Home › Forums › Matlagning och Recept › Botanik våra vanligaste baljväxter d.v.s. bönor, ärter, linser och jordnötter.
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
14 april, 2015 at 06:32 #106723Anonym anvandareMember14 april, 2015 at 06:32 #1083260Anonym anvandareMember
Hej,
Jag har nu fått ordning på de botaniska namnen:
SYSTEMATIK
Domän Eukaryoter
EukaryotaRike Växter
PlantaeDivision Fröväxter
SpermatophytaUnderdivision Gömfröväxter
AnglospermaeKlass Trikolpater
EudicotyledonaeOrdning Ärtordningen
FabalesFamilj Ärtväxter
FabaceaeSläkten;
1. Phaseoleus refererar till nya världensbönor bl.a. kidneybönor, pintobönor, bruna bönor, flagelotbönor m.fl.
2. Vicia refererar till gamla världens bönor inkluderar faba d.v.s. bondbönor.
3. Vigna vilka inkluderar black eye bönor och många mungbönor.
4. Glycine eller soja bönor.
Dessa bas släkten överensstämmer rätt bra med ursprunget hos de bönor som beskrivs här, nämligen Amerika, Euroasien, Afrika & Indien, ÖstAsien.
Av Phaseolus finns följande vanligt odlade arter:
1. P.coccineus
2. P.acutifolius
3. P.lunatus
4. P.polyanthus
5. P.vulgarisP. vulgaris delas in i följande grupper:
1. Brytbönor – såsom haricorts verts, purpurböna, störbrytböna, störpurpurböna, används omogna och hela efter kokning
2. Kokbönor – såsom brunböna, flagelotbönor, röd kidneyböna, spritböna, spräcklig böna, svart böna och vitböna.
3. Skärbönor – sorter med breda platta gröna baljor, som används omogna och skurna i bitar efter kokning.
4. Vaxbönor – eg. samma som brytbönor, men gula alt. Vita baljor.Bondbönor tillhör Släktet Vicia – Art: V.faba
Ärter tillhör släktet Pisum – Art: P.sativum
Kikärter tillhör släktet Cicer – Art: C.arietinum
Linser tillhör släktet Lens – Art: L.ervides, L.himalayensis, L.lamottei
Enligt mina kalkyler så är de vanligaste linserna kraftigt syrabildande p.g.a. hög halt av syrabildande mineral,såsom Fosfor och svavel. Detta till skillnad från trädgårdsbönan P.vulgaris som oftast är basbildande.
Jordnötter Släkte Jordnötssläktet Arachis – Art: Jordnöt – A.hypogaea
Dessa är rikare på S.A.A. (metionin och Cystein) än Lysin sett till ref-värden enligt Fao/Who/Unu 2007 för beräkning av Chemicalscore tvärtemot våra vanliga bönor, ärter och linser.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.