kcal före eller efter tillagning?

Home Forums Kost och Näringslära kcal före eller efter tillagning?

  • This topic is empty.
Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Posts
  • #93321
    #1021940

    När det står på en matvara t.ex 350kcal på 100g menar dem innan eller efter tillagning eller har det ingen betydelse?

    #1021941

    Det brukar stå för torrvara, alltså innan tillagning.

    När du kokar makaroner innehåller de runt 300 kcal/100g men efter kokning har de sugit upp så mycket vatten att det kan vara nere på hälften dvs runt 150kcal/100g.

    #1021942

    Nu äter jag bara fullkornspasta (Kungsörnens), men på deras paket står: ”100 g kokade i vatten innehåller i genomsnitt…” Så där tolkar jag det som att näringsvärdena är på kokad pasta.

    #1021943
    Kenneth wrote:
    Nu äter jag bara fullkornspasta (Kungsörnens), men på deras paket står: ”100 g kokade i vatten innehåller i genomsnitt…” Så där tolkar jag det som att näringsvärdena är på kokad pasta.

    Det är ett känt feltryck. Värdena (vad det nu är – 340 till 360 kcal per 100 gram) gäller okokt pasta. Kokt pasta har mycket lägre siffror per 100 gram genom större vattenvikt.

    #1021944

    ok men hur ska man veta hur resultatet blir efter tillagning, det är ju det som är det intressanta, hade ingen aning om att det var så stor skillnad

    #1021945

    Kokar du hundra gram pasta ger den mängden lika mycket energi efter tillagning, även om volym och vikt kommer att vara större pga vattenvikt. Väg innan tillagning – problemet ur världen. Eller titta i SLV:s tabeller. Där finns angivelser för både kokt och okokt.

    #1021946

    Ok, då hajar jag…spelar ju egentligen ingen roll hur mtk det väger bara man vet hur mtk kcal man får i sig? tfs

    #1021947

    Det vi har gjort hemma är att väga pasta före och efter kokning och på så sätt få en uppskattnign om hur mycket det förändras för just vår pasta, Visst kommer det att påverkas av hur länge man kokar osv men det hålls ändå ganska konstant.

    #1021948
    Robinravn.se wrote:
    Tips för pasta/ris potatis -älskare. Kyl kolhydratmaten och värm den sedan i microugnen så blir en del av kolhydraterna resistenta mot magens enzymer.
    Detta ger lägre GI och något mindre kalorier.

    Stämmer det? Har du någon källa på det? Låter onekligen intressant…

    #1021949
    King Grub wrote:
    Det är ett känt feltryck. Värdena (vad det nu är – 340 till 360 kcal per 100 gram) gäller okokt pasta. Kokt pasta har mycket lägre siffror per 100 gram genom större vattenvikt.

    Ok, innebär att jag äter VÄLDIGT lite kolisar nu då, har ju gått på det som stått på paketen….:o

    #1021950
    Robinravn.se wrote:
    tja, står bl.a. i Gi tabeller att potatis får halverat gi om den kyls
    Fredrik paulun skriver det i sin bok
    Du kan söka efter den informationen på google.se finns massor av intressanta undersökningar för den vetgirige =)

    Att den får halverat GI är ju inte detsamma som att vissa av kolhydraterna inte tas upp. Ett halverat GI säger ju att allt tas upp men under en längre tid.

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.