Bröd tips! samt fråga..

Home Forums Matlagning och Recept Bröd tips! samt fråga..

  • This topic is empty.
Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Posts
  • #81292
    #741054

    Bakar detta brödet flera ggr i månaden. Receptet nedan är för två stycken limpor. Bröder ser hårt ut men är mjukt. Speciellt inutti om man har det i plastpåse när de är klart. SJUKT GOTT. Med keso etc eller nått annat. Händer t.o.m att ja äter mackor till lunch för att de är så gott.
    Men är det någon som kan räkna ut hur mycket kalorier det är per 100 gram? Vill se om det är lägre än extrem. Tack på förhand

    Surdeg:
    50 g jäst
    5 dl fingervarmt vatten
    4 dl grovt rågmjöl


    5 dl fingervarmt vatten
    1 1/2 msk salt
    19 dl grovt rågmjöl

    Gör så här:
    Smula 1/3 av jästen i en bunke. Rör ut med 5 dl vatten och rör ner 4 dl rågmjöl. Täck bunken med plastfilm och låt den stå i två dygn.
    Rör ut resten av jästen med ytterliga 5 dl vatten och blanda med surdegen. Tilsätt salt. Knåda in så mycket rågmjöl att det blir en fast deg. Det blir en ganska tung deg!
    Jäs degen i ca 1 timme.
    Knåda degen på mjölat underlag. Dela den och forma två runda bröd. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa i 40-50 minuter.
    Sikta lite rågmjöl över bröden. Grädda dem i nedre halvan av ugnen i ca 50 minuter, 200 grader.
    Slå in dem i bakduk och låt svalna på galler. Skär inte bröden förrän nästa dag.
    Vill du ha ett lite mer fuktigt inkråm, kan bröden – inslagna i bakdukar – stoppas i en plastpåse för att svalna.

    PÅ RÅGMJÖLET,

    Näringsvärde per 100 g
    Energivärde 1250 kJ
    Energivärde 290 kcal
    Protein 8,0 g
    Kolhydrat 59 g
    Varav sockerarter 2,5 g
    Fett 2,5 g
    Varav mättat fett 0,3 g

    Tack på förhand!!!

    P.S Posta även era bröd bilder samt recept!!

    #741055

    För att veta hur mycket brödet innehåller per 100g .. måste man vet hur mycket brödet väger när de e färdig bakat..

    Så här brukar jag göra..
    Räkna ut kcal på alla ingredienser vilket i de här fallet e råg mjölet..
    Väg brödet/bröden.
    Dela den summan du fick fram när du räkna ut kcal på ingredienser med vikten på brödet och sen gångrar du den summan me 100.. vips så har du fått fram hur mycket brödet innehåller per 100g:)

    #741056

    Tack så mycket. Har satt en på jäsning nu :D. Åter kommer när surdegs bröder är klart med vikt etc ;)
    Tack på förhand!

    ha de gött alla!

    VeronicaSöderman wrote:
    För att veta hur mycket brödet innehåller per 100g .. måste man vet hur mycket brödet väger när de e färdig bakat..

    Så här brukar jag göra..
    Räkna ut kcal på alla ingredienser vilket i de här fallet e råg mjölet..
    Väg brödet/bröden.
    Dela den summan du fick fram när du räkna ut kcal på ingredienser med vikten på brödet och sen gångrar du den summan me 100.. vips så har du fått fram hur mycket brödet innehåller per 100g:)

    #741057

    Det är en vanlig missuppfattning att man skall ha jäst i när man sätter surdegen. Blir mycket bättre utan.

    ÄKTA PUMPERNICKEL

    Surdeg:

    Värm upp 3,45 (3,0) dl vatten till 45 grader, häll upp i en 2l bytta och rör ner 2 krm havssalt, 140 (120) g fullkornsrågmjöl och 285 (250)g fint fullkornsrågmjöl. Täck över med en tallrik. Efter ett dygn rör du om och det gör du andra och tredje dygnet också. Därefter skall surdegen lukta svagt syrligt och absolut inte som humana fekalier, vilket är följden av att använda för kall vatten i starten. Nu är surdegen klar att användas, men först skall du ta av 100g och spara som startkultur till nästa surdeg. Använd då mängderna inom parantes här ovan. Surdegen blir då klar på ett dygn. Lämpligen lägger du denna startkultur i en fryspåse och fryser in.

    Bortgörning:

    Väg upp 375 g hela rågkärnor (Saltå kvarn finns att beställa hos din hälsokostbutik) skölj rågkärnorna och lägg i en plastbunke. Koka upp 3,75 dl vatten och häll över rågkärnorna, sätt på ett lock och vira in i en handduk. Låt stå en timme. Häll 5 dl ljummet vatten i en bunke. Lös upp 2 tsk havssalt och 1/4 jästpaket (12,5g) Häll i surdegen och rågkärnorna inkl. allt vatten. Rör i 230g Grahamsmjöl och 460g fint rågmjöl. Rör 3-4 minuter. Låt jäsa 2 timmar. Smörj två brödformar med olivolja. Rör ihop degen, så den sjunker ihop. Sleva upp på formarna. Sätt på ugnen på 250 grader, låt bröden jäsa 25 – 30 minuter. Sätt in på diagonalen, på galler, lågt ner i ugnen. Grädda 5 minuter. Sänk till 175 grader och grädda ca 1 timme till. Innertempen skall vara 98 grader, när brödet är färdigbakt.

    #741058
    YTS wrote:
    Det är en vanlig missuppfattning att man skall ha jäst i när man sätter surdegen. Blir mycket bättre utan.

    ÄKTA PUMPERNICKEL

    Surdeg:

    Värm upp 3,45 (3,0) dl vatten till 45 grader, häll upp i en 2l bytta och rör ner 2 krm havssalt, 140 (120) g fullkornsrågmjöl och 285 (250)g fint fullkornsrågmjöl. Täck över med en tallrik. Efter ett dygn rör du om och det gör du andra och tredje dygnet också. Därefter skall surdegen lukta svagt syrligt och absolut inte som humana fekalier, vilket är följden av att använda för kall vatten i starten. Nu är surdegen klar att användas, men först skall du ta av 100g och spara som startkultur till nästa surdeg. Använd då mängderna inom parantes här ovan. Surdegen blir då klar på ett dygn. Lämpligen lägger du denna startkultur i en fryspåse och fryser in.

    Bortgörning:

    Väg upp 375 g hela rågkärnor (Saltå kvarn finns att beställa hos din hälsokostbutik) skölj rågkärnorna och lägg i en plastbunke. Koka upp 3,75 dl vatten och häll över rågkärnorna, sätt på ett lock och vira in i en handduk. Låt stå en timme. Häll 5 dl ljummet vatten i en bunke. Lös upp 2 tsk havssalt och 1/4 jästpaket (12,5g) Häll i surdegen och rågkärnorna inkl. allt vatten. Rör i 230g Grahamsmjöl och 460g fint rågmjöl. Rör 3-4 minuter. Låt jäsa 2 timmar. Smörj två brödformar med olivolja. Rör ihop degen, så den sjunker ihop. Sleva upp på formarna. Sätt på ugnen på 250 grader, låt bröden jäsa 25 – 30 minuter. Sätt in på diagonalen, på galler, lågt ner i ugnen. Grädda 5 minuter. Sänk till 175 grader och grädda ca 1 timme till. Innertempen skall vara 98 grader, när brödet är färdigbakt.

    Hej, Så vad blir det för näringsvärde på ditt??

    kcal per 100 gram?

    Har sett det med på ica etc. att det finns bröd med bara rågmjöl och vatten. ingen jäst.

    #741059
    VeronicaSöderman wrote:
    För att veta hur mycket brödet innehåller per 100g .. måste man vet hur mycket brödet väger när de e färdig bakat..

    Så här brukar jag göra..
    Räkna ut kcal på alla ingredienser vilket i de här fallet e råg mjölet..
    Väg brödet/bröden.
    Dela den summan du fick fram när du räkna ut kcal på ingredienser med vikten på brödet och sen gångrar du den summan me 100.. vips så har du fått fram hur mycket brödet innehåller per 100g:)

    Hej Veronica. Då ska vi se. Nu är brödet klart. det blev 2 limpor. Vågen visade vikten= 1360 gram tillsammans.

    Behöver hjälp.

    hade sammanlagt i cirka 16 dl grovt rågmjöl. 10 dl vatten. samt 1/4 del jäst.

    1 dl rågmjöl vägde jag till 5,2 gram.

    rågmjölet innehöll ju

    Näringsvärde per 100 g
    Energivärde 1250 kJ
    Energivärde 290 kcal
    Protein 8,0 g
    Kolhydrat 59 g
    Varav sockerarter 2,5 g
    Fett 2,5 g
    Varav mättat fett 0,3 g

    Vad blir kcal per 100 gram samt protein samt fett?

    Tack på förhand!! haha japp jag är inte smart :)

    #741060
    supersleepy wrote:
    Hej Veronica. Då ska vi se. Nu är brödet klart. det blev 2 limpor. Vågen visade vikten= 1360 gram tillsammans.

    Behöver hjälp.

    hade sammanlagt i cirka 16 dl grovt rågmjöl. 10 dl vatten. samt 1/4 del jäst.

    1 dl rågmjöl vägde jag till 5,2 gram.

    rågmjölet innehöll ju

    Näringsvärde per 100 g
    Energivärde 1250 kJ
    Energivärde 290 kcal
    Protein 8,0 g
    Kolhydrat 59 g
    Varav sockerarter 2,5 g
    Fett 2,5 g
    Varav mättat fett 0,3 g

    Vad blir kcal per 100 gram samt protein samt fett?

    Tack på förhand!! haha japp jag är inte smart :)

    Hur kom du fram till att mjölet väger 5,2 g/dl?
    Vikten som anges på förpackningen brukar anges till 55 gram/dl. Det kan skilja några procent beroende på luftfuktighet osv.
    Kcal/100 g:16*0,55=8,8 (dvs vikt på mjölet) 8,8*290=2552/13,6= 187
    Protein/100 g: 8,8*8/13,6=5,18
    fett/100 g: 8,8*2,5/13,6=1,62.

    #741061

    Tackar så jätte mycket!!

    jag vägde det. Hällde i 1 dl i ett dl mått och vägde det på min våg.

    187 kcal. Med andra ord riktigt bra deff bröd. P.s Smakar riktigt gott!!

    Hoppas du räknat rätt :D.

    Prova brödet!

    #741062
    supersleepy wrote:
    Hej, Så vad blir det för näringsvärde på ditt??

    kcal per 100 gram?

    Har sett det med på ica etc. att det finns bröd med bara rågmjöl och vatten. ingen jäst.

    ca 205 kcal.
    Jag har i jäst vid bortgörningen, men inte när jag sätter surdegen.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.