Home › Forums › Matlagning och Recept › Vilken olja är bäst att steka i?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
3 januari, 2006 at 17:10 #917194Anonym anvandareMember
…som sagt, jag undrar vilken olja ni brukar steka i och vilken som
3 januari, 2006 at 17:10 #86972Anonym anvandareMember3 januari, 2006 at 17:15 #917195Anonym anvandareMembersteker i teflonj
3 januari, 2006 at 17:57 #917196Anonym anvandareMemberI stort sett alla flytande margariner
4 januari, 2006 at 18:05 #917197Anonym anvandareMemberTack för hjälpen :emo-thumb
5 januari, 2006 at 13:34 #917198Anonym anvandareMemberjag kör med olivolja eller rapsolja
5 januari, 2006 at 16:42 #917199Anonym anvandareMember….hörde av någon att det var farligt att steka i olivolja, kan det stämma? det var därför denna fråga kom på tal för själv kör jag med olivolja nu!!!
6 januari, 2006 at 18:21 #917200Anonym anvandareMemberlarzoo wrote:….hörde av någon att det var farligt att steka i olivolja, kan det stämma? det var därför denna fråga kom på tal för själv kör jag med olivolja nu!!!Det har inte jag hört och det tror jag inte. Jag har inte blivit farlig än iaf.
6 januari, 2006 at 22:46 #917201Anonym anvandareMemberAnnars kan man ju iofs köra med annan olivolja än extra virgin…tål högre temperaturer. Rapsolja må vara bra, men smakmässigt är det helt enkelt inte ens samma liga:emo-thumb
6 januari, 2006 at 23:44 #917202Anonym anvandareMemberSom jag har förstått det så är oljor som består av fleromättade fettsyror, exempelvis solrosolja, inte bra att steka i. Eftersom dubbelbindningarna lättare ”sticker” iväg vid upphettning, vilket gör att det inte längre har sina goda egenskaper.
Enkelomättade fettsyror ska vara bättre att steka i, tex olivolja. Jag har inte hört att det skulle vara dåligt, men är kanske så att alla fetter som inte är mättade – typ stearinsyra(ex kokosfett), reagerar vid uppvärmning.
Tips:
Genom att lägga i en liten grönsaksbit som prov medan du värmer stekpannan med olja, så märker du snabbt när plattan är tillräckligt varm för stekning. På det sättet minskar du risken för att överhetta.:nerd-tb:8 januari, 2006 at 16:24 #917203Anonym anvandareMemberMattias Åkerlind wrote:Det har inte jag hört och det tror jag inte. Jag har inte blivit farlig än iaf.asså inte jag heller faktiskt!!!
8 januari, 2006 at 17:26 #917204Anonym anvandareMemberKan inte äta olivolja längre, har förstekt mig på det
Nu blir det flytande margarin eller vanlig rapsolja. Eller 40% smör om man steker nåt gott kött på helgen
11 december, 2006 at 17:59 #917205Anonym anvandareMemberOlivolja eller Rappsolja verkar ju vara vad som rekomenderas i tråden.
Jag vill ha en olja som inte tar smak när man steker. Olivolja har jag förstått har smak vilket kan vara bra i en sallad, men är inget jag vill ha när jag steker en köttbit. Har Rappsoljan någon smak?
Hur är det med Linolja?11 december, 2006 at 19:05 #917206Anonym anvandareMemberBubbla wrote:Olivolja eller Rappsolja verkar ju vara vad som rekomenderas i tråden.
Jag vill ha en olja som inte tar smak när man steker. Olivolja har jag förstått har smak vilket kan vara bra i en sallad, men är inget jag vill ha när jag steker en köttbit. Har Rappsoljan någon smak?
Hur är det med Linolja?Både olivolja, rapsolja och linFRÖolja smakar en hel del. Olivoljan är den som som brukar vara mjukast i smaken.
Och för guds och din egen skull, använd inte linolja i maten :ph34r:11 december, 2006 at 23:01 #917207Anonym anvandareMemberJag steker med raps eller olivolja beroende på om jag vill att maten ska ta nån smak..
När jag steker kött vill jag gärna komma åt lite smörsmak – flytande milda:emo-thumb
Efterssom kött inte suger upp nått fett är det heller ingen direkt fara att steka i flytande margariner om man är rädd för det mättade fetter.. sen ger det en väldigt fin färg!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.