Oljor?

  • This topic is empty.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #94891
    #1040683

    Går det bra med vilken som helst av nedanstående oljor under diet, ngn som är speciellt bra? ngn man ska undvika?

    Rapsolja
    Linfrö olja (dock inköpt i vanlig mataffär och troligtvis inte kallpressad, hört att detta inte ska va lika bra som kallpressad?)
    Majsolja

    fiskolja har jag inte med då det är en självklarhet, men undrar ändå gällande oljor med omega 3 i om det går att överdosera omega3 och om man isf ska köra kanske fiskolja + ngn med enbart fleromättat?

    #1040684

    Jag brukar rekommendera dessa fettkällor:

    Mättade fetter (33% av dagens intag):
    (fettet från kött och mejeriprodukter, kokosnötsolja, palmolja.)

    Enkelomättade fetter (33% av dagens intag):
    (Olivolja, nötter, avokado)

    Fleromättade fetter (33% av dagens intag):
    (Linfröolja, linfrön, fiskolja, vegetabiliska fetter)

    Om du redan äter ordentligt med kött och någon mejeriprodukt brukar det bli bra om du tillsätter lika mängd av enkelomättade- och fleromättade fetter från källorna ovan till dina måltider.

    #1040685
    Alex N wrote:
    Går det bra med vilken som helst av nedanstående oljor under diet, ngn som är speciellt bra? ngn man ska undvika?

    Rapsolja
    Linfrö olja (dock inköpt i vanlig mataffär och troligtvis inte kallpressad, hört att detta inte ska va lika bra som kallpressad?)
    Majsolja

    fiskolja har jag inte med då det är en självklarhet, men undrar ändå gällande oljor med omega 3 i om det går att överdosera omega3 och om man isf ska köra kanske fiskolja + ngn med enbart fleromättat?

    Omega3 fett är fleromättat.
    Överdosera omega3 kan du främst göra med fiskolja (ca 35%omega3) men även med linfröolja som innehåller ca 53% omega3 men i form av linolensyra.
    Att äta förmycket av fleromättade fetter är troligtvis inte så bra, de ”härsknar” och bildar stora mängder fria radikaler. Därför bör man också inta mer antioxidanter om intaget av fleromättade fetter är högt.
    Majsolja innehåller ca 56% omega6 så den går inte direkt att jämföra med rapsolja (ca 11% omega3 och ca 19% omega6)
    Håll dig under 10E% från fleromättat fett och ha en kvot mellan omega6/omega3 på ca 5:1
    I praktiken blir det ganska bra om du äter fet fisk ofta och använder rapsoljebaserade produkter i matlagningen.

    #1040686

    Enligt Zeta, kundkontakt:

    1 g av vår linfröolja innehåller 0,535 g Omega 3.

    1 tsk linfröolja väger 4 g och innehåller därmed 2,14 g Omega 3.

    Vårt behov av omega 3 är 2-3 gram per dag och därmed uppfylls behovet av omega 3 genom att äta 1 tsk linfröolja per dag.

    Växtöstrogenerna har vi ingen uppgift om hur mycket det finns i linfröoljan. Växsterolerna sitter främst i det yttre fiberrika aleuronlagret, vid malningen som görs när oljan framställs så förstörs liganerna.
    Troligen innehåller linfröoljan inget, eller mycket lite av växtsteroler.

    Är det någon som har märkt några plus eller minus av att äta linfröolja?
    Som har fått blåmärken, tex, av förändrad blodkoagulation, då det sägs att omega-3-fettsyror påverkar blödningstiden?

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.