Home › Forums › Matlagning och Recept › Matbilder !
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
2 september, 2012 at 20:36 #1068097Anonym anvandareMember
Wokade grönsaker i oliv/rapsolja i veckan. d.v.s. kidneybönor, morot, vitkål, lök, kantarell, samt tomat. Serverat med emmervete.
[img=http://www.nyttgrepp.se/minstandv35_2012.jpg]
4 september, 2012 at 17:00 #1068226Anonym anvandareMemberI Söndags gjorde jag palt med kidneybönor, enl. ett recept på pitepalt.
Det ser inte speciellt gott ut, men det mätta bra.
Paltdeg görs på rå potatis, kornmjöl, samt vetemjöl.[img=http://www.nyttgrepp.se/vegopalt.jpg]
6 september, 2012 at 14:24 #1068358Anonym anvandareMemberIdag gjorde jag marmorerade ägg:
[img=http://www.nyttgrepp.se/stouteggs.jpg]
6 september, 2012 at 19:06 #1068375Anonym anvandareMemberHur fasen gör man marmorerade ägg?
Jag antar att jag skulle kunna använda Google men vad är då poängen med ett forum egentligen.
6 september, 2012 at 20:57 #1068383Anonym anvandareMemberJon Larsson wrote:Hur fasen gör man marmorerade ägg?Först hårdkokar man dem.
Sen kyler man dem i vattenbad i 4 min.
Sen knackar man skalet med en matsked, så det krackelerar.
Sen kokar man dem med soja och grönt thé i 35 minuter.
Sen låter man dem kallna i en kvart i rumstemperatur, varpå man skalar dem.
Sen in i kylen i 60 min, först då syns marmoreringen helt.Jag tror man skulle få en ganska läcker marmorering med en riven rödbetta, istället för soja.
7 september, 2012 at 17:54 #1068442Anonym anvandareMemberIdag gjorde jag marmorerade ägg igen men ökade tiden i färgbadet med 10 minuter, samt tog mer thé:
[img=http://www.nyttgrepp.se/stouteggs2.jpg]Då blev det som jag ville med marmoreringen.
Igår gjorde jag currygryta:[img=http://www.nyttgrepp.se/currygryta.jpg]
9 september, 2012 at 14:54 #1068523Anonym anvandareMemberIgår lagade jag, vad jag kallar min standard fast med potatis istället för matvete.
Wokat i traktör panna, kidneybönor, vitkål, morot, lök & portabello med oliv/rapsolja.[img=http://www.nyttgrepp.se/potatis_min_standard.jpg]
10 september, 2012 at 23:15 #1068626Anonym anvandareMemberHar ett bra ställe med nässlor, så idag lagade jag nässelsoppa.
[img=http://www.nyttgrepp.se/nasselsoppa.jpg]
13 september, 2012 at 19:02 #1068772Anonym anvandareMemberTorsdag V37/2012
Idag bakade jag och en vän brezels. Det är ett bröd som får sin speciella yta, av att man doppar degämnena i 5%:ig kaustiksodalösning innan man gräddar dem. (OBS Att kaustiksoda är frätande, så använd skyddsutrustning och stor försiktighet, samt naturligtvis gör inte det här på fyllan) För övrigt är brezels vanligt under oktoberfest som tilltugg till ölen.
(Det är väl inte tänkt att man skall servera recept i den här tråden, men eftersom säkert nå’n vill ha receptet, så kommer det här:)
RECEPT 20 BREZELS
Gör en fördeg
20g jäst
250g vatten
375g vetemjölLös upp jästen i vattnet,
Tillsätt mjölet.
Knåda i maskin eller förhand i 10 minuter.
Låt jäsa 2-3h i rumstemperatur.Bortgörning
Väg upp mjölken och tillsätt salt 10g, smör 50g och 10g honung, samt fördegen.
Tillsätt 450g vetemjöl.
Knåda för hand eller i maskin i 15 minuter.
Lägg degen i en bunke och täck med plast, låt vila 30 minuter.Dela degen på mitten och dela varje halva i 10 stycken ämnen
Rulla varje ämne som ett korvbröd och låt vila 5 minuter.Rulla ut ämnena 45 cm långa lite tjockare på mitten. Forma till kringlor och sätt dem på plåt. låt vila ca 45 minuter.
Koka en lösning av kaustik soda
Väg upp 100 g kaustiksoda av livsmedelskvalité i en 3 liters gryta.
Häll på 1l vatten och låt koka upp.
Ta av från plattan och tillsätt ytterligare 1l vatten, temperaturen skall ligga på 40 grader.Gräddning
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Kontrollera tempen på lagen, skall vara 40 grader.
3. Ta på gummihandskar, skyddsförkläde och skydds glasögon.
4. Sätt en kringla på en hålslev och sänk ner som hastigast i lagen och lyft sedan av kringlan från hålsleven och placera på en bakplåt med bakplåtspapper.
5. Ev. Strö på lite flingsalt.
6. Baka bröden gyllenbruna i 12-15 minuter.KLART
OBS Att kaustiksodalagen reagerar med degen till en skorpa som smakar lite som salta pinnar och är därmed inte längre frätande.
[img=http://www.nyttgrepp.se/brezel_i_lag.jpg]Här doppar jag ett degämne.[img=http://www.nyttgrepp.se/brezels_pa_plat.jpg]Här lägger jag upp en brezel på plåten.[img=http://www.nyttgrepp.se/bagarn_med_brezels.jpg]Här är mäster med det färdiggräddade brödet.
DON’T TRY THIS AT HOME, KIDZ!!!
13 september, 2012 at 23:29 #1068800Anonym anvandareMemberKAUSTIKSODA!!!?
13 september, 2012 at 23:42 #1068801Anonym anvandareMemberGober wrote:KAUSTIKSODA!!!?Ja, det stämmer, men det skall vara 5%:ig lösning. Men det skadar inte att vara försiktig!
Receptet är från Jan Hedh’s bakbok ”BRÖD” . Dock har jag ändrat mjölmängden,då han hade alldeles för mycket mjöl i bortgörningen.13 september, 2012 at 23:44 #1068802Anonym anvandareMemberYTS wrote:Gober wrote:KAUSTIKSODA!!!?Ja, det stämmer, men det skall vara 5%:ig lösning. Men det skadar inte att vara försiktig!
Receptet är från Jan Hedh’s bakbok ”BRÖD” . Dock har jag ändrat mjölmängden,då han hade alldeles för mycket mjöl i bortgörningen.Jaha, ja det var ju faktiskt lite coolt. Fattas ju bara ett glas t-röd till det
14 september, 2012 at 00:27 #1068804Anonym anvandareMemberGober wrote:YTS wrote:Gober wrote:KAUSTIKSODA!!!?Ja, det stämmer, men det skall vara 5%:ig lösning. Men det skadar inte att vara försiktig!
Receptet är från Jan Hedh’s bakbok ”BRÖD” . Dock har jag ändrat mjölmängden,då han hade alldeles för mycket mjöl i bortgörningen.Jaha, ja det var ju faktiskt lite coolt. Fattas ju bara ett glas t-röd till det
Jag föredrar isf. ett glas Weisbeer.
14 september, 2012 at 19:33 #1068847Anonym anvandareMemberClinical cooking med YTS, plasthandskar på.
15 september, 2012 at 18:14 #1068899Anonym anvandareMemberIgår gjorde jag rabarbersoppa, en av de bästa dryckerna som finns i mitt tycke!
[img=http://www.nyttgrepp.se/rabarbsoup.jpg]Skär 175-200g rabarber i slantar ca 5 mm tjocka.
Koka i 8dl vatten med 75g socker, tills slantarna lösts upp.
Tag 2 dl vatten och 3msk maizena i en shaker och skaka om. Häll direkt ner i rabarbersoppan.
Koka upp och låt sjuda 2 minuter under omrörning.
Tillsätt 1/2 krm havssalt.
Låt svalna.
Servera. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.