- This topic is empty.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
- You must be logged in to reply to this topic.
Home › Forums › Kost och Näringslära › Sur vs. basisk mat
Jaha, då har man börjat fundera på en ny dimension vad det gäller kost. Inte makronutrienterna, inte mikronutrienterna, inte glykemiskt index utan huruvida man har en sur eller basisk flora i magen (ph-värdet). Säkert skåpmat för en del av er här. Men nytt för mig.
Grundtanken är ungefär så här: de flesta människor är för ”sura” vilket enligt anhängarna av denna syn kan kopplas till en rad hälsoproblem. Åtgärden är att äta mer basiska livsmedel, bl a en del gröna grönsaker, torkad frukt, även citron, etc. Sura livsmedel är kött, spannmål och pastöriserad mjölk. Samt en proteinrik kost. Inte så värst bra nyheter för byggaren alltså. Nu ser jag mig knappast som en kroppsbyggare, men äter ändå en proteinrik kost med mycket kött.
Är det någon här som har en syn på detta? New-age flum eller finns det vetenskapliga belägg för en del av dessa påståenden att sur mat är ”onyttigare” än basisk mat?
Det är delvis lite flum men t ex vet man att basiskt mat kan hjälpa mot t ex gikt.
BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.
Varje månad i BODY