Home › Forums › Matlagning och Recept › Kalorisnålaste lussebullar receptet??
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
7 december, 2006 at 12:23 #926902Anonym anvandareMember
hade tänkt att baka betydligt smalare lussebullar än vad som är det vanligaste d.v.s att byta ut lite smör mot kesella.
Tänkte ta kanske lite kalorisnålare mjöl. och även använda hermesetas som sötningsmedel.
Jag har tidigare provat baka med hermesetas och det har blivit super gott. Tänkte därför prova detta. Kollat lite på rågmjöl som endast innehåller 290 kcal. Men inte så super att baka med.
Hade tänkt att göra en kombination av Ljust & milt Fullkornsvetemjöl
från kungsörnen. Som är på 300 kcal.Något som har andra alterntiv? Vill helst inte höra: – lussebullar ska vara si och sådär. elelr att de ska vara som dem är.
Tack
7 december, 2006 at 12:23 #87673Anonym anvandareMember7 december, 2006 at 12:26 #926903Anonym anvandareMemberdu kan säkert prova baka med sojamjöl eller kikärtsmjöl som innehåller mindre mängd kolhydrater.
7 december, 2006 at 12:42 #926904Anonym anvandareMemberÄven dinkelmjöl är utav den bättre sorten, vet ej hur den är att baka med:up:
7 december, 2006 at 16:46 #926905Anonym anvandareMemberHär kommer en variant som du kanske kan modulera om för att få ännu bättre.
Saffransbullar (30 st)
75 g flytande margarin
0,5 l lättmjölk
50 g jäst
250 g Kesella mager kvarg
1 g saffran
2 dl socker
0,5 tsk salt
1 dl pofiber, (kan uteslutas)
1,7 l vetemjöl
1 st ägg
russin1. Smula jästen i en degbunke.
2. Värm mjölken och margarinet fingervarmt och häll det över jästen.
3. Tillsätt Kesella, socker, salt, saffran och Pofiber (pofiber är ett slags potatisfiber som gör bullarna mer saftiga)
4. Häll i mjöl och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.
5. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
6. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 kusar eller andra roliga figurer. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och garnera med russin.
7. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Näringinnehåll per bulle:
Kalorier: 170
Protein: 4,7 g
Fett: 2,6 g
Kolhydrater: 31,5 g
Fibrer: 1,2 g7 december, 2006 at 16:47 #926906Anonym anvandareMemberTycker det hör till att man ska bli en liten tjockis av att käka många lussebullar
7 december, 2006 at 22:39 #926907Anonym anvandareMemberVill somsagt ha det kalorisnålaste inte fattig på kolhydrater etc. Vad tror ni om det mjölet jag skrev?
Tack
8 december, 2006 at 00:29 #926908Anonym anvandareMemberäsch sluta nu! på julen ska man njuta! Det är bara en gång om året endå
8 december, 2006 at 00:52 #926909Anonym anvandareMemberMr_c wrote:äsch sluta nu! på julen ska man njuta! Det är bara en gång om året endåExakt :worship:
8 december, 2006 at 09:37 #926910Anonym anvandareMemberHellre 1st lite halvt onyttig bulle som smakar bra än 2st över-nyttiga som smakar kasst. Kvalité framför kvantitet. Bli en finsmakare!
8 december, 2006 at 11:37 #926911Anonym anvandareMemberSomsagt man skriver trådar för att man undrar något. Inte för att få åsikter om frågan.
Tack. Någon som har några tips?
8 december, 2006 at 20:57 #926912Anonym anvandareMembersupersleepy wrote:Somsagt man skriver trådar för att man undrar något. Inte för att få åsikter om frågan.Tack. Någon som har några tips?
Sorry, tänkte mig inte för.
Här har du ett recept från nlife.se
Ca 20 st
50 g jäst
2 1/2 dl minimjölk
100 g kesella lätt 1% fetthalt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl ljus sirap
7-9 dl vetemjöl
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl hackad mandel
1 g saffran
1 tsk kardemumma
1 tsk saltPensling
1 ägg
russinBörja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, saffran, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, mandel och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30×40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.
Klart!
8 december, 2006 at 21:10 #926913Anonym anvandareMemberEtt allmänt tips för vilket lussebullsrecept som helst är att byta ut en del av mjölet til Bake-pro..! Bakproteinet, ni vet..:emo-thumb
Ska testa lussebullar med det imorron är det tänkt!
8 december, 2006 at 22:01 #926914Anonym anvandareMembersboije: det där lät riktigt intressant. Tänkte byta ut sirapen och allt socker emot Hermesetas (289 kcal).
Sedan en fråga till. Hur mycket kalorier blir det per 100 gram på dina bullar och per styck ungefär?
Som min fråga löd i början av tråden: Går det att byta ut det mot ett kalorisnålare mjöl? D.v.s tex: Fullkornsvetemjöl
från kungsörnen. Som är på 300 kcal. Och kanske blanda med rågmjöl?Vad skulle skillnaden bli tror ni? Tack så jätte mycket.
Aix skriv recept och gärna en bild. Helst också näringsvärdet. Tack på förhand
8 december, 2006 at 22:02 #926915Anonym anvandareMemberÄnnu en fråga:
Hur är det med pepparkakor? Hittade det på Hermesetas hemsida:
Ingredienser
125 g margarin
1 msk mald kanel
1 ½ tsk malda kryddnejlikor
1 ½ tsk mald ingefära
1 ½ tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
2 ½ dl Hermesetas Lättströ
½ dl sirap
3 msk vatten
3 ½ dl vetemjöl
mjöl till utbakning
TillagningRör ihop rumsvarmt margarin, kryddor och bikarbonat i en stor bunke. Blanda i Lättströ, sirap och vatten. Tillsätt 3 ½ dl mjöl och arbeta ihop till en deg. Den är nu mycket lös och ska stå kallt minst 1 dygn, täckt med plastfolie.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram lite deg i taget, kavla ut den till 1,5 mm tjocklek på mjölat bakbord. Tryck ut pepparkakor med önskad form. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda dem ljusbruna i mitten av ugnen i 5-10 minuter beroende på storleken.
kJ kcal Kolhydrater g Fett g
Recept 8’370 2’000 244.0 103.0Som ni ser så står det 2000 kcal på satsen.
Vad ligger vanlig sats på?
Går det även att ha kesella och ta bort lite smör i pepparkakor?
Tack
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.