Hemmagjord kvarg

Home Forums Matlagning och Recept Hemmagjord kvarg

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)
  • Author
    Posts
  • #387691

    Fråga nyligen morsan om hon kunde tänka sig att köpa en rejäl ranson med kvarg på lidl åt mej.. hon vägrade blankt att överhuvudtaget sätta sin fot där.

    Men hon sa att hon kunde göra hemmagjord kvarg hur lätt som helst, genom att sila fil i ca 1 dygn och låta det rinna av, och vips så har du kvarg, någon som har gjort detta förr eller har något recept på det? Hade varit toppen!

    #61143
    #387692

    har inget recept tyvärr men måste ju säga att dina morsa är awesome :) och fördomsfri.

    #387693
    torbjorn wrote:
    har inget recept tyvärr men måste ju säga att dina morsa är awesome :) och fördomsfri.

    :emo-thumb

    #387694
    Bjern wrote:
    någon som har gjort detta förr eller har något recept på det? Hade varit toppen!

    Det behövs inget recept för den enklaste varianten. Du bara häller yoghyrt eller fil i ett kaffefilter och låter vasslan rinna ner. Vasslan kan sedan användas som starterkultur i fermenterade grönsaker, typ surkål. :)

    Vill du göra något mer avancerat, som grynost eller färskost (kvarg) behövs nog löpe.

    #387695
    Eddie Vedder wrote:
    Det behövs inget recept för den enklaste varianten. Du bara häller yoghyrt eller fil i ett kaffefilter och låter vasslan rinna ner. Vasslan kan sedan användas som starterkultur i fermenterade grönsaker, typ surkål. :)

    Vill du göra något mer avancerat, som grynost eller färskost (kvarg) behövs nog löpe.

    Och det som blir kvar i kaffefiltret är alltså kvarg?

    #387696
    Bjern wrote:
    Och det som blir kvar i kaffefiltret är alltså kvarg?

    Nej men vasslad yoghurt/fil. Konsistensen bli lite som gräddfil typ. Ofta gör man ju så när man ska göra sin egen tzatziki till exempel. Fördelen är ju att det faktiskt är väldigt gott, om man gillar filmjölk och yoghurt.

    #387697
    Eddie Vedder wrote:
    Nej men vasslad yoghurt/fil. Konsistensen bli lite som gräddfil typ. Ofta gör man ju så när man ska göra sin egen tzatziki till exempel. Fördelen är ju att det faktiskt är väldigt gott, om man gillar filmjölk och yoghurt.

    Aha, så det bästa vore att smyga ner på lidl och gömma en redig ranson med kvarg i huset?

    #387698
    Bjern wrote:
    Aha, så det bästa vore att smyga ner på lidl och gömma en redig ranson med kvarg i huset?

    Vad menar du?

    #387699
    Eddie Vedder wrote:
    Vad menar du?

    Jag menar att det inte verkar som det finns något bra recept att gå efter för att tillverka kvarg(färskost) så det är väl lika bra att köpa det då?

    #387700
    Bjern wrote:
    Jag menar att det inte verkar som det finns något bra recept att gå efter för att tillverka kvarg(färskost) så det är väl lika bra att köpa det då?

    Jaha okej. Ja där håller jag inte direkt med. Visst blir inte vasslad yoghurt exakt kvarg men vad har det för betydelse egentligen? Kvarg är ju så sjukt överskattat och blir väl först ett livsmedel som är riktigt värdefullt vid en en högproteindiet för en tung person. Men väger man 75-80 kilo och satsar på kanske 2.5 gram/kg kroppsvikt kommer ju knappat vasslad yoghurt förstöra resultaten. ;)

    Men exakt näringsvärde vet jag ju inte även om det går att uppskatta kanske. Den mesta laktosen försvinner ju och massan blir mer kompakt så per 100 gram ökar ju proteinmängden rejält.

    #387701
    Eddie Vedder wrote:
    Jaha okej. Ja där håller jag inte direkt med. Visst blir inte vasslad yoghurt exakt kvarg men vad har det för betydelse egentligen? Kvarg är ju så sjukt överskattat och blir väl först ett livsmedel som är riktigt värdefullt vid en en högproteindiet för en tung person. Men väger man 75-80 kilo och satsar på kanske 2.5 gram/kg kroppsvikt kommer ju knappat vasslad yoghurt förstöra resultaten. ;)

    Men exakt näringsvärde vet jag ju inte även om det går att uppskatta kanske. Den mesta laktosen försvinner ju och massan blir mer kompakt så per 100 gram ökar ju proteinmängden rejält.

    Jaha okej. Ja jag ska se om jag kan tillverka en god hemmagjord kvarg, kanske kan smaksätta med funlight eller något direkt, kan återkomma!

    #387702

    Lidl kan byta namn till Kvargl. Köper man något annat där?

    #387703
    thomas.R wrote:
    Lidl kan byta namn till Kvargl. Köper man något annat där?

    Nej alla som handlar på lidl köper bara kvarg där.
    Pratade med ansvarig chef för norra Europa och han sa att alla andra produkter var fejk, (plastbröd, tomma mjölkpaket, plastost, plastfrukt etc)

    Lidl stog ensamt förra året för 80 procent av nordens totala försäljning av kvarg.

    #387704
    samir wrote:
    nej alla som handlar på lidl köper bara kvarg där.
    Pratade med ansvarig chef för norra europa och han sa att alla andra produkter var fejk, (plastbröd, tomma mjölkpaket, plastost, plastfrukt etc)

    lidl stog ensamt förra året för 80 procent av nordens totala försäljning av kvarg.

    True story

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.