Home › Forums › Kost och Näringslära › Sockertankar!!
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
11 november, 2005 at 16:19 #1050810Anonym anvandareMemberPing wrote:Om man kollar på GI-värdet för fruktos så har det ett lågt värde = långsamma kolhydrater. Om man vill undvika vanligt socker för att det har ett högt GI-värde är fruktos ( i rimlig mängd) ett bra alternativ!
Eller inte ..
[http://forum.body.se/showthread.php?t=86&page=2]
11 november, 2005 at 16:24 #1050811Anonym anvandareMemberPing wrote:Om man kollar på GI-värdet för fruktos så har det ett lågt värde = långsamma kolhydrater. Om man vill undvika vanligt socker för att det har ett högt GI-värde är fruktos ( i rimlig mängd) ett bra alternativ!ett tips! GI SUGER låter det vettigt att dieta på sockerkaka som har lägsta gi:t förutom tuggummi etc?
11 november, 2005 at 16:44 #1050812Anonym anvandareMemberOm man anv
11 november, 2005 at 16:57 #1050813Anonym anvandareMemberPing wrote:Om man kollar på GI-värdet för fruktos så har det ett lågt värde = långsamma kolhydrater. Om man vill undvika vanligt socker för att det har ett högt GI-värde är fruktos ( i rimlig mängd)
ett bra alternativ!Det var väl inte GI som verktyg för att balansera en god kosthållning som jag ifrågasatte.
Mera uttalandet att fruktos skulle vara bättre än vanligt socker.I övrigt är en god dos sunt förnuft aldrig fel!
:up:
11 november, 2005 at 17:23 #1050814Anonym anvandareMemberPing wrote:Om man kollar på GI-värdet för fruktos så har det ett lågt värde = långsamma kolhydrater. Om man vill undvika vanligt socker för att det har ett högt GI-värde är fruktos ( i rimlig mängd) ett bra alternativ!Fruktos har ett lågt GI därför att det metaboliseras i levern. Det låga GI:t betyder inte att det är ett bra alternativ; fruktos är alltid helt värdelöst, förutom i samband med konditionsträning, och är en av dom stora bovarna bakom dyslipidemi, övervikt och insulinresistens.
11 november, 2005 at 17:41 #1050815Anonym anvandareMemberJag tycker iofs att fruktos har fått lite väl dåligt rykte. Det finns ingen anledning att utesluta allt fruktos i kosten, speciellt inte som frukt och grönsaker. Däremot finns det ju inte större anledning att hinka i sig massor med produkter sötade med fruktos. Men diskusionen är nog mer relavant i USA där man i mycket större omfattning sötar läsk med mm med hög-fruktos innehållande majssirap, vilken kan innehålla kanske 80% eller mer med fruktos. I sverige sötar vi med sakaros från sockerbetan som innehåller 50% fruktos, så det blir viss skillnad. Jag tror inte att man kan skylla allt ont på fruktosen, men den står ju liksom näst på tur att lösa överviktproblemet i amerika, först va det fett sedan fiber, senast kolhydrater och nu fruktos. De får nog acceptera att börja röra på sig lite mer och inte äta så jälva mycket mat.
Så länge fruktos inte överstiger ca 10E% av energiinatget finns det ingen speciellt nackdel, snarare tvärt om. Det är ju långsam energi som ger låg insulininsöndring. Det blir en hel del frukt och grönt.
10 januari, 2006 at 15:34 #1050816Anonym anvandareMember(H
10 januari, 2006 at 15:54 #1050817Anonym anvandareMembervad finns det för möjligheter att söta cola, sockerdricka och liknande med den snabba delen av vanligt socker (utesluter fruktos alltså)?
Det skulle väl bli en bra återhämtningsdryck efter träning?10 januari, 2006 at 16:21 #1050818Anonym anvandareMemberPauluns gamla GI-teorier har visat sig vara felaktiga, och GI har ingen påverkan på viktnedgång, insulinkänslighet, övervikt, insulinsvar, kroniska insulinnivåer, hunger eller matintag. Det är energiintaget som avgör.
Det går inte att använda GI-siffrorna som framtagits i isolerade studier och som finns i GI-tabeller i praktiken, vid en normal kosthållning.
10 januari, 2006 at 16:51 #1050819Anonym anvandareMemberjeg er enig i at man ikke skal henge seg for mye opp i gi tabeller og lignende. energi inn og ut er det avgjørende, og dessuten spise mat som man liker. jeg klarer ikke å få i meg så mye frukt og grønt som blir anbefalt av kostekspertene. men spise når man er sulten vanlig kost, og når man trener mye så kan man også tillate seg litt unyttig mat også. synes johan oldenmark har mange bra poeng i distsans och balans. goggen.:emo-thumb
11 januari, 2006 at 08:18 #1050820Anonym anvandareMemberGlenn K wrote:L11 januari, 2006 at 08:59 #1050821Anonym anvandareMemberSedan kan väl ett för stort intag av mättat fett öka det ”onda” kolesterolet och öka risken för hjärt o kärlsjukdomar, och även diabetes…
Klart socker är den stora boven i samhället annars… Föräldrar sitter ju och matar i ungarna en massa dricka och sockrad juice istället för mjölk eller vatten till maten!!!!!!! Barnen blir ju bara fetare och fetare. Ska bli kul att följa utvecklingen och se om diabetes typII ökar i framtiden…
Som förälder borde man ju ta sitt ansvar och sätta sig in i näringslära också för att barnen ska må bra.:rtfm:11 januari, 2006 at 09:06 #1050822Anonym anvandareMemberBamse wrote:Sedan kan väl ett för stort intag av mättat fett öka det ”onda” kolesterolet och öka risken för hjärt o kärlsjukdomar, och även diabetes…Därom tvistar di lärde, som det så vackert heter. Såg en debatt för inte så länge sedan där den ene professorn hävdade att man inte kunde påvisa något som helst samband mellan konsumtion av mättade fetter och hjärt/kärlsjukdomar, medan den andre menade tvärtom. Det är inte lätt att va hälsosam;)
Försöker man äta varierat och undvika de största fallgroparna klarar man sig nog förhoppningsvis bra:up:
11 januari, 2006 at 13:04 #1050823Anonym anvandareMemberDen professor som hävdade att det inte spelar någon roll måste ha varit Uffe Ravnskov (tror jag han heter).
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.