Home › Forums › Kost och Näringslära › Tillgodogöra sig fett i solroskärnor?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
23 april, 2006 at 19:16 #93240Anonym anvandareMember23 april, 2006 at 19:16 #1021076Anonym anvandareMember
Har fått veta av en nutrionist/näringsfysiolog fått höra att om man äter oprocessade solrosfrön dvs. orostade och osaltade så tillgodogör man sig inte fettet på samma sätt som med hela linfrön. Nu tvivlar jag redan lite när det gäller hela linfrön eftersom man trots allt tuggar sänder en hel del av dem när man äter dem och jag tvivlar ännu mer vad det gäller solrosfröna. Och andra sidan borde ju någon som har universitetsutbilding i näringslära verkligen veta vad hon talar om… Någon som vet hur det är???
24 april, 2006 at 20:56 #1021077Anonym anvandareMemberNår det gjelder linfrø, er de så små, harde og ”sleipe” at de unnslipper tennene, og dermed knuses ikke. Resultatet er at du ikke får tak i fettsyrene inne i frøene, og de virker heller som rent fiber; skaper bulk-flow i tarmen…= raskere passasje. Spiser du derimot knuste linfrø, får du nyttiggjort deg fettsyrene også!
Solsikkefrø kan du derimot spise hele, og samtidig klare å utnytte fettsyrene. Disse frøene er større og mykere, og vil knuses av tennene dine når du tygger; dermed får du tilgang til fettsyrene inne i frøet :up:
25 april, 2006 at 06:03 #1021078Anonym anvandareMemberPrecis det som jag också tror angående solrosfröna. Fast jag undrar fortfarande angående linfröna. Är det bara jag som lyckas tugga sönder dem. Nu är det inte fettsyrorna jag vill tillgodogöra mig utan mest lite tuggmotstånd och effekten för magen. Näringsfysiologen menade att jag inte behövde räkna kalorierna i varken linfrön eller oprocessade solrosfrön. Däremot om de var rostade så skulle visst kroppen kunna ta upp näringen??
25 april, 2006 at 06:39 #1021079Anonym anvandareMemberHar det inte något att göra med denatureringen av proteinet som sker vid rostning? Det ringer nån klocka svagt i bakhuvudet.
25 april, 2006 at 18:07 #1021080Anonym anvandareMemberHar fått reda på att det beror på att hela linfrön och oprocessade linfrön har en väldigt tjock cellvägg som våra matspjälkningsenzymer inte rår på. Att man tuggar räcker tydligen inte, utan det måste finmalas
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.