Home › Forums › Matlagning och Recept › ÄGGET, ett j*vla mysterium
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
8 juni, 2009 at 08:43 #71222Anonym anvandareMember8 juni, 2009 at 08:43 #553375Anonym anvandareMember
Jo jag tycker det. Vad kom först, ägget eler hönan? Nedå men det jag undrar är följande: Varför i h*lvete är det mer mättsamt att äta ett kokt ägg än ett stekt? Är det bara psykologiskt att det är mer ”kompakt” med kokt än stekt? Utsöndras det mer ”kött” av ägget då det steks eftersom den inget skal har, så det blir mindre ägg av ett ägg? Someone? Out there, som har ett nobelpris? :nerd:
P.s I övrigt är ju ägget så enkelt i sig, en liten rund sak med ändå mycket protein i sig för det lilla. Gudagåva! :ike: Btw. ägget kom före hönan av en mutation från andra varelser, gick i generationer till slut blev det ett sk. ”höna”.
8 juni, 2009 at 10:35 #553376Anonym anvandareMemberLogiskt sett borde man bli mer mätt på ett stekt ägg då det är stekt i smör/olja och har fått ett högre energiinnehåll men jag håller med dig om att kokta ägg mättar bättre!
En sak kan vara att de känns mer kompakta samtidigt som att när man steker ett ägg så kanske man inte får ut allting ur skalet efter att det knäckts. ´8 juni, 2009 at 13:19 #553377Anonym anvandareMemberAv samma anledning som en aprikos är mer mättande än en torkad aprikos och att vindruvor mättar bättre än russin.
8 juni, 2009 at 13:30 #553378Anonym anvandareMemberEddie Vedder wrote:Av samma anledning som en aprikos är mer mättande än en torkad aprikos och att vindruvor mättar bättre än russin.:up: kanon förklaring!
8 juni, 2009 at 14:01 #553379Anonym anvandareMemberEddie Vedder wrote:Av samma anledning som en aprikos är mer mättande än en torkad aprikos och att vindruvor mättar bättre än russin.Vatten!
8 juni, 2009 at 14:39 #553380Anonym anvandareMemberHm, finner ej logiken ändå i jämförelse med ägghistorien! stupid me!
8 juni, 2009 at 15:20 #553381Anonym anvandareMemberhenkebenke wrote:Vatten!När man steker ägg så ångar vattnet i ägget bort. När man kokar det är det kvar.
8 juni, 2009 at 16:50 #553382Anonym anvandareMemberhenkebenke wrote:När man steker ägg så ångar vattnet i ägget bort. När man kokar det är det kvar.men vatten? är det så mycket, med tanke på att mättnadskillnaden är så stor—
8 juni, 2009 at 16:59 #553383Anonym anvandareMemberär det verkligen vattnet? var det det du menade Eddie?? lr nåt annat??
jag tror mer att det är psykologiskt lr nåt kemiskt ämne som bidrar till mättnaden…
8 juni, 2009 at 18:01 #553384Anonym anvandareMembernog_nog wrote:är det verkligen vattnet? var det det du menade Eddie?? lr nåt annat??jag tror mer att det är psykologiskt lr nåt kemiskt ämne som bidrar till mättnaden…
Det känns ju väldigt rimligt att det är mer vatten i ett kokt ägg. För det första hindrar ju skalet vattnet att försvinna, för det andra ligger det ju faktiskt i vatten när det kokar.
8 juni, 2009 at 18:10 #553385Anonym anvandareMemberEnligt Livsmedelsverket:
Ägg kokt:
Per 100Gram
Energi kcal: 141,00 Energi kJ: 588,00
Proteiner: 12,60 Fiber: 0,00
Kolhydrater: 0,00 Vatten: 76,40
Alkohol: 0,00Fetter:
Fett: 10,10 Kolesterol: 417,00
E-mättade: 4,50 Mättade: 2,80
F-mättade: 1,20Vitaminer:
A: 204,00 B1: 0,10
B2: 0,40 B3: 0,00
B6: 0,10 B9: 33,00
B12: 1,40 C: 0,00
1,40 E: 1,80Mineraler:
Fosfor: 200,00 Järn: 1,90
Kalcium: 50,00 Kalium: 126,00
Magnesium: 13,00 Natrium: 132,00
Selen: 24,00 Zink: 0,30
Ägg stektPer 100Gram
Energi kcal: 211,00 Energi kJ: 884,00
Proteiner: 12,60 Fiber: 0,00
Kolhydrater: 0,00 Vatten: 66,30
Alkohol: 0,00Fetter:
Fett: 18,10 Kolesterol: 417,00
E-mättade: 9,40 Mättade: 3,70
F-mättade: 3,60Vitaminer:
A: 204,00 B1: 0,10
B2: 0,40 B3: 0,00
B6: 0,10 B9: 33,00
B12: 1,30 C: 0,00
1,40 E: 3,80Mineraler:
Fosfor: 201,00 Järn: 1,90
Kalcium: 53,00 Kalium: 127,00
Magnesium: 14,00 Natrium: 984,00
Selen: 24,00 Zink: 0,30:devil:
8 juni, 2009 at 19:14 #553386Anonym anvandareMembernog_nog wrote:är det verkligen vattnet? var det det du menade Eddie?? lr nåt annat??jag tror mer att det är psykologiskt lr nåt kemiskt ämne som bidrar till mättnaden…
Ja inte händer det något kemiskt när vindruvor blir russin.
Ägget avger en stor del av vikten när det steks, strukturen blir en helt annan och jag upplever i alla fall det kokta äggets struktur som mer mättande än det stekta.
9 juni, 2009 at 01:06 #553387Anonym anvandareMemberReNeGaDe wrote:Jag tycker att om ballongrabben tycker om grinsmilisen så mycket så kan han spara den på datorn, istället för att missbruka den här på forumet i sammanhang där det inte hör hemma.Precis som att du inte börjar gråta när du inte kan komma på vad ett ägg innehåller, ”tuffing”.
9 juni, 2009 at 08:40 #553388Anonym anvandareMemberhaha & herregud.. jag tycker ni två kan skriva till varandra på msn istället. :dance:
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.