Home › Forums › Kost och Näringslära › kcal före eller efter tillagning?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
18 april, 2006 at 17:18 #93321Anonym anvandareMember18 april, 2006 at 17:18 #1021940Anonym anvandareMember
När det står på en matvara t.ex 350kcal på 100g menar dem innan eller efter tillagning eller har det ingen betydelse?
18 april, 2006 at 17:33 #1021941Anonym anvandareMemberDet brukar stå för torrvara, alltså innan tillagning.
När du kokar makaroner innehåller de runt 300 kcal/100g men efter kokning har de sugit upp så mycket vatten att det kan vara nere på hälften dvs runt 150kcal/100g.
18 april, 2006 at 17:48 #1021942Anonym anvandareMemberNu äter jag bara fullkornspasta (Kungsörnens), men på deras paket står: ”100 g kokade i vatten innehåller i genomsnitt…” Så där tolkar jag det som att näringsvärdena är på kokad pasta.
18 april, 2006 at 21:41 #1021943Anonym anvandareMemberKenneth wrote:Nu äter jag bara fullkornspasta (Kungsörnens), men på deras paket står: ”100 g kokade i vatten innehåller i genomsnitt…” Så där tolkar jag det som att näringsvärdena är på kokad pasta.Det är ett känt feltryck. Värdena (vad det nu är – 340 till 360 kcal per 100 gram) gäller okokt pasta. Kokt pasta har mycket lägre siffror per 100 gram genom större vattenvikt.
18 april, 2006 at 21:57 #1021944Anonym anvandareMemberok men hur ska man veta hur resultatet blir efter tillagning, det är ju det som är det intressanta, hade ingen aning om att det var så stor skillnad
18 april, 2006 at 22:00 #1021945Anonym anvandareMemberKokar du hundra gram pasta ger den mängden lika mycket energi efter tillagning, även om volym och vikt kommer att vara större pga vattenvikt. Väg innan tillagning – problemet ur världen. Eller titta i SLV:s tabeller. Där finns angivelser för både kokt och okokt.
19 april, 2006 at 15:57 #1021946Anonym anvandareMemberOk, då hajar jag…spelar ju egentligen ingen roll hur mtk det väger bara man vet hur mtk kcal man får i sig? tfs
20 april, 2006 at 08:35 #1021947Anonym anvandareMemberDet vi har gjort hemma är att väga pasta före och efter kokning och på så sätt få en uppskattnign om hur mycket det förändras för just vår pasta, Visst kommer det att påverkas av hur länge man kokar osv men det hålls ändå ganska konstant.
20 april, 2006 at 09:36 #1021948Anonym anvandareMemberRobinravn.se wrote:Tips för pasta/ris potatis -älskare. Kyl kolhydratmaten och värm den sedan i microugnen så blir en del av kolhydraterna resistenta mot magens enzymer.
Detta ger lägre GI och något mindre kalorier.Stämmer det? Har du någon källa på det? Låter onekligen intressant…
20 april, 2006 at 18:45 #1021949Anonym anvandareMemberKing Grub wrote:Det är ett känt feltryck. Värdena (vad det nu är – 340 till 360 kcal per 100 gram) gäller okokt pasta. Kokt pasta har mycket lägre siffror per 100 gram genom större vattenvikt.Ok, innebär att jag äter VÄLDIGT lite kolisar nu då, har ju gått på det som stått på paketen….:o
20 april, 2006 at 22:18 #1021950Anonym anvandareMemberRobinravn.se wrote:tja, står bl.a. i Gi tabeller att potatis får halverat gi om den kyls
Fredrik paulun skriver det i sin bok
Du kan söka efter den informationen på google.se finns massor av intressanta undersökningar för den vetgirigeAtt den får halverat GI är ju inte detsamma som att vissa av kolhydraterna inte tas upp. Ett halverat GI säger ju att allt tas upp men under en längre tid.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.