Home › Forums › Matlagning och Recept › Olja OCH smör?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
29 januari, 2006 at 17:18 #91454Anonym anvandareMember29 januari, 2006 at 20:43 #992888Anonym anvandareMember
Antingen det ena eller det andra…
29 januari, 2006 at 21:31 #992889Anonym anvandareMemberhan kanske resonerar ”olika fettkällor”
29 januari, 2006 at 21:50 #992890Anonym anvandareMemberKan ju va bra att ha i lite smör för att kunna bedöma när pannan har lämplig temperatur, det framgår ju inte så bra med olja.
29 januari, 2006 at 21:50 #992891Anonym anvandareMemberFinns egentligen bara en anledning till att göra så och det är om man vill kombinera smörets goda smak och fina stekyta (färg) med den högre temperaturtåligheten hos olja. Sedan kan jag tänka mig att det skvätter mindre om oljan om man pytsar i lite smör i den också, men det är nog sekundärt.
Nyttigast är ju fortfarande otvivelaktigt att köra med bara olja.
29 januari, 2006 at 22:02 #992892Anonym anvandareMemberAnvänd alltid teflonpannor, teflongrill osv. Måste man använda något för att undvika att köttet fastnar bör man välja en stekspray baserad på olivolja (extra virgin). Om man steker vid väldigt hög temperatur kan man använda en liten klick smör eller kokosnötsolja, som är mer stabilt vid hög temperatur.
Undvik majsolja, linfröolja, solrosolja eller rapsolja då dessa oxiderar väldigt lätt och förlorar sina egenskaper (och blir lätt giftig). Vanliga matoljor eller margarin är också rent skräp!
30 januari, 2006 at 16:27 #992893Anonym anvandareMemberFörutom att man får man får en blandning av egenskaperna hos smöret och oljan (smak/värmetålighet/stekyta), kan det också vara så att din pappa använder klarat smör för att slippa de fläckar som blir resultatet av att slaggprodukter i smöret bränns fast på det du steker. Detta gäller bara om du steker på hög temperatur. Smör klaras genom att man smälter det och bara använder den rena smöroljan. Är pappa kock kanske?
Pappas övriga kunskaper verkar rätt underhållande:D30 januari, 2006 at 22:07 #992894Anonym anvandareMemberJoachim Bartoll wrote:Om man steker vid väldigt hög temperatur kan man använda en liten klick smör eller kokosnötsolja, som är mer stabilt vid hög temperatur.Smör är väl ändå inte mer värmetåligt än olja??
27 juli, 2006 at 03:27 #992895Anonym anvandareMemberHåkan Adolfsson wrote:Smör är väl ändå inte mer värmetåligt än olja??Jo, smör är mer värmetåligt än tex olivolja som väldigt många använder idag. Mina kockvänner använder nästan alltid en kombination av olja och smör. Smöret för värmetålighetens skull (och för smaken) och tex olivolja för smak.
Men då ska man komma ihåg att när de lagar mat så gör de det utifrån matlagningen som konst i första läget, inte som näring och för sådana som bygger alternativt dietar.
Kan bara instämma med herr Bartoll, använd teflonpanna! :up:
27 juli, 2006 at 03:40 #992896Anonym anvandareMemberJepp, kombinationen kan vara klart användbar beroende på vilken smak/färg osv man är ute efter. Personligen är jag dock en stor vän av olivolja i de flesta sammanhang, men så står det också Nacionalidad Española i ett av mina pass varför jag kanske inte kan betraktas som opartisk…
Vad gäller stekning behöver man ju för övrigt inte använda sig av just kallpressad olivolja om man är orolig för dess värmetålighet.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.