Home › Forums › Kost och Näringslära › Super-örten med extremt hög proteinkvalité
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
17 februari, 2012 at 22:41 #50922Anonym anvandareMember17 februari, 2012 at 22:41 #122263Anonym anvandareMember
Örten är Bovete och den används som sädesslagen. Den har en mycket bra balans mellan aminosyrorna Lysin & Metionin, vilket gör att C.S. (Chemical Score = ett sätt att mäta proteinkvalité) ligger på hela 138, nästan lika högt som nötkött, som ligger på C.S. 141. Proteinhalten är som ett snitt på sädesslagens, nämligen 11,1g/hg, EAA halten är 4,4g/hg och BCAA halten 2,0g/hg.
Detta är fördelarna, nackdelarna är dels att bovete innehåller ett rött färgämne i ”kliet” som man måste skölja ur med hett vatten. Dels kan man inte säga att smaken är speciellt god (Subjektivt). Men det finns en maträtt där smaken passar perfekt och det är blinier, d.v.s. Ryska Bovete Plättar. Sök på google, så hittar du recept.
Kalkylen över C.S. gjordes här:
[http://www.nyttgrepp.se/chemicalscore.php]
17 februari, 2012 at 22:58 #122264Anonym anvandareMemberMin beräkning ovan syfta på när hela Bovetekornet används, d.v.s. osiktat, men eftersom jag nämnde blinier, där man använder siktat bovetemjöl, så körde jag en C.S. kalkyl på det med:
C.S. 139
6,6g protein/hg
2,6g EAA/hg
1,2g BCAA/hg18 februari, 2012 at 00:04 #122265Anonym anvandareMemberIntressant att det inte är ett sädesslag heller namnet till trots.
Hur är näringsvärdet i övrigt?
18 februari, 2012 at 00:19 #122266Anonym anvandareMemberMadball wrote:Intressant att det inte är ett sädesslag heller namnet till trots.Hur är näringsvärdet i övrigt?
Här är värden gällande den osiktade varianten, d.v.s. fullkorn:
Per hekto:
NRG 328 kcal
Protein 11,1g
Fett 2g
Mättat fett 0,3g
Enkelomättat fett 0,2g
Fleromättat fett 0,9g
Kolhydrat 65,2g
varav socker 0,4g
Fiber 5,8g18 februari, 2012 at 09:19 #122267Anonym anvandareMemberJag äter ganska mycket bovete. Brukar varva mellan bovetegröt och havregrynsgröt på morgonen, samt ha bovete som tillsats i grytor med mera. Mycket bra gröda! Smaken är lite speciell men jag tycker den är ganska fördelaktig faktiskt:)
18 februari, 2012 at 10:38 #122268Anonym anvandareMemberTänkte väl iofs mer på vitamin/mineral-innehållet.
20 februari, 2012 at 01:06 #122269Anonym anvandareMemberMadball wrote:Tänkte väl iofs mer på vitamin/mineral-innehållet.Okey här kommer B-vitaminerna och mineralerna, samt % av grahamsmjöls halter (fullkornsvetemjöl) valde det som referens eftersom fullkornsvete generellt är det näringsrikaste sädesslaget.
Tiamin 0,39mg – 98%
Riboflavin 0,1mg – 77%
Niacin Ekvivalenter 7mg – 111%
B6 0,4mg – 114%
Folat 40mcg – 93%Kalium 460mg – 121%
Kalcium 18mg – 51%
Fosfor 320mg – 91%
Magnesium 180mg – 138%
Järn 3,8mg – 76%
Zink 2,5mg – 109%
Selén 5mcg – 147% -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.