Krossade linfrön vs. okrossade linfrön

Home Forums Kost och Näringslära Krossade linfrön vs. okrossade linfrön

  • This topic is empty.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Posts
  • #53051
    #131371

    Ur näringssynpunkt, är det någon skillnad på krossade och okrossade linfrön? Jag har hört att man måste krossa (=bita sönder) linfrön för att man ska få tag i det nyttiga fettet. Det kan dock vara helt felaktigt. Men skulle det i så fall innebära att man får i sig mer av fettet om man äter krossade i stället för okrossade (under förutsättningen att man inte tuggar sönder varje litet linfrö)? Och annars, några skillnader?

    #131372

    Vil du åt fetterna så är det krossade som gäller, hela linfrön passerar mag/tarmkanalen onedbrutna men är bra för tarmfunktionen. Sätter liksom fart på magen och rensar lite i tarmens alla veck…. :)

    Krossade ska du dock inte äta för mycket av pga. bildningen av cyanid i kroppen = Giftigt!

    Quote:
    Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov.

    Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning.

    Kopierat från SLV

    #131373
    Tommy Ivarsson wrote:
    Vil du åt fetterna så är det krossade som gäller, hela linfrön passerar mag/tarmkanalen onedbrutna men är bra för tarmfunktionen. Sätter liksom fart på magen och rensar lite i tarmens alla veck…. :)

    Krossade ska du dock inte äta för mycket av pga. bildningen av cyanid i kroppen = Giftigt!

    Kopierat från SLV

    Okej, där ser man. Nejdå, käkat lite mindre än 1,5 matsked per dag ungefär.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.