Vad är transfetter och vad finns dem i?

Home Forums Kost och Näringslära Vad är transfetter och vad finns dem i?

  • This topic is empty.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #53084
    #131519

    Sökte lite som hastigast och hittade detta:

    [http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Transfett/]

    Jag vart inte mycket klokare.

    Jag äter mycket pommes frites i ugn. De är kanske ~5 g/100 g livsmedel och innehållsförteckningen säger t.ex. vegetabilisk olja. Är det transfett?

    Vad finns transfetterna?

    Nyttighetsdjungeln är för stor för lilla mig snart.

    #131520
    nutz wrote:
    Sökte lite som hastigast och hittade detta:

    [http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Transfett/]

    Jag vart inte mycket klokare.

    Jag äter mycket pommes frites i ugn. De är kanske ~5 g/100 g livsmedel och innehållsförteckningen säger t.ex. vegetabilisk olja. Är det transfett?

    Vad finns transfetterna?

    Nyttighetsdjungeln är för stor för lilla mig snart.

    Utifrån länken. . .
    Transfetter är växtoljor som man har försökt att få hårdare (spröda, knapriga) och hålla längre.
    Det dåliga med transfetter är att de höjer halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Som i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

    Jag tror det finns i pommes i med att det innehåller en vegetabilisk olja och för att pommes ofta är lite spröda/knapriga (iaf när jag gör dem). Men jag vet inte i vilken mängd transfetter blir farliga. Fast om man äter på McDonald´s dagligen så kan jag förstå att det inte är bra för hälsan.

    #131521

    Sedan den nya lagen kommer förmodligen allt i affären vara fritt från det. Då är det nog bara på olika matställen ute som man kan stöta på det gissar jag.

    Jag tvivlar starkt på att dina pommes frites har transfettsyror faktiskt. Kan ju såklart inte lova något dock.

    #131522

    Eddie Vedder – Har du någon aning om hur lagen ser ut när det gäller import av livsmedel innehållandes transfetter.
    Att det inte får tillverkas är vettigt men jag är nyfiken på hur det ser ut för restauranger och liknande utländska butiker som importerar livsmedel som då kan innehålla transfetter.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.