Home › Forums › Kost och Näringslära › Whats the substitute for Bread & Beans?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
22 november, 2011 at 18:56 #51544Anonym anvandareMember22 november, 2011 at 18:56 #124804Anonym anvandareMember
Ja så heter en gammal goding som Johnny Cash spela på sin tid.
Det betyder ungefär ”Vad äter man om man inte har råd med bröd och bönor?”
Vad jag vill komma till är att kött många gånger är för dyrt, det är inte ovanligt att det kostar runt 100-lappen kilot och det är här bönor kommer in i bilden. Torkade bönor innehåller lika mycket protein som kött, men kostar runt 27 kr/kg, torkade gula ärtor är ännu billigare fås för runt 14 kr/kg.
Tänkte göra en jämförelse här, över pris & näringsvärdena, per hg:
Nötkötts grytbitar Kidneybönor Hälften – hälften
Pris: ca 10kr, ca 2:75kr, ca 6:38kr
NRG: 154 kcal, 298 kcal, 226 kcal
Protein: 20,5g, 22g, 21,1g
Fett: 8g, 1,5g, 4,8g
Kolhydrat: 0g, 48g, 24g
Fiber: 0g, 14g, 7gA-vit: 8mcg, 2mcg, 5mcg
D-vit: 0,6mcg, 0mcg, 0,3mcg
E-vit: 0,1mg, 0,3mg, 0,2mgTiamin: 0,05mg, 0,51mg, 0,28mg
Riboflavin: 0,17mg, 0,2mg, 0,18mg
Niacin ekv: 10mg, 7mg, 8,5mg
B6: 0,44mg, 0,56mg, 0,5mg
Folacin: 12mcg, 394mcg, 203mcg
B12: 1,4mcg, 0mcg, 0,7mcg
C-vit: 0mg, 0mg, 0mgKalium: 303mg, 990mg, 646mg
Kalcium: 7mg, 110mg, 59mg
Fosfor: 162mg, 405mg, 283mg
Magnesium: 21mg, 163mg, 92mg
Järn: 2,3mg, 6,9mg, 4,6mg
Zink: 5,4mg, 2,8mg, 4,1mg
Selén: 9mcg, 2 mcg, 5,5mcgSom du ser kan det löna sig att dryga ut köttet med bönor, då t.ex.
Folacin finns i bönor, men inte i kött. Vice versa för vitamin B12.Mineraler går man på plus i 5 fall av 7.
Här en bild på nötkött & kidneyböna i portersås:
[img=http://www.nyttgrepp.se/portergryta2.jpg]Finns ju andra kombinationer kött + böna(baljväxt)
Ärtsoppa med fläsk.
Bruna bönor med fläsk.
Chili con Carne.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.