Home › Forums › Kost och Näringslära › Vad väger kokt pasta i förhållande till okokt?
tackar:D
Fick svar av Axa igår.
Det är ju dock märkligt att de inte kan skriva att näringsvärdet är för torr pasta så alla gröngölingar förstår detta…
Hej Mathias !
Tack för din e-post. Näringsvärdet deklareras alltid på torr pasta. När
man kokar pastan tar den upp vatten och ökar i vikt. Viktökningen är
beroende av hur länge du kokar pastan normalt ökar den 120 -150% i vikt
efter kokning. Ökar man koktiden ännu mer ökar vattenupptagningen med ca
10 % per minut. Vi beräknar 100 g okokt pasta till 1 portion. Väger man
upp pastan och kokar den äter hela mängden vet man näringsvärdet exakt.
Näringsvärdet klarar 2 tim varmhållning.
I texten på förpackningen skriver vi 100g pasta kokad i vatten innehåller.
Med vänlig hälsning/Best regards
Lantmännen Axa
Konsumentkontakt
Det är ju just texten ”100g pasta kokad i vatten innehåller” som inte stämmer. Det är texten på förpackningen, men siffrorna under gäller pastan innan den kokats.
Med andra ord om man räknar på stt intag av pasta så bör man väga pasta innan alternativt att man kan räkna ut hur pass mycket vatten som kokar in (detta måste kunna variera?)
Gäller samma för t ex ris och potatis? Att man helst bör väga innan tillredning?
Räkna på okokt. Så enkelt:) Samma gäller med ris..
BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.
Varje månad i BODY