Home › Forums › Kost och Näringslära › Protein hjälp!
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
1 oktober, 2011 at 18:15 #51655Anonym anvandareMember1 oktober, 2011 at 18:15 #125242Anonym anvandareMember
Hej!
Har undrat rätt länge om alla proteiner är lika mycket värda dvs är proteinen i pasta lika bra som proteinet i kött eller? tex är protein från kvarg lika bra som protein från kyckling?1 oktober, 2011 at 18:29 #125243Anonym anvandareMemberNej det är dom inte
Dels är det hur snabbt kroppen tar upp dom, ibland vill man ha snabbt upptag ibland inte (jämför lite med kolhydrater). Vassle är snabbare än ”kött” tex.
En annan grej är hur stor andel av proteinet som innehåller sk. essentiella aminosyror (EAA, dvs sådana som vår kropp inte kan skapa själva, utan måste tillföras via kosten)
Viktigt är även hur de olika aminosyrorna i ett protein förhåller sig till varandra, dvs hur ”spektrumet” ser ut för att det skall vara optimalt för vårt kropp. Detta kallas ”protein chemical score” (se nedan) (= Biologiskt värde på svenska)
[http://www.halso.info/protein-info.html]
Det ”biologiska värdet” används ibland för att beskriva kvalitén på olika proteiner. Med biologiskt värde talar man om hur väl ett protein förser en med de essentiella aminosyrorna. Alla animaliska livsmedel har ett högt biologiskt värde – de innehåller stora mängder av de viktiga aminosyrorna.Med ”fullvärdigt protein” syftar man på protein som innehåller essentiella aminosyror i de mängder som kroppen behöver. Fullvärdigt protein förekommer främst i djurvärlden. Sammansättningen av aminosyror i vegetabiliska livsmedel är inte riktigt lika bra. Det innebär att vegetarianer och veganer bör äta varierat, så att de får i sig alla nödvändiga aminosyror.
Här kan du själv räkna ut
13 oktober, 2011 at 18:44 #125244Anonym anvandareMemberaah tack
(edit)
Kom på en annan sak fast kanske lite fel tråd men iallefall ägg gulor vad är det dåliga med det? och om man jämför vanliga jordnötter med cashewnötter som jag har hört ska vara bra för en så fattar jag inte varför man inte barra kan ta jordnötter istället det är ju billigare och näringsvärdet (enligt påsen) är nästan samma.
13 oktober, 2011 at 19:33 #125245Anonym anvandareMemberMatsuchi wrote:aah tack(edit)
Kom på en annan sak fast kanske lite fel tråd men iallefall ägg gulor vad är det dåliga med det? och om man jämför vanliga jordnötter med cashewnötter som jag har hört ska vara bra för en så fattar jag inte varför man inte barra kan ta jordnötter istället det är ju billigare och näringsvärdet (enligt påsen) är nästan samma.
För man måste kolla på aminosyraprofilen, det räcker inte med ”35% protein” (det finns ju olika slags fetter tex. och det måste skrivas ut på livsmedel så som fleromättade osv, samma med kolhydrater – socker!)
13 oktober, 2011 at 19:50 #125246Anonym anvandareMemberInget fel på äggulor, tvärtom, ät hela ägget det är nyttigt och gott.
5 november, 2011 at 16:39 #125247Anonym anvandareMemberJag rekommenderar som ovan att äta hela ägget ifall du har ägg som din protein-källa. Ibland kan du dock variera ägg-måltiden genom att steka ägg och köttfärs. Ger mycket bra kolhydrater samt protein. En måltid som definitivt mättar hungern!
Sen för att svara lite mer exakt på din fråga så varierar protein från t.ex kött och mjölk. Men det är bra att variera!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.