Home › Forums › Matlagning och Recept › Tips för att ”möra” kött
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
28 januari, 2010 at 17:22 #514371Anonym anvandareMember
Jag kom i dagarna över en väldigt billig bit ryggbiff. Kanske ganska väntat så var köttet väldigt segt och blev inte särskilt bra att enbart grilla.
Jag har förstått att marinad kan hjälpa att göra köttet mörare. Även att vissa ämnen kan göra köttet mörare. Fick exempelvis höra att ananas har den effekten, vet ej om det stämmer.
Har ni några tips och i så fall hur går man tillväga för att få köttet mörare?
28 januari, 2010 at 17:22 #70120Anonym anvandareMember28 januari, 2010 at 18:30 #514372Anonym anvandareMemberHar du inte sett hur Rocky Balboa gör?
28 januari, 2010 at 18:58 #514373Anonym anvandareMemberkiggs_ wrote:Fick exempelvis höra att ananas har den effekten, vet ej om det stämmer.Det stämmer. Enzymet i ananasen heter bromelain och hjälper till att bryta ner protein. Fler frukter hat den typen av enzymer.
Så en marinad som bl.a. innehåller ananas är både gott och gör köttet mört. Att koka länge är ju ofta bra dessutom, låta puttra låååång tid i en god tomatsås typ.
28 januari, 2010 at 19:25 #514374Anonym anvandareMembertestat spänna fast köttabeten runt en sandsäck och köra lite boxercise;)? en gammal hederlig köttklubba kan annars göra underverk:)
28 januari, 2010 at 19:35 #514375Anonym anvandareMemberHar hört att det ska funka med mango också, dock ingen källa på det.
28 januari, 2010 at 20:33 #514376Anonym anvandareMemberkiggs_ wrote:Jag kom i dagarna över en väldigt billig bit ryggbiff. Kanske ganska väntat så var köttet väldigt segt och blev inte särskilt bra att enbart grilla.Jag har förstått att marinad kan hjälpa att göra köttet mörare. Även att vissa ämnen kan göra köttet mörare. Fick exempelvis höra att ananas har den effekten, vet ej om det stämmer.
Har ni några tips och i så fall hur går man tillväga för att få köttet mörare?
Vet inte hur bra kock du är, men just biff är ju lätt att översteka.
Då blir det segt.
Stek på hög värme i 30 sekunder per sida.
Är köttet för blodigt så låt det ligga på eftervärme när pannan blivit så sval att köttet inte steks längre utan bara värms28 januari, 2010 at 20:53 #514377Anonym anvandareMemberHåller med Vincent, värt att tänka på är också att du har köttet rumsvarmt när du börjar steka.
28 januari, 2010 at 20:56 #514378Anonym anvandareMemberVincent Qvarfordt wrote:Vet inte hur bra kock du är, men just biff är ju lätt att översteka.
Då blir det segt.
Stek på hög värme i 30 sekunder per sida.
Är köttet för blodigt så låt det ligga på eftervärme när pannan blivit så sval att köttet inte steks längre utan bara värmsEller slå in det i alu-folie när du stekt, och låt det vila där 5-10 min.
Men vad du än gör så koka INTE ryggbiff, finns billigare kött som lämpar sig bättre. Ex högrev, fransyska och ytterlår.
Ananas, kiwi och mango fungerar utmärkt i marinad för att mörna köttet. Även en skvätt bakpulver i marinaden kan göra underverk. Sen har vi ju det omdiskuterade natriumglutamat som gör köttet ”kinamatsmört” .
30 januari, 2010 at 11:08 #514379Anonym anvandareMemberNej tillagningen tror jag inte var problemet, tyvärr.
Får nog ge mig på en ananasmarinad tror jag. Någon som har något bra recept?
30 januari, 2010 at 11:10 #514380Anonym anvandareMemberLåt det ligga i mosad kiwi så blir det mört o fint. Låt de inte ligga fö länge bara.
30 januari, 2010 at 21:05 #514381Anonym anvandareMemberVar det verkligen ryggbiff du köpte? Har aldrig stött på en ryggbiff som inte varit mör. Ett tips när ni letar kött så leta efter marmorerat kött (dvs insprängt fett i köttet) . En biff med fettkappa brukar också bli extremt möra och riktigt goda. Skit i marinad!!! En biff ska stekas i rapsolja eller annan neutral matolja samt en rejäl klick äkta smör på hög värme kryddad med endast salt och svartpeppar. Saltet binder vätskan så lägg inte på den tidigare än precis innan stekpannan. Ös också gärna smöret och oljan på köttets sidor 2-3 ggr under stektiden. Ska ni syssla med marinad så kan ni lika gärna köpa griskött som är billigare.
31 januari, 2010 at 09:24 #514382Anonym anvandareMemberBajenfarsa wrote:Var det verkligen ryggbiff du köpte? Har aldrig stött på en ryggbiff som inte varit mör. Ett tips när ni letar kött så leta efter marmorerat kött (dvs insprängt fett i köttet) . En biff med fettkappa brukar också bli extremt möra och riktigt goda. Skit i marinad!!! En biff ska stekas i rapsolja eller annan neutral matolja samt en rejäl klick äkta smör på hög värme kryddad med endast salt och svartpeppar. Saltet binder vätskan så lägg inte på den tidigare än precis innan stekpannan. Ös också gärna smöret och oljan på köttets sidor 2-3 ggr under stektiden. Ska ni syssla med marinad så kan ni lika gärna köpa griskött som är billigare.Ryggbiff kan variera enormt i mörningsgrad. Beror helt på vilken metod samt tid som använts vid mörningen.
31 januari, 2010 at 12:09 #514383Anonym anvandareMemberDu kan även använda Coca cola för att möra köttet!
31 januari, 2010 at 12:28 #514384Anonym anvandareMemberHazeblazer wrote:Du kan även använda Coca cola för att möra köttet!Det är dessutom gott i marinader
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.