Home › Forums › Kost och Näringslära › Väga färdig mat
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
18 januari, 2011 at 16:50 #54080Anonym anvandareMember18 januari, 2011 at 16:50 #135923Anonym anvandareMember
Jag brukar väga min mat så mycket jag bara kan. Men då jag bor hemma så kan det ibland bli ett hinder om maten redan är färdig eller om det inte är jag som lagar den. Så hur rätt gäller det att väga maten när den redan är färdigtillagad?
18 januari, 2011 at 17:09 #135924Anonym anvandareMemberjag väger alltid maten färdig, så länge man vet hur mycket man stoppat i den, kan man ju räkna ut hur mycket maten innehåller på 100g. Det är ju möjligt att invägningen blir lite komplicerad vid typ pasta o så som drar till sig mycket vatten, men på livsmedelsverkat finns väl siffor på hur mycklet det innehåller tillagat. bara o väga på med andra ord.
18 januari, 2011 at 17:18 #135925Anonym anvandareMembersoccom83 wrote:jag väger alltid maten färdig, så länge man vet hur mycket man stoppat i den, kan man ju räkna ut hur mycket maten innehåller på 100g. Det är ju möjligt att invägningen blir lite komplicerad vid typ pasta o så som drar till sig mycket vatten, men på livsmedelsverkat finns väl siffor på hur mycklet det innehåller tillagat. bara o väga på med andra ord.Jag hittar inte näringsvärdetabellerna (eller vad det är) på livsmedelsverket.se, vart hittar man dem?
18 januari, 2011 at 21:42 #135926Anonym anvandareMember[http://www7.slv.se/livsmedelssok/]
20 januari, 2011 at 09:47 #135927Anonym anvandareMemberPrecis som Soccom säger så är det egentligen väldigt lätt. Om du vet vilka råvaror, och hur mycket av varje, t.ex. din gryta innehåller. Summan av alla ingrediensers kcal delat med antal hundra gram gryta. T.ex. 1600 kcal totalt kanske den innehåller, och så väger den, säg 1200 gram. 1600/12 = 134 kcal/100 gram.
20 januari, 2011 at 10:00 #135928Anonym anvandareMemberTomas Tryffel wrote:Precis som Soccom säger så är det egentligen väldigt lätt. Om du vet vilka råvaror, och hur mycket av varje, t.ex. din gryta innehåller. Summan av alla ingrediensers kcal delat med antal hundra gram gryta. T.ex. 1600 kcal totalt kanske den innehåller, och så väger den, säg 1200 gram. 1600/12 = 134 kcal/100 gram.Jo, på det är jag med. Men det jag tänkte på var om vikten förändras. 100 gram rå köttfärs kanske inte väger lika mycket som 100 gram tillagad köttfärs gör.
Jag vägde 150 gram lagad köttfärs och det kändes som dubbelt så mycket som det en annan gång när jag vägde den rå.20 januari, 2011 at 10:26 #135929Anonym anvandareMemberHamphusKjellman wrote:Jo, på det är jag med. Men det jag tänkte på var om vikten förändras. 100 gram rå köttfärs kanske inte väger lika mycket som 100 gram tillagad köttfärs gör.
Jag vägde 150 gram lagad köttfärs och det kändes som dubbelt så mycket som det en annan gång när jag vägde den rå.Mat efter tillagning tappar ju vikt osv, men som sagt, så länge du vet hur mycket rå-vikt du hade innan är det ju inget problem i och med att energiinnehållet är detsamma, men på mindre volym och vikt.
20 januari, 2011 at 10:32 #135930Anonym anvandareMemberTomas Tryffel wrote:Mat efter tillagning tappar ju vikt osv, men som sagt, så länge du vet hur mycket rå-vikt du hade innan är det ju inget problem i och med att energiinnehållet är detsamma, men på mindre volym och vikt.Ah, du menar så. Då är jag med!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.