Home › Forums › Matlagning och Recept › Surdegsbröd på ett dygn, från scratch.
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
13 april, 2015 at 19:59 #106718Anonym anvandareMember13 april, 2015 at 19:59 #1083253Anonym anvandareMember
Jag har provat ut ett recept som utgår från Kungsörnens Surdegsbröd mix, men lagt till lite andra mjöler för att få ett både grövre och billigare bröd:
Ingredienser:
Surdeg:
3 1/4 dl vatten
165g Ekologiskt grahamsmjöl
135g SurdegsbrödsmixBortgörning:
12g jäst
200g ekologiskt vetemjölSätta surdegen:
Värm vattnet till 35 grader ca fingervarmt.
Häll upp vattnet i en 2l rostfri bunke.
Rör i Grahamsmjölet och surdegsmixen
OBS inget salt eller jäst tillsätts.
Klipp en 5l fryspåse till ett ark och lägg över, samt 2 diskhandukar.
Låt stå och sura i ca 16-18h.Bortgörningen:
Häll upp surdegen på en större degbunke eller blandarskål.
Smula i 12 g jäst, obs inget salt tillsätts.
Tillsätt vetemjölet ev. lite extra för en fastare deg.
Knåda i blandare 8 min eller för hand i ca 15 min.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Forma en limpa och lägg på en smörjd plåt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt in plåten lågt i ugnen och grädda 25-30 min.
Låt svalna på galler, täckt med bakduk.29 juni, 2015 at 22:13 #1083527Anonym anvandareMemberSå här bakar du ett grovt rågbröd med surdeg och kummin på ca 4h
Receptet kommer ursprungligen från Jan Hedh’s bok BRÖD och heter Tyrolerbröd men tar då ca 5dygn att baka.Värm 6,25 dl vatten till 35 grader eller som man brukar säga fingervarmt.
Häll upp i en stor bakbunke ca 8 liter.
Rör i 12,5g bagerijäst
Tillsätt 1 tsk havssalt av god kvalité jag använder Jozo’s, samt 10g hel kummin.
Rör i 620 fint rågmjöl jag använder kungsörnens (OBS ej rågsikt)
Rör i 260g Kungsörnen Surdegsbröd mix. Spara lite ca 100g till utbakningen.
Knåda 10 minuter använd lite i taget av resterande mjöl, så degen inte klibbar fast i bakbordet.
Låt jäsa 2h i degskålen med ett ark plast (5l fryspåse klippt till ett ark med bakduk över.)
Tryck till degen efter en timme.
När degen jäst klart knådar du den ytterligare 5 min använd det kvarvarande utbakningsmjölet.
Dela i två delar och forma 2 runda bullar.
Lägg bakplåts papper på en plåt och lägg upp bullarna på diagonalen (på snedden över plåten)
Sätt ugnen på 250 grader
Låt bullarna jäsa ca 30 min
Sätt in i ugnen Spraya in vatten med en blomspruta som du enbart använder till detta ändamål.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter
Efter ytterligare 10 min öppna ugnsluckan en kort stund ca 15 sek.
Upprepa ytterligare en gång efter 10 min till.
Grädda totalt ca 40 min beroende på ugn. Bröden skall ha vacker mörk färg utan att vara brända.
Är du osäker så knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt, så bör brödena vara klara.
Ta ur ugnen och sätt på galler lägg bakduk över. Låt svalna ca 4 timmar innan du skär upp
bröden, detta eftersom rågbröd behöver svalna innan de går att skära upp.11 juli, 2015 at 23:47 #1083583Anonym anvandareMemberLAKRITZ KEX ca 10st.
Ingredienser:
5g rålakritz av god kvalité
5g av kryddan Anis
55g kornmjöl
120g vetemjöl
25g äkta smör
1/2 tsk bakpulver
1/2 msk rörsockersirap
85g vattenTa fram smöret i god tid, skär i cm stora kuber.
mal anisen och lakritzen i en mortel.
Blanda alla torra ingredienser.
Knåda in smöret.
Tillsätt sirap och vatten och knåda ihop, till en deg.
Rulla ihop till en rulle ca 4 cm i diameter.
Sätt på ugnen 200 grader C
Slå in i plast och låt vila 30 min i kyl.
Skär 1/2 cm tjocka kakor och grädda i 15 -25 min på bakplåt med bakplåtspapper.Bör ej intas av de som lider av högt blodtryck.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.