anonym anvandareMembernej, man ska v
5 november, 2005 at 16:42 #1060167Anonym anvandareMemberathleticmia wrote:nej, man ska väga rå kyckling väl??Ja, vanligtvis. SLV:s tabeller har i o f s värden för både otillagad och tillagad kyckling.
5 november, 2005 at 20:32 #1060168Anonym anvandareMemberathleticmia wrote:nej, man ska väga rå kyckling väl??ja jag brukar väga den rå.. men jag fattade tvärtom av det bartoll skrev, därför jag frågade.
5 november, 2005 at 23:53 #1060169Anonym anvandareMemberLinn wrote:ja jag brukar väga den rå.. men jag fattade tvärtom av det bartoll skrev, därför jag frågade.Jag skrev ätliga råvaran. Självklart innan tillagning.
6 november, 2005 at 00:00 #1060170Anonym anvandareMembersorry bartoll, läste fel.. 😮
6 november, 2005 at 14:07 #1060171Anonym anvandareMemberAlltså om ja har 200g råt kött så steker ja det och det då väger 100g har ja ändå näringsinnehållet gånger 2 då?
Så fall har ja ätit dubbelt så mycket som ja trot 😮
6 november, 2005 at 15:12 #1060172Anonym anvandareMemberStorPatrik wrote:Alltså om ja har 200g råt kött så steker ja det och det då väger 100g har ja ändå näringsinnehållet gånger 2 då?Så fall har ja ätit dubbelt så mycket som ja trot 😮
Du ska alltid räkna på den råa vikten.
Säg att du steker 500g lövbiff, och det blir 350g efter att du stekt det. Oavsett om det krymper i stekpannan så är ju näringsvärdet detsamma och du ska alltså räkna på de 500g du hade från början.Enklast är att ta nettovikten (350g)/antal 100g(5) så får du fram vad 100g motsvarar. Alltså 100g rå lövbiff blir i exemplet 70g färdig. :emo-thumb
6 november, 2005 at 15:51 #1060173Anonym anvandareMemberLinn wrote:Du ska alltid räkna på den råa vikten.
Säg att du steker 500g lövbiff, och det blir 350g efter att du stekt det. Oavsett om det krymper i stekpannan så är ju näringsvärdet detsamma och du ska alltså räkna på de 500g du hade från början.Enklast är att ta nettovikten (350g)/antal 100g(5) så får du fram vad 100g motsvarar. Alltså 100g rå lövbiff blir i exemplet 70g färdig. :emo-thumb
Oj så här finns det pengar att spara :yahoo:
Så mina tex 400g torsk ja kokat som då blivit 200g har alltså fortfarnade vart 17g protein x 4 och inte 17g x 2 som ja räknat med:) :whistle:
Ja har alltså ätet sjukt mycket mat
6 november, 2005 at 18:54 #1060174Anonym anvandareMemberStorPatrik wrote:Oj så här finns det pengar att spara :yahoo:Så mina tex 400g torsk ja kokat som då blivit 200g har alltså fortfarnade vart 17g protein x 4 och inte 17g x 2 som ja räknat med:) :whistle:
Ja har alltså ätet sjukt mycket mat
Det är roligt när någon vågar bjussa på sina misstag .. :up:
Vad jag undrar är om du inte har reagerat på att du faktiskt har varit MÄTT långt innan maten på talltiken varit slut .. ? -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.