Protein-cheesecakes

Home Forums Matlagning och Recept Protein-cheesecakes

  • This topic is empty.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Posts
  • #89787
    #959100

    Cheesecake med äpple och kanel[/b]
    – Nästan laktosfri

    [img=http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake2.jpg]Hela kakan innehåller:

    100 g protein (mest från whey, kasein, ägg, soja)
    80 g kolhydrater (mest från äpple och havregryn)
    15 g fett (mest från ägg, keso)

    Så 1/4 av kakan ger alltså:

    25 g protein
    20 g kolhydrater
    4 g fett

    = ca 220 kcal

    Och allt det från bra näringskällor. Med andra ord en lika bra som måltid som vilken keso / tonfisk och ris / etc.. blandning som helst. :)

    Ingredienser:

    Till kakan:

    250-300g keso (lätt)
    2 dl sojamjölk
    25 g whey (jag använde vaniljsmak)
    4 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
    1/2 tsk salt
    1 ägg-gula
    4 ägg-vitor
    1/2 tsk vaniljsocker
    1 påse gelatinpulver (25 g – gelatin består av 90% protein)
    1/2 dl havregryn
    1 digestivekex
    2 äpplen
    1 msk maizena eller potatismjöl
    en skvätt citronjuice
    1-2 msk kanel

    Till toppingen:

    1 dl sojamjölk
    1 tsk maizena eller potatismjöl
    1 msk kanel

    Gör så här:

    1. Kärna ur och koka äpplena i en kastrull tills de är mjuka.
    2. Lös upp gelatinet i ett glas med ljummet vatten.
    3. Mixa keson en i en mixer eller med stavmixer.
    5. Skär upp äpplena i smala båtar
    4. I en skål, blanda ihop keso, ägg-gulan och äggvitorna, whey, sojamjölk, sötningsmedel, salt, vaniljesocker, havregryn, maizena, och smula i digestivekexet.
    5. Blanda ut gelatinet i varmt vatten, och blanda det i smeten.
    6. Häll upp smeten i en bakform.
    7. Droppa i det mesta av äppelbitarna. (Spara ett par bitar till toppingen).
    8. Spruta i lite citronjuice.
    9. Ställ i kylskåpet någon timme.

    Toppingen:

    1. Blanda sojamjölk, lite äppelbitar, kanel, maizena och lite sötningsmedel i en liten kastrull.
    2. Koka upp detta under omröring på låg värme.

    Sen efter någon timme i kylen är det bara att ta ut kakan ur kylen och smeta på toppingen (valfritt förstås…) och hugga in. (Jag kände mig lite i det kreativa hörnet så jag dekorerade med lite äppelbitar och jordgubbar som ni kanske ser på bilden)

    Man kan ju också koka upp ägg-gulan, sojamjölk, sötningsmedel, maizena och salt i en kastrull under omröring först tills det tjocknar, sen blanda i resten. Dock orkade jag inte göra det idag…

    D

    #959101

    Cheesecake med hallon[/b]

    [img=http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake.jpg]Variant 1, mycket protein/kolhydrater, lite fett:

    60 g protein
    40 g kolhydrater
    10 g fett

    Ingredienser:

    250-300g keso (lätt)
    2 dl rismjölk med vaniljsmak (eller vanlig mjölk om du inte som mig är laktosintolerant)
    20g whey (f.ex. vanilj eller jordgubb)
    1-2 msk mjöl
    2 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
    1/2 tsk salt
    1 ägg-gula
    3 ägg-vitor
    1/2 – 1 tsk vaniljsocker
    100-200 g hallon
    lite citronjuice och/eller rivet citronskal

    Gör så här:

    1. Värm upp ugnen till 175 grader.
    2. Mixa keson i en skål med mixer eller med stavmixer.
    3. Rör ihop keso, ”mjölk”, whey, sötningsmedel, salt, mjöl, ägg, vaniljsocker, citronskal/juice.
    4. Häll upp i en ugnsfast form och lägg i hallonen.
    5. In i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut och låt kallna.

    Den gör sig bäst efter att ha fått stå i kylskåpet en 5-6 timmar, men kan även ätas varm.

    Variant 2, mindre kolhydrater, mer protein/fett:

    Samma ingredienser som ovan, men:
    – byt ut lätt-keson mot vanlig keso
    – byt ut rismjölken mot sojamjölk
    – släng i någon extra ägg-gula

    Detta ger något som:

    65 g protein
    25 g kolhydrater
    20 g fett

    D

    #959102
    Jompa wrote:
    Ser ju mumsigt ut.. Går det att köpa Splenda i Sverige nu?

    Ingen aning faktiskt.. Jag bor i Norge. Men vilket som helst sötningsmedel funkar nog bra :)

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.