Home › Forums › Matlagning och Recept › Pasta vs ris vs potatis
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
17 april, 2008 at 17:21 #73885Anonym anvandareMember17 april, 2008 at 17:21 #585702Anonym anvandareMember
Som rubriken står. Vilken tillbehör är bäst för att bulka respektiva deffa ? av Ris,pasta och potatis.
Är det inte så att ris är bäst vid bulk, potatis är bra vid deff, för att det är mycket energi i. Och pasta är där i mitten ?
Det beror ju på sjävklart vilkent märke och produkt, men i det hela stora ??
mvh
17 april, 2008 at 17:57 #585703Anonym anvandareMemberBenjamin_fj wrote:Är det inte så att ris är bäst vid bulk, potatis är bra vid deff, för att det är mycket energi i. Och pasta är där i mitten ?Alla tre är bra både vid bulk som deff.
Potatis upplevs av många som mer mättande i förhållande till energimängd dock. Så ett litet extraplus för potatisen kanske men alla är bra.
17 april, 2008 at 20:57 #585704Anonym anvandareMembertackar för informationen.
17 april, 2008 at 21:33 #585705Anonym anvandareMemberFritiof Gure wrote:Och nu när du skrev detta kom jag ihåg när man var liten och fröknarna på dagis/lågstadiet och mor alltid sa att man skulle äta potatisen med skalet på för att det var nyttigt..Så, stämmer det eller har jag ätit massa skal i onödan som pojke?
Jag äter med skal :p
Orkar inte skala det. Men det är inget dåligt med och äta med skalet, det innehåller väl en del antioxidanter och mineraler?17 april, 2008 at 22:22 #585706Anonym anvandareMemberSom sagt. Givna ganska små skillnader i näringsinnehåll är det mängden du äter som spelar roll. 100kcal från pasta eller 100kcal från pasta har samma effekt på vikten.
Personligen upplever jag dock att potatis mättar mer per energienhet. Man kan äta mer potatis än pasta och få i sig lika mycket energi. Så mitt val vid deff hade blivit potatis. Sen är det ju gott också, vilket inte är helt oviktigt i sammanhanget.
17 april, 2008 at 23:37 #585707Anonym anvandareMemberJag brukar låta potatisen stå i kylen och bli kall, sedan värma den igen.
Tas upp långsammare av kroppen och jag blir mättare, samma gäller med pasta.17 april, 2008 at 23:39 #585708Anonym anvandareMemberFritiof Gure wrote:Och nu när du skrev detta kom jag ihåg när man var liten och fröknarna på dagis/lågstadiet och mor alltid sa att man skulle äta potatisen med skalet på för att det var nyttigt..Så, stämmer det eller har jag ätit massa skal i onödan som pojke?
Mina läraren sa faktiskt tvärtom
18 april, 2008 at 10:17 #585709Anonym anvandareMemberi skalet sitter vitaminerna…mestadels
18 april, 2008 at 10:28 #585710Anonym anvandareMemberpaul wrote:i skalet sitter vitaminerna…mestadelsSkalad potatis
[http://www.fineli.fi/food.php?foodid=205&lang=sv]potatis med skal
[http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28913&lang=sv]18 april, 2008 at 10:29 #585711Anonym anvandareMemberMöjligtvis att 100g potatisskal är något mer näringsrikt än 100g potatis utan skal. Men skalet utgör en oerhörtlite del av potatisen och det är en myt att det är så mycket mer näringsrikt. Precis som så mycket annat.
Jag gissar att fiberhalten är något högre och eventuellt kaliumhalten.
Däremot ÄR det en skillnad på näringsvärdet i potatis som kokats utan skal eller med skal. För den främsta näringsmässiga vinsten man gör genom att koka potatisen oskalad är skalets skydd mot urlakning. Vattenlösliga mikronutrienter har alltså en bättre förmåga att stanna kvar i potatisen om skalet är kvar under kokning. I en skalad potatis lakas större mängdes kalium och vitamin C ut med kokvattnet.
Så indirekt innebär oskalad potatis en näringsmässig fördel via skyddet mot urlakning och förvaringsförluster, dess egna näringstäthet är dock överskattat.
18 april, 2008 at 10:35 #585712Anonym anvandareMemberBra Eddie!
Lite hårklyverier det där dock – ät potatisen som ni gillar den bäst!
Personligen så håller jag potatis mycket högre än pasta och ris. dels för att det är närproducerat och mer använbart och dels för att det är godare och nyttigare
Blir alltid lika upprörd på GI-förespråkarna som hävdar att man inte ska äta potatis. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.