Home › Forums › Matlagning och Recept › Grillsåser
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
16 juni, 2006 at 08:59 #92121Anonym anvandareMember16 juni, 2006 at 08:59 #1005232Anonym anvandareMember
Här följer 9 recept på goda grillsåser. Givetvis finns det alltid ”nyttigare” ingredienser/alternativ till ingredienser som är för feta!
Chilibearnaise, 4 personer
Du behöver:
150 g smör
5 krossade vitpepparkorn
2 persiljestjälkar
1 msk finhackad schalottenlök eller vanlig lök
3 msk ljus vinäger
3 msk vatten
3 äggulor
1 tsk sambal oelek
1 krm saltGör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna något.
2. Koka pepparkornen,
persiljestjälkarna, lökhacket, vinägern och vattnet i en liten kastrull utan lock tills omkring hälften av vätskan återstår.
3. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
4. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka. Vispa ner äggulorna (använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg för då blir såsen gråaktig).
5. Sjud medan du vispar tills blandningen tjocknat.
6. Ta kastrullen från värmen, tillsätt smöret, först droppvis sedan kan du hälla i en tunn stråle.
7. Smaksätt med sambal oelek och lite salt.
Guacamole, 4 personer
Du behöver:
1/2 liten gul lök
1 liten spansk pepparfrukt
(eller lite cayennepulver)
1 tomat
1 mogen avokado
1 msk pressad citron
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar Gör så här:
1. Skala löken.
2. Dela och kärna ur pepparfrukten.
3. Finhacka löken, pepparfrukten och tomaten.
4. Dela avokadon, tag bort kärnan och gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa det med en gaffel. Pressa genast citron över avokadomoset så att det inte mörknar.
5. Blanda med grönsakshacket. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Tzatziki, 4 personer
Du behöver:
3 dl yoghurt
1 gurka (300 g)
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar Gör så här:
1. Sila yoghurten genom ett kaffe-filter i ca 30 minuter.
2. Riv gurkan och krama ur det mesta av vätskan.
3. Blanda gurkan med den yoghurten. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar.
Rödbetssås, 4 personer
Du behöver:
5 rödbetor
3 vitlöksklyftor
2 dl väl avrunnen yoghurt (eller grekisk yoghurt)
25 g fetaost
2 msk olivoljaSalt och peppar Gör så här:
1. Skölj och borsta rödbetorna och koka dem tills de är färdiga. Skala och dela dem i bitar. Vänta en stund tills rödbetorna svalnat.
2. Pressa vitlöken.
3. Lägg alla ingredienser i matberedare eller mixer och kör till en jämn sås. Salta och peppra.
Persikochutney, 4 personer
Du behöver:
Ca 500 g konserverade persikor
1 fast päron
Fint rivet skal av 2 limefrukter
1/2 finhackad gul lök
3 cm grovt riven, färsk ingefära
1 finhackad stark chilifrukt
2 dl råsocker
1/2 tsk vitpeppar
1 1/2 dl vitvins-vinäger eller persikobalsamico Gör så här:
1. Låt persikorna rinna av väl och skär dem i småbitar, 2×2 cm.
2.Skala päronet och ta bort kärnhuset, skär det i tärningar.
3. Blanda samman alla ingredienser utom persikorna i en tjock-bottnad kastrull. Låt koka upp. Sjud sedan
på medelstark värme icirka 30 minuter. Rör med en sked var tionde minut tills blandningen blivit syltliknande. När du drar med ett finger på baksidan av skeden ska det bli ett synligt spår av fingret.
4. Tillsätt persikorna och sjud i ytterligare 20 minuter, fortsätt att röra runt med jämna mellanrum.
5. Häll över chutneyn i en glasburk med skruvlock. Låt burken svalna innan du skruvar på locket. Kan förvaras i kylen i flera veckor.
Dragon- & vitlökssås, 4 personer
Du behöver:
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
1 kruka dragon
Salt
Peppar
1. Hacka cirka 1 dl dragon mycket fint och pressa vitlöken.
2. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt såsen stå och dra en stund i kylen.
Tartarsås, 4 personer
Du behöver:
2 dl majonnäs
1 msk hackad gul lök
3 msk finhackade pickles
2 msk finhackad gräslök Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser. Klart
Rhode island, 4 personer
Du behöver:
1 dl vispgrädde
1,5 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1/2 dl chilisås
1 krm salt
Tabasco
1/2 tsk sherry eller konjak
1/2 röd paprika, (finhackad)
2 msk persilja, (finhackad) Gör så här:
1. Vispa grädden. Blanda med majonnäs, gräddfil och chilisås.
2. Smaka av med salt och ett par droppar tabasco och sherry eller konjak.
3. Blanda i paprikan och persiljan.
Aioli, 4 personer
Du behöver:
2 dl majonnäs
1-2 dl gräddfil
3 vitlöksklyftor
Salt
Gör så här:
1. Blanda majonnäsen med pressad eller riven vitlök, smaka av med salt och peppar. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.