Home › Forums › Kost och Näringslära › Kalcium i ris?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
17 februari, 2012 at 21:07 #50923Anonym anvandareMember17 februari, 2012 at 21:07 #122270Anonym anvandareMember
Jag satt och kollade förstrött på näringsvärden i LMV databas och noterade till min förvåning att parboiled ris klockade in på 178 mg kalcium per 100 g okokt vara.
Stämmer verkligen detta värde? Det låter som ohemult mycket kalcium för att vara behandlat ris, särskilt med tanke på att vitt polerat ris innehåller minimala mängder kalcium. Sedan hur mycket som tas upp pga fytinsyra etc kan ju diskuteras, eller helst länkas till i någon lämplig studie. För jag hittar då inget vettigt.
Edit: Postade i fel forum…
18 februari, 2012 at 20:27 #122271Anonym anvandareMemberIngen som har en susning?
18 februari, 2012 at 20:41 #122272Anonym anvandareMemberfineli hävdar 5-8mg/100g kokt vara
låter mer rimligt
19 februari, 2012 at 11:07 #122273Anonym anvandareMemberFör det första är det nog inte parboiled ris de syftar på. För det andra är det märkligt att de inte har värden för torr vara och för det tredje är det ju lite märkligt att värdet är så mycket högre på LVM databas, eller hur?
Jaha de hade tydligen värde för torrt ”klibbfritt” ris, men inget för parboiled och skillnaden är ju att parboiled behåller en stor del av näringsvärdet gentemot vitt, polerat ris och därmed går de inte att jämföra.
19 februari, 2012 at 11:14 #122274Anonym anvandareMemberJa Lantmäteriverket ger nog inga korrekta siffror. Testa SLV istället. Nej men 178 mg förvånar mig också.
19 februari, 2012 at 15:07 #122275Anonym anvandareMemberVad fan, jag vet inte varför jag skrev LVM. Var inne på Lag om vård av missbrukare i ett annat sammanhang
Ja, det här är ett mysterium. Om nu riset innehåller betydande mängd kalcium skulle det vara väldigt intressant att veta. Jag ska söka vidare…Hittade någonting om att riset behandlas med kalciumkarbonat men jag vet inte.
Ibland hittar man sådana här små saker som av någon outgrundlig anledning är stört omöjligt att hitta information om.
19 februari, 2012 at 21:35 #122276Anonym anvandareMemberKolla värdet på råris, det är helt obehandlat ris (bortsett från att det är skalat). Om det inte innehåller så mycket kalcium, så låter ju kalciumkarbonat, som en rimlig förklaring.
19 februari, 2012 at 23:04 #122277Anonym anvandareMemberråris fullkorn långkornigt okokt 11mg/100g
19 februari, 2012 at 23:54 #122278Anonym anvandareMemberPepz wrote:råris fullkorn långkornigt okokt 11mg/100gJa, jag såg det. Högst märkligt.
Ska nog ta och maila livsmedelsverket och fråga
20 februari, 2012 at 00:56 #122279Anonym anvandareMemberKalciumkarbonat används som kalcium kosttillskott.
T.ex. Dolomitkalk, som består av kalciumkarbonat och magnesiumkarbonat. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.