Home › Forums › Kost och Näringslära › Överkonsumtion av knäckebröd
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
30 november, 2005 at 22:51 #1054333Anonym anvandareMember
Är det bara nyttigt med knäckebröd? Är det nyttigt? Ingen som behandlar denna ädla underbara produkt här på forumet. Många måltider äter jag nog mer knäckebröd än potatis/ris/pasta… hur många skivor är lämpligt egentligen?
Ikväll blev det nog en fem-sex skivor husman till middagen, ris med köttfärssås som man skopar upp ur skålen med hårt bröd.
En höjdpunkt bland vardagsmaten! Jajamen, men hur ställer ni er till detta hårdaste av bröd?Lev Hårt!
30 november, 2005 at 22:51 #95952Anonym anvandareMember30 november, 2005 at 23:42 #1054334Anonym anvandareMemberbra carbs!
10g per kn
30 november, 2005 at 23:49 #1054335Anonym anvandareMemberKnäckebröd innehåller mer akrylamid än vanligt bröd i.o.m. att man bakar i högre temperatur. Akrylamid bildas vid upphettande av kolhydrater över 65 grader, ju högre temp, desto värre blir det.
För er som glömt det, så var det kemikalien akrylamid i tätningsmedlet Rockagill, som användes vid tunnelborrningarna i Hallands åsen. Många av arbetarna fick skador av detta.
YNGVE
1 december, 2005 at 02:28 #1054336Anonym anvandareMember1 december, 2005 at 07:06 #1054337Anonym anvandareMemberSnabba kolhydrater.Bra direkt efter träning.
1 december, 2005 at 09:35 #1054338Anonym anvandareMemberYTS wrote:Knäckebröd innehåller mer akrylamid än vanligt bröd i.o.m. att man bakar i högre temperatur. Akrylamid bildas vid upphettande av kolhydrater över 65 grader, ju högre temp, desto värre blir det.För er som glömt det, så var det kemikalien akrylamid i tätningsmedlet Rockagill, som användes vid tunnelborrningarna i Hallands åsen. Många av arbetarna fick skador av detta.
YNGVE
nu låter du som den forskaren som gick ut å sa att man får cancer av att äta chips mitt under nått VM, försäljningen av chips nästan dog i sverige.. i 2dagar, sen gick hon ut i media och sa att det var lite överdrivet å att man måste äta väääldigt mycket varje dag under en lång tid för att ligga i riskzonen.. nu är inte chips det bästa som finns men vad jag vill ha sagt är för mycket och för lite skämmer allt.. tugga gärna massor av knäckebröd, men variera, tugga inte BARA knäckebröd. :p
1 december, 2005 at 10:21 #1054339Anonym anvandareMemberLupo wrote:nu låter du som den forskaren som gick ut å sa att man får cancer av att äta chips mitt under nått VM, försäljningen av chips nästan dog i sverige.. i 2dagar, sen gick hon ut i media och sa att det var lite överdrivet å att man måste äta väääldigt mycket varje dag under en lång tid för att ligga i riskzonen.. nu är inte chips det bästa som finns men vad jag vill ha sagt är för mycket och för lite skämmer allt.. tugga gärna massor av knäckebröd, men variera, tugga inte BARA knäckebröd. :p:up:
1 december, 2005 at 10:22 #1054340Anonym anvandareMemberwostok wrote:bra carbs!10g per knäckebröd typ… man får ju lätt ner 5 st utan att behöva trycka ner skiten… bra carbs och dom flesta knäckebrödet har ju inget fett heller så det är ju ett plus
vad ser du som bra kolhydrater?
1 december, 2005 at 10:23 #1054341Anonym anvandareMemberYTS wrote:Knäckebröd innehåller mer akrylamid än vanligt bröd i.o.m. att man bakar i högre temperatur. Akrylamid bildas vid upphettande av kolhydrater över 65 grader, ju högre temp, desto värre blir det.För er som glömt det, så var det kemikalien akrylamid i tätningsmedlet Rockagill, som användes vid tunnelborrningarna i Hallands åsen. Många av arbetarna fick skador av detta.
YNGVE
Är det verkligen akrylamid som bildas? Verkar märkligt…
1 december, 2005 at 11:15 #1054342Anonym anvandareMemberMer kn
2 december, 2005 at 05:54 #1054343Anonym anvandareMemberStorPatrik wrote:Är det verkligen akrylamid som bildas? Verkar märkligt…Så här står det i senaste Dietist Aktuellt:
Sune Eriksson på Analycen Nordic AB har genom en doktorsavhandling tillsammans med instutitionen för miljökemi vid Stockholms universitet upptäckt att akrylamid bildas vid upphettning av många livsmedel.
Syftet med arbetet har varit att bekräfta bildningen av akrylamid, vilket även inkluderat framtagandet av analys metodik. Att det var akrylamid som bildades visades tydligt genom två oberoende analysmetoder som togs fram och som gav lika resultat.
Biotillgänglighet av analysmetoden har kontrollerats med utfodringsförsök på möss där upptaget har jämförts mellan akrylamid i bröd och potatis och två olika analysmetoder.
-Med potatis som modell har försök gjorts som visat att de viktigaste faktorerna som påverkar bildningen, förutom temperatur och tid, är närvaro av sockerarten fruktos samt aminosyran aspargin. Andra faktorer som påverkar bildandet är pH, andra aminosyror än aspargin, protein samt andra sockerarter, berättar Sune Eriksson, forsknings och utvecklingschef på lantmänneägda Analycen Nordic AB i Lidköping
I försöken bildades akrylamid även vid andra torkprocesser ner till 65 grader Celsius. Bildning sker inte bara i livsmedel utan även vid torkning av andra liknande biologiska material.
Någon procent av den bildade akrylamiden går upp i luften. Det gör att det kan finnas ett behov av att analycera lufthalterna av akrylamid i industrier där biologiskt material upphettas, säger Sune Eriksson.
Avhandlingen, som har titeln ”Acrylamide in food products: Identification, formation and analytical methodology” finns tillgänglig på [www.diva-portal.org/su/theses/coming.xsql].
YNGVE
2 december, 2005 at 06:05 #1054344Anonym anvandareMemberYTS wrote:Avhandlingen, som har titeln ”Acrylamide in food products: Identification, formation and analytical methodology” finns tillgänglig på [www.diva-portal.org/su/theses/coming.xsql].
YNGVE
Det är ingen idé att ni letar där, den finns inte kvar längre.
YNGVE
2 december, 2005 at 15:35 #1054345Anonym anvandareMemberJag anser att knäckebröd är överreklamerat!
Åh det är såååå nyttigt och det är såååå mycket bra fiber i det osv osv…
Många verkar tro att knäckbröd är bra bara för att det är torrt!
Nej, gå inte på reklamen!
Knäckebröd är bra efter träning, annars låter jag de va……
2 december, 2005 at 15:56 #1054346Anonym anvandareMemberYTS wrote:Så här står det i senaste Dietist Aktuellt:Sune Eriksson på Analycen Nordic AB har genom en doktorsavhandling tillsammans med instutitionen för miljökemi vid Stockholms universitet upptäckt att akrylamid bildas vid upphettning av många livsmedel.
Syftet med arbetet har varit att bekräfta bildningen av akrylamid, vilket även inkluderat framtagandet av analys metodik. Att det var akrylamid som bildades visades tydligt genom två oberoende analysmetoder som togs fram och som gav lika resultat.
Biotillgänglighet av analysmetoden har kontrollerats med utfodringsförsök på möss där upptaget har jämförts mellan akrylamid i bröd och potatis och två olika analysmetoder.
-Med potatis som modell har försök gjorts som visat att de viktigaste faktorerna som påverkar bildningen, förutom temperatur och tid, är närvaro av sockerarten fruktos samt aminosyran aspargin. Andra faktorer som påverkar bildandet är pH, andra aminosyror än aspargin, protein samt andra sockerarter, berättar Sune Eriksson, forsknings och utvecklingschef på lantmänneägda Analycen Nordic AB i Lidköping
I försöken bildades akrylamid även vid andra torkprocesser ner till 65 grader Celsius. Bildning sker inte bara i livsmedel utan även vid torkning av andra liknande biologiska material.
Någon procent av den bildade akrylamiden går upp i luften. Det gör att det kan finnas ett behov av att analycera lufthalterna av akrylamid i industrier där biologiskt material upphettas, säger Sune Eriksson.
Avhandlingen, som har titeln ”Acrylamide in food products: Identification, formation and analytical methodology” finns tillgänglig på [www.diva-portal.org/su/theses/coming.xsql].
YNGVE
oki.. :up:
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.