Home › Forums › Matlagning och Recept › Vilket matfett är bäst och steka i?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
9 februari, 2012 at 17:12 #56600Anonym anvandareMember9 februari, 2012 at 17:12 #275213Anonym anvandareMember
Kokosfett, vanligt margarin, flytande margarin eller rapsolja?
9 februari, 2012 at 18:04 #275214Anonym anvandareMemberÄr det någon speciell anledning till att du inte undrar över olivolja och vanligt smör? Och bäst hur? Bäst stekyta eller undrar du över vad som är ”nyttigast”?
9 februari, 2012 at 18:23 #275215Anonym anvandareMemberRapsolja och smör, samtidigt för bäst stekyta och smak. I en del fall olivolja för smakens skull men då handlar det om någon man steker på lägre värme.
Misstänker väl dock att du fiskar efter annat.
9 februari, 2012 at 22:42 #275216Anonym anvandareMemberfaran wrote:Är det någon speciell anledning till att du inte undrar över olivolja och vanligt smör? Och bäst hur? Bäst stekyta eller undrar du över vad som är ”nyttigast”?Nyttigast absolut.
9 februari, 2012 at 23:25 #275217Anonym anvandareMemberDu har fått tips på bra och nyttigt fett att steka i.
10 februari, 2012 at 07:56 #275218Anonym anvandareMemberGober wrote:Du har fått tips på bra och nyttigt fett att steka i.Men olivolja är skadligt när det blir för upphettat så det går bort. Rapsolja framställs på ett sätt som inte är nyttigt har jag läst.
Vanligt smör vet jag inte är så bra och steka i. Förstörs det inte och frigör fria radikaler?
10 februari, 2012 at 09:42 #275219Anonym anvandareMemberElammakil wrote:Men olivolja är skadligt när det blir för upphettat så det går bort. Rapsolja framställs på ett sätt som inte är nyttigt har jag läst.Vanligt smör vet jag inte är så bra och steka i. Förstörs det inte och frigör fria radikaler?
Nja. Om du nu inte steker alldeles för överdrivet naturligtvis. Men då är det ju stekmetoden som är dålig och inte fettet. Smör har jättebra matlagningsegenskaper och ger enligt mig den godaste smaken också. Genom att brässera minskar du risken för att smöret blir bränt.
Olivoljan och rapsoljan är nyttiga oljor de också men stek inte så hårt. Olivolja tycker jag dock ger en äcklig smak i stekning, det passar bäst kallt i sallader exempelvis. Olja är gott på ugnsrostade grönsaker/rotfrukter också, just där tycker jag olja passar bättre än smör.
4 april, 2012 at 00:05 #275220Anonym anvandareMemberOlivolja är bättre att steka i än rapsolja, då det inte innehåller lika mycket fleromättat fett, som inte tål hög temperatur så bra.
Om du steker i olivolja, så häll i lite olivolja i pannan när den är kall, sätt plattan på 6:an och när oljan flyter lätt, så sänker du till 3:an och lägger i det du vill steka. Räkna lite längre tid per sida bara.Du kan även blanda raps/olivolja 1:4, det funkar mycket bra att steka i!
4 april, 2012 at 00:08 #275221Anonym anvandareMemberElammakil wrote:Rapsolja framställs på ett sätt som inte är nyttigt har jag läst.Det finns kallpressad rapsolja, även om den kostar en slant extra.
4 april, 2012 at 09:17 #275222Anonym anvandareMemberKokosolja tål väl högst temperatur men smör blir godast enligt mig.
4 april, 2012 at 09:36 #275223Anonym anvandareMemberYTS wrote:Olivolja är bättre att steka i än rapsolja, då det inte innehåller lika mycket fleromättat fett, som inte tål hög temperatur så bra.
Om du steker i olivolja, så häll i lite olivolja i pannan när den är kall, sätt plattan på 6:an och när oljan flyter lätt, så sänker du till 3:an och lägger i det du vill steka. Räkna lite längre tid per sida bara.Du kan även blanda raps/olivolja 1:4, det funkar mycket bra att steka i!
Va? Olivolja klarar inte höga temperaturer men rapsolja gör. Olivolja går bra att sautera på låg värme tex vitlök osv till såser mm. Men rapsolja gäller till kött och annat som steks på högre värme.
Sen kan man ju inte anpassa matlagning efter oljan, du väljer ju olja/smör beroende på vad du steker och hur maten ska stekas. En del mat kräver ju tex mkt hög värme på kort tid och vice versa.
4 april, 2012 at 19:04 #275224Anonym anvandareMemberGober wrote:Va? Olivolja klarar inte höga temperaturer men rapsolja gör. Olivolja går bra att sautera på låg värme tex vitlök osv till såser mm. Men rapsolja gäller till kött och annat som steks på högre värme.Sen kan man ju inte anpassa matlagning efter oljan, du väljer ju olja/smör beroende på vad du steker och hur maten ska stekas. En del mat kräver ju tex mkt hög värme på kort tid och vice versa.
Han tänker på kallpressad rapsolja, inte den härdade stekoljan.
15 juni, 2015 at 15:49 #1083453Anonym anvandareMemberAnvänd kokosolja som är gjord för stekning, dvs. att de tagit bort själva kokossmaken. Andra fetter fördärvas lätt vid upphettning och blir skadliga för kroppen. Kokosolja däremot tål väldigt höga temperaturer. Min favorit är Cocosa pure kokosolja, men det finns även andra märken att välja på. Du hittar den i välsorterade mataffärer, hälsokosten eller på nätet. Passa på att köpa en burk med extra virgin kokosolja också. Den är helt obehandlad och innehåller massa nyttiga näringsämnen. Riktigt bra att blanda i en smoothie eller att göra goda rawfoodgodisar med.
Inspiration hittar du här….http://angelasheaven.com/sv/recept/sotsaker/
Angela7 januari, 2016 at 12:00 #1084027Anonym anvandareMemberRapsolja och smör är det bästa tycker jag.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.