Home › Forums › Matlagning och Recept › matlagnins olja??
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
15 juni, 2006 at 09:56 #92074Anonym anvandareMember15 juni, 2006 at 09:56 #1004425Anonym anvandareMember
Jag försöker leta efter någon annan alternativ till margarin för att steka omletter i med tanke på att margarin är en BIG NO NO när man går på en strikt diet.
olivolja går ju inte för den smakar dålig då, men jag har hört att vanlig matlagnings smör är bättre än margarin. alltså inte smör som man brer på mackor utan dom som är paketerad som margarin dvs små tegelstenar
någon som har några förslag eller ideeer?
15 juni, 2006 at 10:30 #1004426Anonym anvandareMemberAsal wrote:Jag försöker leta efter någon annan alternativ till margarin för att steka omletter i med tanke på att margarin är en BIG NO NO när man går på en strikt diet.olivolja går ju inte för den smakar dålig då, men jag har hört att vanlig matlagnings smör är bättre än margarin. alltså inte smör som man brer på mackor utan dom som är paketerad som margarin dvs små tegelstenar
någon som har några förslag eller ideeer?
Rapsolja!
15 juni, 2006 at 13:06 #1004427Anonym anvandareMemberjag vet inte varför men av någon konstig anledning har jag fått för mig att rapsolja är bra, eller jag kanske tar fel på den och solrosolja.
men tack för tipsetingen som tycker att matlagnings smör är bra?
15 juni, 2006 at 22:11 #1004428Anonym anvandareMemberrapsolja!!
innehåller hög andel enkelomättat – vilket tål värme bättre än olivolja vilket gör att den inte härdar om man steker. (plus att det innehåller omega 3)
Druvkänreolja kan man oxå använda.. fast den är mest onödigt dyrt.
I vissa lätt margariner finns transfetter, vilket inte är nån höjdare om du ska dieta.. inte annars heller. Välj mjuka fetter/oljor.
Sen finns det ju bra fettkällor i nötte oxå.
15 juni, 2006 at 22:24 #1004429Anonym anvandareMemberellen wrote:rapsolja!!innehåller hög andel enkelomättat – vilket tål värme bättre än olivolja vilket gör att den inte härdar om man steker. (plus att det innehåller omega 3)
stämmer inte riktigt!
olivolja innehåller mindre fleromättat fett och aningen mer enkelomättat fett, så olivoljan tål värme bättre. använd med fördel en varmpressad olivolja att steka i. den är ännu lite tåligare mot värme.
sedan är en sprayflaska bra att använda om man vill hålla nere fettintaget (det går åt ca. 2 g olja att täcka en stekpanna).16 juni, 2006 at 00:23 #1004430Anonym anvandareMembertack för dom alla tippsen. jag får ta och prova rapolja.
MEN det verkar som om dom flesta har gått förbi min fråga.
skälet till att jag INTE vill använda olivolja till att steka ägg i är att jag inte gillar smaken så jag söker efter en ersättare som är lika nyttig och smakar bra.
18 juni, 2006 at 22:26 #1004431Anonym anvandareMemberJonas Lundberg wrote:stämmer inte riktigt!olivolja innehåller mindre fleromättat fett och aningen mer enkelomättat fett, så olivoljan tål värme bättre. använd med fördel en varmpressad olivolja att steka i. den är ännu lite tåligare mot värme.
sedan är en sprayflaska bra att använda om man vill hålla nere fettintaget (det går åt ca. 2 g olja att täcka en stekpanna).Är du helt säker jag har läst precis tvärtom??!
18 juni, 2006 at 22:45 #1004432Anonym anvandareMemberJa, jeg også støtter Jonas i dette med bruk av olivenolje framfor rapsolje til steking!
Jo mer flerumettet fett en olje inneholder, jo mer ustabil er den ved oppvarming. Derfor bør olivenolje, og andre oljer som er rike på enumettet fett, brukes til varmebehandling (de tåler varmen bedre!), mens rapsolje og de oljer som har mye flerumettet fett, bør bare brukes til dressing og annen kald-bruk!!
19 juni, 2006 at 13:23 #1004433Anonym anvandareMemberjo absolut, jag köper att enkelomättade fetter tål högre temperaturer än fleromättade.. möjligt att jag blandat ihop dem, men jag hade bara för mig att rapsolja innehöll mer enkelomättade fetter än olivolja.
men som sagt jag kan ha blandat ihop dem.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.