Grillsåser

Home Forums Matlagning och Recept Grillsåser

  • This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #92121
    #1005232

    Här följer 9 recept på goda grillsåser. Givetvis finns det alltid ”nyttigare” ingredienser/alternativ till ingredienser som är för feta!

    Chilibearnaise, 4 personer
    Du behöver:
    150 g smör
    5 krossade vitpepparkorn
    2 persiljestjälkar
    1 msk finhackad schalottenlök eller vanlig lök
    3 msk ljus vinäger
    3 msk vatten
    3 äggulor
    1 tsk sambal oelek
    1 krm salt

    Gör så här:
    1. Smält smöret och låt det svalna något.
    2. Koka pepparkornen,
    persiljestjälkarna, lökhacket, vinägern och vattnet i en liten kastrull utan lock tills omkring hälften av vätskan återstår.
    3. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
    4. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka. Vispa ner äggulorna (använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg för då blir såsen gråaktig).
    5. Sjud medan du vispar tills blandningen tjocknat.
    6. Ta kastrullen från värmen, tillsätt smöret, först droppvis sedan kan du hälla i en tunn stråle.
    7. Smaksätt med sambal oelek och lite salt.


    Guacamole, 4 personer
    Du behöver:
    1/2 liten gul lök
    1 liten spansk pepparfrukt
    (eller lite cayennepulver)
    1 tomat
    1 mogen avokado
    1 msk pressad citron
    2 krm salt
    1/2 krm svartpeppar

    Gör så här:
    1. Skala löken.
    2. Dela och kärna ur pepparfrukten.
    3. Finhacka löken, pepparfrukten och tomaten.
    4. Dela avokadon, tag bort kärnan och gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa det med en gaffel. Pressa genast citron över avokadomoset så att det inte mörknar.
    5. Blanda med grönsakshacket. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.


    Tzatziki, 4 personer
    Du behöver:
    3 dl yoghurt
    1 gurka (300 g)
    1 vitlöksklyfta
    2 krm salt
    1/2 krm svartpeppar

    Gör så här:
    1. Sila yoghurten genom ett kaffe-filter i ca 30 minuter.
    2. Riv gurkan och krama ur det mesta av vätskan.
    3. Blanda gurkan med den yoghurten. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar.


    Rödbetssås, 4 personer
    Du behöver:
    5 rödbetor
    3 vitlöksklyftor
    2 dl väl avrunnen yoghurt (eller grekisk yoghurt)
    25 g fetaost
    2 msk olivolja
    Salt och peppar

    Gör så här:
    1. Skölj och borsta rödbetorna och koka dem tills de är färdiga. Skala och dela dem i bitar. Vänta en stund tills rödbetorna svalnat.
    2. Pressa vitlöken.
    3. Lägg alla ingredienser i matberedare eller mixer och kör till en jämn sås. Salta och peppra.


    Persikochutney, 4 personer
    Du behöver:
    Ca 500 g konserverade persikor
    1 fast päron
    Fint rivet skal av 2 limefrukter
    1/2 finhackad gul lök
    3 cm grovt riven, färsk ingefära
    1 finhackad stark chilifrukt
    2 dl råsocker
    1/2 tsk vitpeppar
    1 1/2 dl vitvins-vinäger eller persikobalsamico

    Gör så här:
    1. Låt persikorna rinna av väl och skär dem i småbitar, 2×2 cm.
    2.Skala päronet och ta bort kärnhuset, skär det i tärningar.
    3. Blanda samman alla ingredienser utom persikorna i en tjock-bottnad kastrull. Låt koka upp. Sjud sedan
    på medelstark värme icirka 30 minuter. Rör med en sked var tionde minut tills blandningen blivit syltliknande. När du drar med ett finger på baksidan av skeden ska det bli ett synligt spår av fingret.
    4. Tillsätt persikorna och sjud i ytterligare 20 minuter, fortsätt att röra runt med jämna mellanrum.
    5. Häll över chutneyn i en glasburk med skruvlock. Låt burken svalna innan du skruvar på locket. Kan förvaras i kylen i flera veckor.


    Dragon- & vitlökssås, 4 personer
    Du behöver:
    2 dl gräddfil
    1 dl majonnäs
    1 vitlöksklyfta
    1 kruka dragon
    Salt
    Peppar

    Gör så här:
    1. Hacka cirka 1 dl dragon mycket fint och pressa vitlöken.
    2. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt såsen stå och dra en stund i kylen.



    Tartarsås, 4 personer
    Du behöver:
    2 dl majonnäs
    1 msk hackad gul lök
    3 msk finhackade pickles
    2 msk finhackad gräslök

    Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienser. Klart


    Rhode island, 4 personer
    Du behöver:
    1 dl vispgrädde
    1,5 dl gräddfil
    1 dl majonnäs
    1/2 dl chilisås
    1 krm salt
    Tabasco
    1/2 tsk sherry eller konjak
    1/2 röd paprika, (finhackad)
    2 msk persilja, (finhackad)

    Gör så här:
    1. Vispa grädden. Blanda med majonnäs, gräddfil och chilisås.
    2. Smaka av med salt och ett par droppar tabasco och sherry eller konjak.
    3. Blanda i paprikan och persiljan.


    Aioli, 4 personer
    Du behöver:
    2 dl majonnäs

    1-2 dl gräddfil
    3 vitlöksklyftor
    Salt


    Gör så här:
    1. Blanda majonnäsen med pressad eller riven vitlök, smaka av med salt och peppar.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.