Home › Forums › Matlagning och Recept › Protein-cheesecakes
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
5 oktober, 2006 at 21:59 #89787Anonym anvandareMember5 oktober, 2006 at 21:59 #959100Anonym anvandareMember
Cheesecake med äpple och kanel[/b]
– Nästan laktosfri[img=http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake2.jpg]Hela kakan innehåller:
100 g protein (mest från whey, kasein, ägg, soja)
80 g kolhydrater (mest från äpple och havregryn)
15 g fett (mest från ägg, keso)Så 1/4 av kakan ger alltså:
25 g protein
20 g kolhydrater
4 g fett= ca 220 kcal
Och allt det från bra näringskällor. Med andra ord en lika bra som måltid som vilken keso / tonfisk och ris / etc.. blandning som helst.
Ingredienser:
Till kakan:
250-300g keso (lätt)
2 dl sojamjölk
25 g whey (jag använde vaniljsmak)
4 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
1/2 tsk salt
1 ägg-gula
4 ägg-vitor
1/2 tsk vaniljsocker
1 påse gelatinpulver (25 g – gelatin består av 90% protein)
1/2 dl havregryn
1 digestivekex
2 äpplen
1 msk maizena eller potatismjöl
en skvätt citronjuice
1-2 msk kanelTill toppingen:
1 dl sojamjölk
1 tsk maizena eller potatismjöl
1 msk kanelGör så här:
1. Kärna ur och koka äpplena i en kastrull tills de är mjuka.
2. Lös upp gelatinet i ett glas med ljummet vatten.
3. Mixa keson en i en mixer eller med stavmixer.
5. Skär upp äpplena i smala båtar
4. I en skål, blanda ihop keso, ägg-gulan och äggvitorna, whey, sojamjölk, sötningsmedel, salt, vaniljesocker, havregryn, maizena, och smula i digestivekexet.
5. Blanda ut gelatinet i varmt vatten, och blanda det i smeten.
6. Häll upp smeten i en bakform.
7. Droppa i det mesta av äppelbitarna. (Spara ett par bitar till toppingen).
8. Spruta i lite citronjuice.
9. Ställ i kylskåpet någon timme.Toppingen:
1. Blanda sojamjölk, lite äppelbitar, kanel, maizena och lite sötningsmedel i en liten kastrull.
2. Koka upp detta under omröring på låg värme.Sen efter någon timme i kylen är det bara att ta ut kakan ur kylen och smeta på toppingen (valfritt förstås…) och hugga in. (Jag kände mig lite i det kreativa hörnet så jag dekorerade med lite äppelbitar och jordgubbar som ni kanske ser på bilden)
Man kan ju också koka upp ägg-gulan, sojamjölk, sötningsmedel, maizena och salt i en kastrull under omröring först tills det tjocknar, sen blanda i resten. Dock orkade jag inte göra det idag…
D
5 oktober, 2006 at 22:06 #959101Anonym anvandareMemberCheesecake med hallon[/b]
[img=http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake.jpg]Variant 1, mycket protein/kolhydrater, lite fett:
60 g protein
40 g kolhydrater
10 g fettIngredienser:
250-300g keso (lätt)
2 dl rismjölk med vaniljsmak (eller vanlig mjölk om du inte som mig är laktosintolerant)
20g whey (f.ex. vanilj eller jordgubb)
1-2 msk mjöl
2 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
1/2 tsk salt
1 ägg-gula
3 ägg-vitor
1/2 – 1 tsk vaniljsocker
100-200 g hallon
lite citronjuice och/eller rivet citronskalGör så här:
1. Värm upp ugnen till 175 grader.
2. Mixa keson i en skål med mixer eller med stavmixer.
3. Rör ihop keso, ”mjölk”, whey, sötningsmedel, salt, mjöl, ägg, vaniljsocker, citronskal/juice.
4. Häll upp i en ugnsfast form och lägg i hallonen.
5. In i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut och låt kallna.Den gör sig bäst efter att ha fått stå i kylskåpet en 5-6 timmar, men kan även ätas varm.
Variant 2, mindre kolhydrater, mer protein/fett:
Samma ingredienser som ovan, men:
– byt ut lätt-keson mot vanlig keso
– byt ut rismjölken mot sojamjölk
– släng i någon extra ägg-gulaDetta ger något som:
65 g protein
25 g kolhydrater
20 g fettD
7 oktober, 2006 at 12:19 #959102Anonym anvandareMemberJompa wrote:Ser ju mumsigt ut.. Går det att köpa Splenda i Sverige nu?Ingen aning faktiskt.. Jag bor i Norge. Men vilket som helst sötningsmedel funkar nog bra
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.