Tonfisk, olika protein

Home Forums Kost och Näringslära Tonfisk, olika protein

  • This topic is empty.
Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Posts
  • #101615
    #1075704

    Hej!

    Jag har funderat på varför ica basic/ coops ”Xtra” tonfisk har runt 10g mindre protein per 100g än Abba/ICA/COOP varianterna (”ICA” och ”Ica basic” är två olika märken, precis som COOP och ”Xtra”)

    är det inte tonfisk som tonfisk? för övrigt kostar Ica basic och coop Xtra runt 8kr/burken, medan de med mer protein, som Abbas är minst dubbelt så dyr.

    Ica Basic per 100g
    76,9 kcal
    15,7g protein
    1,65g kolhydrater
    0.83g fett

    COOP per 100g
    120 kcal
    26g Protein
    0g Kolhydrater
    0-1g fett

    Hoppas någon har ett svar,
    tack på förhand.

    EDIT: La till två innehållsförteckningar jag hade till hands.

    #1075736

    Olika delar av fisken. Dom billigare varianterna har säkert valt dom sämre delarna till sina burkar.

    #1075775
    King Grub wrote:
    Olika delar av fisken. Dom billigare varianterna har säkert valt dom sämre delarna till sina burkar.

    Vilka sämre delar innehåller mindre protein? Tänkte du på fenorna typ… ;-) För t. ex kyckling så beror det ju på hur mycket vatten/nitrit man lyckas pumpa in i köttet..

    #1075776
    King Grub wrote:
    Olika delar av fisken. Dom billigare varianterna har säkert valt dom sämre delarna till sina burkar.

    Vilka sämre delar innehåller mindre protein? Tänkte du på fenorna typ… ;-) För t. ex kyckling så berore det ju på hur mycket vatten/nitrit man lyckas pumpa in i köttet..

    Verkar ju inte var fetare bitar i alla fall.

    #1075843

    Både fiskens delar och tillverkningstekniker påverkar. Antagligen är dom billigare varianterna sämre på både områdena.

    Quote:
    depending on the part of the tuna that is canned, the reactions produced in the fish to preparation and storing may vary, modifying hereby the nutritional value of the final product. This is important because each manufacturer cans different parts of the tuna fish, according to consumer preference and/or economic factors.

    Fish protein damage can be produced during thermal processes, cooking and sterilization, by reactions between amino acids and oxidation products of the fish lipids, which are produced during the processes mentioned above. These interactions could continue during storage of the canned product which has not lost the capacity of reaction.

    Arch Latinoam Nutr. 2004 Mar;54(1):112-7.

    #1075913

    Jag har läst att alla oljor utom raps och olivolja bryter ner aminosyror i burktonfisk..?

    #1076926
    Johan Otterström wrote:
    King Grub wrote:
    Olika delar av fisken. Dom billigare varianterna har säkert valt dom sämre delarna till sina burkar.

    Vilka sämre delar innehåller mindre protein? Tänkte du på fenorna typ… ;-) För t. ex kyckling så beror det ju på hur mycket vatten/nitrit man lyckas pumpa in i köttet..

    Vad har du köpt för kyckling som innehållit nitrit? Låter bra onödigt och korkat enligt mig.

    #1078100
    Johan Otterström wrote:
    King Grub wrote:
    Olika delar av fisken. Dom billigare varianterna har säkert valt dom sämre delarna till sina burkar.

    Vilka sämre delar innehåller mindre protein? Tänkte du på fenorna typ… ;-) För t. ex kyckling så berore det ju på hur mycket vatten/nitrit man lyckas pumpa in i köttet..

    Verkar ju inte var fetare bitar i alla fall.

    Fel! Olika delar på kycklingen innehåller olika mycket protein och fett -/100g och detta har inget med vatten eller ”nitrit” att göra med.

    Willys Tonfisk är den bästa enligt mig och billigast:

    Eldorado Willys per 100g
    120 kcal
    26g protein
    0g kolhydrater
    1,4g fett

    #1078695

    Abbas är värd pengarna. Den är så mycket godare och luktar / smakar inte kattmat.
    Funkar bra som mellanmål på jobbet. Snabbtina ärtor i hetvattet från automaten, häll bort vattnet, , i med fisken och kanske 1/3 hackad lök!

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.